Ależ clematisy masz cudne. Tak pięknie u Ciebie kwitną.
Ja dzisiaj spędziłam kilka chwil nad Soliną

Żebym tylko nic nie przegapiła 

A Twoją zimną krew podziwiam, bo jakby mi kto dał dodatkowy metraż, to nie odpowiadam za siebie
Oj nie wiem, czy potrafiłabym się powtrzymac przed obłędnym sadzeniem wszystkiego, na co do tej pory nie miałam miejsca... 

Oj zazdroszczę Ci Soliny, tez bym chciała miec i sobie przy nim posiedzieć 

Cieniutki drucik ogrodniczy (w otoczce, która nie zrani pędów jak zwykły metalowy drut), to jest świetne rozwiązanie. Nie tylko dlatego, ze niektóre pędy moga opadac, tak jak pisałaś, ale tez dlatego, ze silnie rosnące odmiany strasznie się plączą same ze sobą. Np. moja Julia Correvon tworzy zbitą plątaninę, chyba że w czas się ją odpowiednio porozkłada i przydrutuje...
Tzn. i tak sie plącze, ale mniej, bo prowadzę ją wtedy szerzej. No ale wystarczy chwila nieuwagi i plącze się w mgnieniu oka. U mnie brakuje jej siatki, chciałaby wyzej, a nie ma gdzie 

Wróciłam, choć chetnie bym to urlopowanie jeszcze przedłużyła.. No ale ogród - tego byłoby mi szkoda, wiele róż zakwitło, a zdarzyło się i tak, ze dopiero pierwszym kwiatem, którego nie widziałam, a następne jeszcze w pąkach, więc na niektóre przyjdzie mi dalej czekać...
Chwasty za to bardzo dobrze sobie radziły
Z podlewaniem nie było problemu, bo lało i z przerwami leje nadal

Druciki do powojników polecam, inaczej żyłyby swoim życiem, a mają się mnie słuchać
Tu np. Julia Correvon atakuje co roku całą siatkę ogrodzeniową, dwie sztuki, a 6 metrów kwiecia - super jest, ale okiełznać ją, to wyzwanie!

Drucik bezcenny
Moze sposób nie jest idealny, no ale zawsze łatwiej nad nimi zapanować tym drucikowym sposobem.

O nadmanganianie czytałam kiedyś u Aneczki, miałam tez spróbować i oczywiście zapomniałam. Kupujesz w ogrodniczym?

No i odbił! Będzie spóźnialski, ale żyje
Tak więc niestety nie jest tak, że mnie te stresy omijają, ale z drugiej strony... obyśmy tylko takie zmartwienia w życiu mieli