Surfinia problemy w uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
jagusia111

Re: Surfinia problemy w uprawie

Post »

Selli ja swoje opryskuję profilaktycznie praktycznie od początku po posadzeniu do skrzynek. Mączniak to nie był. Właśnie tak jak u Ciebie rosły ładnie na początku, a potem wypuszczały dwa, trzy rachityczne pędy i tak dogorywały do jesieni.
szudar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lip 2009, o 15:05

Co dolega Surfiniom?

Post »

Witajcie moi mili! :-)
Moja żona ma trzy surfinie na altance i od około tygodnia (dwóch) wszystkie kiepsko wyglądają.
Za dużo wody ? czy może dopadł ich jakiś mączniak ???
Proszę o poradę
:-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

UUU mączniak jak złoto. Działaj szybko bo będzie po roślinie.
szudar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję!
Potrzebowałem potwierdzenia bo jestem zielony (bardziej niż te liście surfinii).
:-)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jak mączniak zaczyna być widoczny, to niestety żadna chemia już go nie zatrzyma, roślina jest stracona niestety :?
szudar
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja nie poddam się bez walki ;-)

Zakupiłem dziś Amistar 250 SC i wykonam oprysk. (może się jeszcze uda je zachować)

Zmoderowano( nie na temat). Iwona
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten Amistar, więcej kosztował niż nowe surfinie, które można kupić teraz po 3 zł. Pozostaje jeszcze problem podtruwania siebie i swojej rodziny chemią. Ja bym sobie odpuściła.
Monika_Z123
50p
50p
Od: 20 mar 2015, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co może dolegać moim kwiatom?
Obrazek
Myślicie że to może być brak żelaza? Codziennie podlewania były wodą z nawozem do 10l wody ok. 5g krystalonu czerwonego.
Pozdrawiam, Monika
KarolinaA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2020, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Surfinia więdnie

Post »

Witam :D chciałam się poradzić, co może dolegać mojej surfini? Wszystko było z nią dobrze, pięknie kwitła do czasu aż przyszły cieplejsze dni i teraz wygląda tak. Podlewam ją codziennie wieczorem I nie wiem, czy to więdnięcie spowodowane jest przesuszeniem, czy może przelaniem, a może czymś jeszcze innym :roll:. Raz w tygodniu nawóz. Z surfinią po drugiej stronie dzieje się to samo :( może doniczka jest za mała i stąd ten problem (jak ją sadziłam to korzenie prawie dotykały drenażu)? Proszę o jakieś rady jak je uratować :(

Obrazek
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Surfinia więdnie

Post »

A podlewasz ją kiedy ma sucho czy po prostu codziennie? Może faktycznie jest przelana.
KarolinaA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jak jest sucho. Zauważyłam też, że takie ostre słońce powoduje to więdnięcie :( wczoraj był skwar i
przywiędła, podlałam wieczorem i dzisiaj ożyła- jedna i druga. Nie wiem czemu tak się dzieje :( inne surfinie od tej samej strony południowej kwitną ładnie nawet w takim skwarze :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest z jakiegoś powodu źle, albo słabo ukorzeniona, dlatego nie wytrzymuje na słońcu.Może posadziłaś osłabione sadzonki? Ta odmiana surfinii bardzo szybko rośnie i czasem widuję w sprzedaży mocno wybujałe w malutkich doniczkach.System korzeniowy jest już wtedy dość mocno przerośnięty i później ma problem z ukorzenieniem się szczególnie gdy ma zbyt mokro.Łatwo go zalać.
KarolinaA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Hmm w sumie jak je kupowałam to były już dość mocno wybujałe, ale wyglądały na zdrowe. Możliwe, że za bardzo je podlewałam odrazu po posadzeniu i dlatego słabo się ukorzeniły :( jak je mogę uratować? Czy jak dam je na jakiś czas do cienia to się lepiej ukorzenią i nie będą więdły na słońcu ? :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dać do cienia i podlewać gdy przeschnie.Jeśli ziemia z wierzchu się zasklepiła to można lekko ją wzruszyć patyczkiem.
KarolinaA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oki :D bardzo dziękuję za radę :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”