Kawon ( arbuz ) - część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 8

Post »

Też przechodziła wieczorem u mnie burza. Zdążyłam naciągnąć folię, na szczęście deszcz był ulewny ale spokojny, bez wiatru, bez gradu, ciepły. Myslałam o zlikwidowaniu już tunelu, ale widzę, że w nagłych wypadkach się przydaje.
Opryskałam swoje arbuzy Topsinem - jest dedykowany na fuzariozę, więc jeszcze mam nadzieję. Oprócz Topsinu jest jeszcze polecany Kaptan zawiesinowy i Dithane. Tylko nie piszcie, że to psu na budę, niech jeszcze trochę pożyję z nadzieją :D
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A powiedz mi, jak sadziłaś arbuzy, to dałaś czarną agro?
Piotr
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

Tak dawałam i osłone z folii perforowanej miały
Obrazek

A to mój największy
Obrazek
Pozdrawiam-Ela

rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Większość co miała fuzariozę miała czarną agro, dlatego w tym roku z niej zrezygnowałem.
Piotr
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

To na przyszły rok spróbuję bez agro, tylko nowe miejsce muszę znależć.
Pozdrawiam-Ela

Wiciu
200p
200p
Od: 29 mar 2016, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

elaos Nie powiedziane że agrotkanina wpływa na fuziarozę mam wszystko arbuzy pod agro od 2 lat i nie miałem ani razu tej choroby , możesz mieć agro i mieć chorobe albo nie będziesz mieć i tak będzie choroba xd
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

Prykał ktoś z was arbuzy topsinem? Jeśli tak to jakie stężenie topsinu w stosunku do wody? I arbuzy się taką mieszanką pryska opryskiwaczem czy podlewa ?
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

0,15% - 1,5 ml na 1 litr wody. Opryskiwałam, ale może faktycznie warto też podlać?. Ale to sprawa na jutro, bo teraz je okryłam i czekam na burzę.
Pozdrawiam-Ela

sky_1989
200p
200p
Od: 20 mar 2017, o 17:37

Post »

A mi nornica załatwiła w nocy ogromny owocujacy krzak Missouri :evil: ;:223 uzarla cały korzeń ;:223
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Danivil pisze:Prykał ktoś z was arbuzy topsinem? Jeśli tak to jakie stężenie topsinu w stosunku do wody? I arbuzy się taką mieszanką pryska opryskiwaczem czy podlewa ?

Ja podlewałem roztworem 0,1% - dwa razy. Jak na razie fusariozy nie stwierdziłem.

sky_1989 - polecam >>>TO<<< - od momentu jak stosuję nie miałem żadnej nornicy na działce, a wcześniej codziennie coś poryły.

Ale biednie wyglądają moje arbuzy i melony po wczorajszych burzach i dzisiejszych wichurach, aż żal patrzeć :cry:
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

Odstraszacz na nornice i krety miałam taki na baterie. Zależało mi na ochronie kwiatów cebulowych, szczególnie lilii. O ile na nornice działał to na krety wprost przeciwnie , przyciągał je do siebie. Tak samo było u sąsiadów, więc nie przewidziało mi się :). Ostatniej zimy baterie nie wytrzymały i nornice zeżarły mi większość cebul.
Ten solarny jest ciekawy, jak długo masz go u siebie?
Pozdrawiam-Ela

Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Mam ten solarny drugi rok. Niestety tylko jeden, na ogromny warzywnik. No i tak sobie z nim latam, to tu to tam. A grządki raz tu przeryte, raz tam. 10szt nie kupie, bo mnie nie stać. A z drugiej jakby 10szt nadawało przy odchwaszczaniu, to bym oszalał. ;:306
sky_1989
200p
200p
Od: 20 mar 2017, o 17:37

Post »

Zeżarły mi jeszcze Wilsona z owocami wielkości średnich piłek...mam dość... ;:145 ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p

Post »

Faktycznie czasem ręce opadają. Człowiek czeka, cieszy się, a potem to co fruwa, biega, drąży wszystko się rzuca na nasze warzywniaki + choroby na zaczynające się na połowę liter alfabetu + niedobory. Czasem się dziwię że cokolwiek dam radę uhodować i zjeść. Duża konkurencja na darmowe przekąski.
Kupuj odstraszacz solarny czy bateryjny i o ile to nornica, karczownik a nie turkuć, to pomoże.
Jak wsadziłam swój to za 3 dni widziałam wzniesiony wzgórek ziemi długości kilku metrów, prowadzący od kwietnika na łąkę. Dziad się wyprowadził, nie mógł wytrzymać tej gwizdawki.
Pozdrawiam-Ela

wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

sky_1989 - współczuje, wiem jak to boli ;:168 Jakaś czarna seria wypadków... Ale co poradzić - człowiek zbiera doświadczenia i wyciąga wnioski.
Na pocieszenie powiem, że u mnie były by to straty na poziomie 25% areału... u Ciebie 1%? ;)
Kupuj solarny odstraszacz. Ja na wiosnę kupiłem na Alledrogo na 49 zł - dwie sztuki w komplecie - jedna wystarcza na 1000 m2, w zależności od rodzaju gleby - im cięższa tym większy obszar obejmie (rozchodzenie się dźwięku w glebie). Od momentu jak go stosuję - nie widzę żadnych oznak żerowania nornic czy kretów, a wcześniej była to norma. W zasadzie wyniosły się z dnia na dzień i mam wreszcie spokój.

http://allegro.pl/odstraszacz-solarny-n ... 84225.html
Link trzeba skopiować, wkleić do paska adresu i usunąć ostatnie dwie litery z nazwy a l l e g r o o o
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”