Pomidory pod folią cz. 4
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 4
Wszystko zależy jak bardzo lubisz hazart. Ja pryskam przy aktywnym komunikacie. Mieszkam na styku trzech powiatów więc muszę sprawdzać wszystkie.
-- 24 cze 2017, o 22:38 --
Napisałam hazart, czemu to zmieniło sie w hazart?
-- 24 cze 2017, o 22:38 --
Napisałam hazart, czemu to zmieniło sie w hazart?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
To forum zmienia słowa zakazane, np. Allegro.
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Whitedame a jak już zaczynasz oprysk przeciwko ZZ, to kontynuujesz co 7-10 dni (jak pisze na opakowaniach preparatów) do końca zbiorów?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A gdzie tam, tydzień temu prysnęłam Infinito, przed załamaniem pogody. Teraz jak sucho i upały to nic nie robię (tzn pryskałam dzisiaj HT plus mleko i siarczn magnezu ). Czekam i obserwuję.
Dzięki aria nie miałam pojęcia, kiedyś jak chciałam wpisać de vil razem to po prostu się nie dało.
Dzięki aria nie miałam pojęcia, kiedyś jak chciałam wpisać de vil razem to po prostu się nie dało.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
U mnie komunikat nieaktywny na razie, na prognozach pogody do środy deszczu nie powinno być, czyli dotychczas pomidory w pełni ekologiczne 

-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
W uprawie tunelowej nie ma uzasadnienia systematyczna ochrona przed z.z. środkami chemicznymi.
Stosuję dostarczanie awaryjne wapnia,opryskami dolistnymi. Mam do dyspozycji wapnovit płynny,lub
saletrę wapniową w płynie. Mam zbyt wysokie pH, zasilam dolistnie, lub podlewam nawozem effect.
Skład--16 , 16, 18, 2,. pH 3,0.
Pozdrawiam. Stanisław.
Stosuję dostarczanie awaryjne wapnia,opryskami dolistnymi. Mam do dyspozycji wapnovit płynny,lub
saletrę wapniową w płynie. Mam zbyt wysokie pH, zasilam dolistnie, lub podlewam nawozem effect.
Skład--16 , 16, 18, 2,. pH 3,0.
Pozdrawiam. Stanisław.

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Zawsze byłem zwolennikiem ochrony pomidorów. Prewencyjnie wychodziły mi trzy zabiegi w sezonie. W ubiegłym roku zaryzykowałem. Nie było ani jednego oprysku a pomidory zdrowe do końca. Zarówno w namiocie jak i pod daszkiem. Obok mam sąsiadkę z ziemniakami dodam. Nie dawałem wiary że można a jednak.
W tym roku też jest bez oprysków. Bardziej nastawiam się na obserwację pogody i wyglądu krzaków. Przy suchym liściu nie widzę zagrożenia.
W tym roku też jest bez oprysków. Bardziej nastawiam się na obserwację pogody i wyglądu krzaków. Przy suchym liściu nie widzę zagrożenia.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prace pielęgnacyjne w tunelach w tym tygodniu zakończyłem.Poza zaplataniem pędów,pozbywaniem się wilków i liści od spodu doszło jednocześnie plewienie chwastów nielicznych.W przyszłym tygodniu głównie zapylanie,oprysk zapobiegawczyTopsinem przeciw brunatnej plamistości liści i podlewanie.Poziom wody w glebie na stałym poziomie to teraz szczególnie połowa sukcesu w uprawie.

Kolejny tydzień to podlewanie z Kristalonem (czerwonym) i oprysk Bio Algenem.

Kolejny tydzień to podlewanie z Kristalonem (czerwonym) i oprysk Bio Algenem.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
W porównaniu do waszych to moje jeszcze takie malutkie są.

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Witek, przeczytałem zakres Twoich obowiązków plus zdjęcie. Od razu mnie plecy rozbolały.
Piękne te Wasze krzaki.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Faworyt
Nie narzekaj gobi,nie są w złej kondycji,będą teraz na etapie wiązania i rośnięcia owoców i jeśli tylko w ziemi mają dosyć jedzenia dadzą radę.
Przez zimną wiosnę i bardzo późne sadzenie w tym roku bo pierwsze sadziłem w tunelu 1 maja czasu straciłem bez mała miesiąc w porównaniu z zeszłym rokiem .Patrząc obecnie na wielkość owoców te trzy tygodnie już nadrobiły.
Wczoraj pojawiły się pierwsze rumiane owoce.
Red Pear - już tradycyjnie jako pierwszy.

I Monterosa F2.

Darek pomidory to zaledwie kropla można powiedzieć w morzu innych warzyw i ozdobnych.
O kręgosłupie lepiej nie wspominaj,bo mój obecnie nie daje mi zapomnieć o swoim istnieniu. 

Przez zimną wiosnę i bardzo późne sadzenie w tym roku bo pierwsze sadziłem w tunelu 1 maja czasu straciłem bez mała miesiąc w porównaniu z zeszłym rokiem .Patrząc obecnie na wielkość owoców te trzy tygodnie już nadrobiły.
Wczoraj pojawiły się pierwsze rumiane owoce.
Red Pear - już tradycyjnie jako pierwszy.

I Monterosa F2.

Darek pomidory to zaledwie kropla można powiedzieć w morzu innych warzyw i ozdobnych.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Wysiałam kilka szt Red Pear i mam go pod folią, ale myślałam, że kształt owoców będzie przypominał gruszkę 

- Faworyt
Na pierwszym gronie Amelko z reguły kształt owoców jest różny u Red Pear.Następne grona zawiązane ma już w większości o kształcie gruszki. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
A to muszę przyjrzeć się dokładnie moim owocom. Jeszcze są małe, ale fotkę chyba dadzą sobie zrobić 

- Faworyt
Zdjęcia jak najbardziej wskazane w tym i nie tylko wątku.Taki pogląd na odmiany pozwala wielu forumowiczom wyrobić sobie zdanie co do uprawy poszczególnych odmian,plenności,mocy roślin,podatności na ewentualne choroby i ilości zawiązanych gron,więc spraw się dobrze. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK