Musisz być bardzo bogaty, skoro stać Ciebie na zakup badziewia w celu zakupu za kilka lat kolejnego badziewiaArtos pisze:...kosiarki do 1000zł... Do koszenia mam ok 20 arów.
Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka - niedroga - jaka
-
mmtw
- 10p - Początkujący

- Od: 7 cze 2017, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ok. rok, dwa temu na forach dość mocno polecane były te modele na silnikach Loncin:
OLEO-MAC GV 48 PK ALLROAD 4
Victus VS48 L65 3w1
Ten drugi jest w Twoim budżecie. Ale nic o nich od siebie nie powiem.
OLEO-MAC GV 48 PK ALLROAD 4
Victus VS48 L65 3w1
Ten drugi jest w Twoim budżecie. Ale nic o nich od siebie nie powiem.
No niestety na obecną chwilę stać mnie jedynie na takie sprzęty
Rozważę w takim razie może jakieś markowe używki ewentualnie jeszcze ten Victus 
-
mmtw
- 10p - Początkujący

Osobiście nie szedłbym w używki. Silniki kosiarek są policzone na żywotność 200-500rbh (informacje od moich lokalnych serwisów/sprzedawców). Prowadząc działalność usługową taki wynik śmiało można w 1 sezon zrobić. Można więc się łatwo domyślić, ile roboczogodzin ma przepracowane zdecydowana większość kosiarek na rynku wtórnym. Jak myślisz, ile lat dłużej niż nowy Chińczyk popracuje taka używka u Ciebie?
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaką kosiarkę polecilibyście mi na niewielką działkę, do koszenia mam jakieś 250-300 m.kw. trawnika.
Na działce nie ma prądu, rozważam więc zakup bębnowej. Byłam w kilku marketach i ceny takich kosiarek w zależności od producenta i zapewne jakości (także rozmiaru) wahają się od 100 do 400 zł. Niektóre modele mają kosz.
Może ma ktoś doświadczenia z takimi kosiarkami?
Z góry dziękuję za pomoc.
Na działce nie ma prądu, rozważam więc zakup bębnowej. Byłam w kilku marketach i ceny takich kosiarek w zależności od producenta i zapewne jakości (także rozmiaru) wahają się od 100 do 400 zł. Niektóre modele mają kosz.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
A co powiecie na temat Einhell GC-PM 46/1 S B&S. Czy to też jakaś chińszczyzna pod niemieckim logiem? 
-
mmtw
- 10p - Początkujący

Ja bym powiedział, że sztuka trollowania nie jest Ci obca.
Bez urazy. Jeśli tak to zabrzmiało to przepraszam. Chciałem się po prostu dowiedzieć czy to też jakaś podrabiana kosiarka czy może bardzej solidna?mmtw pisze:Ja bym powiedział, że sztuka trollowania nie jest Ci obca.
-
mmtw
- 10p - Początkujący

Bez przesady, nikt nie jest urażony. Rzecz w tym, ze w tej cenie to wszystkie kosiarki to chińczyki. Z jedną różnicą: Stiga, Oleo-Mac, Victus (a może nawet Lider) to znani producenci kosiarek z siecią sprzedaży i serwisu. Einhell zaś to produkt dostępny bardziej w internetowych elektromarketach niż w branżowych punktach. Co więcej - przekracza Twój wstępny budżet, nie oferując nic ponad wymienione wcześniej kosiarki. Ja bym powiedzial, że ten Einhell jest droższy, gorszy i ma gorszy serwis, ale sam jestem nowy w temacie.
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Ktoś coś? Bo trawa wciąż rośnie ;)Black Rose pisze:Jaką kosiarkę polecilibyście mi na niewielką działkę, do koszenia mam jakieś 250-300 m.kw. trawnika.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
-
MonikaMark
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 18 lut 2016, o 16:44
zobacz w katalogu ryobi, dobre jakościowo są, 3 letnia gwarancja, spory wybór jest. Mniejsze, większe, zależy do jakiej dzalki szukasz tej kosiarki.
Witam Forumowiczów.
Od dłuższego czasu orientuję się w kosiarkach, przeglądam opinie. Mam do koszenia działkę ok. 13-14 arów. Prawie już kupiłem kosiarkę STIGA COLLECTOR 53 SB, ale w ostatniej chwili się zawahałem, czy nie lepsza będzie AL-KO Classic 5.16 VS-B PLUS. Poczytałem opinie na tym wątku i jeszcze się zastanawiam, czy nie będzie lepsza jakaś AL_KO z serii Highline? Mam też jeszcze jeden problem: działka nie jest wyrównana (to jeszcze przed nami) i nie wiem, czy nie zajeżdżę tej kosiarki. Do tej pory kosiłem kosą elektryczną (taką z tarczą), ale ona się nie nadaje na tak duży teren - ręce bolą od wibracji.
Może lepiej kupić jakąś najtańszą elektryczną, a jak wyrównam terem porządną spalinową? Chociaż z drugiej strony, elektryk z szerokością dużo mniejszą to może być to samo co ta kosa...
Prośba o pomoc.
Od dłuższego czasu orientuję się w kosiarkach, przeglądam opinie. Mam do koszenia działkę ok. 13-14 arów. Prawie już kupiłem kosiarkę STIGA COLLECTOR 53 SB, ale w ostatniej chwili się zawahałem, czy nie lepsza będzie AL-KO Classic 5.16 VS-B PLUS. Poczytałem opinie na tym wątku i jeszcze się zastanawiam, czy nie będzie lepsza jakaś AL_KO z serii Highline? Mam też jeszcze jeden problem: działka nie jest wyrównana (to jeszcze przed nami) i nie wiem, czy nie zajeżdżę tej kosiarki. Do tej pory kosiłem kosą elektryczną (taką z tarczą), ale ona się nie nadaje na tak duży teren - ręce bolą od wibracji.
Może lepiej kupić jakąś najtańszą elektryczną, a jak wyrównam terem porządną spalinową? Chociaż z drugiej strony, elektryk z szerokością dużo mniejszą to może być to samo co ta kosa...
Prośba o pomoc.
Pewnie że dobrym wyborem będzie AL-KO Highline ale jak masz wertepy to szkoda kosiarki,to zależy od ciebie czy kupisz coś mniej funkcjonalnego ale na takie działki czy poczekasz wyrównasz i kupisz,ciężko coś doradzić bo każdy na inny punkt widzenia,wiesz jak będziesz miał działkę trochę zadbaną to cała przyjemność jest kosić kosiarką która spełnia twoje wymagania i jest funkcjonalna bo kupić coś żeby tylko kupić to średnia przyjemność
Dzięki za tę opinię.
Cały problem w tym, że mam kosę i nie daję rady skosić działki, bo po godzinie koszenia ręce bolą od drgań - no i trochę czasu zajmuje skoszenie całości. Stąd pomysł na kosiarkę o szerokości 51cm - na pewno będzie szybciej i wygodniej. Tylko mam obawy czy przetrwa te nierówności - u mnie każdy zakup musi być rozsądny, taka przypadłość ;)
Z drugiej strony około 900m2 jest w miarę równa, wolna od kamyczków, więc zawsze jest opcja ostrożnego koszenia tego terenu, a resztę przy pomocy kosy (jak ja jej nie lubię
, choć przyznaję, że zdrewniałe badyle doskonale kosi). Właśnie ku tej opcji się skłaniam powoli - brzmi rozsądnie? Jeśli tak to jaka kosiarka AL-KO Highline o szerokości 51cm, w porównywalnej cenie, będzie lepsza niż mój typ Classic 5.16 VS-B PLUS. Nie jest dla mnie zrozumiałe to pozycjonowanie w AL-KO, czy wszystkie Highline będą lepsze od Classic?
Jako alternatywa, może macie propozycje "pancernej" kosiarki, która będzie tańsza niż ten AL-KO, a lepiej przetrzyma trudy niewyrównanej działki.
Cały problem w tym, że mam kosę i nie daję rady skosić działki, bo po godzinie koszenia ręce bolą od drgań - no i trochę czasu zajmuje skoszenie całości. Stąd pomysł na kosiarkę o szerokości 51cm - na pewno będzie szybciej i wygodniej. Tylko mam obawy czy przetrwa te nierówności - u mnie każdy zakup musi być rozsądny, taka przypadłość ;)
Z drugiej strony około 900m2 jest w miarę równa, wolna od kamyczków, więc zawsze jest opcja ostrożnego koszenia tego terenu, a resztę przy pomocy kosy (jak ja jej nie lubię
Jako alternatywa, może macie propozycje "pancernej" kosiarki, która będzie tańsza niż ten AL-KO, a lepiej przetrzyma trudy niewyrównanej działki.
być może twoja opinia o nierównej działce jest przesadzona lub nie,tego nie widać i tak naprawdę nie wiadomo co ci doradzić abyś był zadowolony i by sprzęt spełniał twoje oczekiwania co do jakości z zetknięciu z podłożem,jest również różnica między dołkami a nierównościami,natomiast AL-KO Highline będą lepsze od linii Classic,jest to całkiem inna obudowa i jest inny i większy kosz a różnią się silnikami i wyposażeniem tu wątpliwości nie ma,pancernych kosiarek nie ma chyba że zapłacisz ponad 3tyś.to na pewno będą lepsze ale jeżeli już to z takich zwykłych WORLD seria GRL lub GRB,wszystko zależy jakiej klasy chcesz mieć kosiarkę