Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Gosiu pierwsze co się aż rzuca na oczy to piękny jak marzenie trawniczek. :D
Cała reszta dopełnia kolorami ogród a nowa ścieżka go urozmaica.
Ogród jest uporządkowany i bardzo swojski. Czy podjęłaś decyzję co do sadzenia pomidorów do donic?
Póki co ja bym sadziła bo nie wiadomo kiedy te skrzynie dostaniesz. ;:196

Cieszmy się pora roku. ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Witam w niedzielny wieczór. Nareszcie miałam cały weekend dla siebie.
Przepraszam, że nie odpowiadałam, ale mam tak duże zaległości w Waszych ogrodach, że postanowiłam trochę je nadrobić.
Pisanie u siebie zawsze zajmuje sporo czasu.
No to do dzieła

Asiu, cheddar jest faktycznie żółty, ale ta żółć jest cudowna. Bardzo jasna. Od razu rzucił mi sie w oczy.
Trawnik wygląda fatalnie, ale już wiem dlaczego. To mrówki. Mam zaatakowaną prawie całą powierzchnię z tyłu. Sypałam już proszek, ale niewiele pomógł.
Ja niestety też już mam ogrodnicę.
Pożarła mi kwiaty róż.

Aniu, Omoshiro naprawde warto mieć. Chyba to mój najlepeij kwitnący powojnik. No, ale ja mam słabą glebę, więc to subiektywna ocena.
Trawnik naprawde zaczyna coraz gorzej wyglądać. Mrówki zrobiły sobie pod nim gniazdo. Nie mogę ich zwalczyć.

Jolu, a dałaś swojemu tabletki? Ja w tym roku zapomniałam.
Szkoda, że tamaryszek już przekwita. Nie zobaczycie najlepszego widoku.
Tak naprawde nie kupiłam tego po co przede wszystkim przyjechałam. Oprócz floksów
Chciałam koniecznie posadzić paprocie i nic z tego nie wyszło.
Już nie mogę się doczekać piątku :tan

Lucynko,
Ty też nie masz czasu? ;:168
Ja po prostu cierpię na chroniczny brak czasu. To był mój pierwszy weeken kiedy nie miałam żadnych obowiązków. Nareszcie trochę nadrobiłam zaległości w ogrodzie. Szczególnie, że w kolejny weekend znowu wyjeżdżam.
Z tym uporządkowaniem to przesadziłaś. Własnie coraz mniej sobie radzę z porządkami. Jest pełno chwastów.
Zastanawiam się jak Twój sąsiad daje sobie radę z tamaryszkiem, bo przeciez on rośnie jak szalony. Gdybym go nie cięła zajął by cały przedogródek.

Maryniu, mój buczek został uszkodzony przez jakiegoś szkodnika. Cały górny pęd został pozbawiony prawie liści. Coś je pogryzło.
Twój buczek miał pecha. Ciągle coś go dopadało. Mój na razie ma tylko jakiegoś wroga :evil:

Soniu, no własnie ja nie cierpię pustej przestrzeni. Posadziłam gęsto, a za chwilę będe się głowiła co wykopać.
Ja też mam pełno chwastów z trawniku, ale na razie nie pryskałam, bo ciągle brak czasu.
Na dokładkę trawnik zaatakowały mrówki. Wygląda teraz fatalnie. Chyba przechwaliłam go.
Życzenia sie spełniły ;:196 . Nareszcie mogłam spokojnie popracować, chociaż czy spokojnie? Biegałam po ogrodzie i nie wiedziałam w co ręce włożyć. Ale cieszę się, że w końcu mogłam popracowac bez przeszkód.

Ewelinko, z tym trawnikiem to juz nie jest tak wesoło. Tylko ten przed domem wygląda całkiem nieźle.
Wygląd trawnika zależy od wielu czynników. Zwałowanie było konieczne, żeby ziarenka zakotwiczyły sue w ziemi.
Jeszcze powinno się je przysypać ziemią, ale ja tez tego nie zrobiłam na tej dużej przestrzeni. I widać efekty. Przód wygląda o wiele lepiej. Niestety nie mam tyle ziemi, żeby pokryć nią całą powierzchnię. Na przodzie to był tylko kawałeczek.
A może za rzadko posiałaś? No i ważna też jest mieszanka.
Dziękuję za tak miłą opinię ;:196

Dorotko, róże mają pączki. Pierwsza rozwinęła się Jaqualine de pure, Tradescant i Ghislaine de Feligonde, ale jeszcze nieśmiało. Reszta tez w blokach startowych. Tylko, że te pełnokwiatowe mają pouszkadzane pąki. Pewnie niszczylistka je zaatakowała. Kwiaty będa o połowę mniejsze :(
Tez czekam na kwitnienie floksów. Pewnie w tym roku sząłu nie będzie, ale w przyszłym to już powinno cos być widać.
Zafloksowałam się. Posadziłam w tym roku chyba z 10 odmian.

Krysiu,
w tym roku z braku czasu nie zdołałam uchwycić tamaryszka w pełni kwitnienia. Szkoda. Widok naprawde jest zachwycający.
Nie wiem czy czytałaś wcześniejsze moje wpisy, ale ja ostatni raz próbuję z rodkami. U mnie chcą rosnąc tylko te dwa co pokazałam. Wszystkie inne padaja. W tym roku kupiłam kilka po raz ostatni. Jeśli nie przetrwają zimy więcej ich nie kupię.
Jestem bardzo ciekawa co robimy nie tak, że one nie chca u nas zamieszkać.

Elu, chyba wyczułaś temat :lol:
Pierwsze skrzynie juz mam, ale faktycznie zanim je przygotuje to troche czasu upłynie. Dlatego posadziłam pomidorki do donic.Relacja poniżej.
O trawniku pisałam już dziewczynom, mam pod nim gniazda mrówek. Zniszczyły mi go bardzo

Jak już pisałam cały weekend nareszcie był ogrodowy. Nareszcie skończyłam pierwsze pielenie. To znaczy pierwsze przejście. Tak naprawde już powinnam zacząc od nowa. W tym roku chwasty mnie zwyciężają. Nigdy nie miałam tak zachwaszczonego ogrodu. Poza tym tak naprawdę nic więcej nie zrobiłam
Poprzesadzałam tylko jeszcze niektóre rośliny.
Martwię się o trawnik. Wygląda fatalnie. Najpierw myślałam, ze to zła ziemia, że ja cos źle robię, ale znalazłam winowajcę.
To mrówki. Prawdopodobnie moja ziemia bardzo im odpowiada i urządziły sobie u mnie całe osiedle.
Sypałam już proszek na mrówki, ale chyba one wcale tym sie nie przejmują. Czy znacie coś skutecznego?

Za to z pozytywnych wiadomości- nareszcie będe miała skrzynie. ;:138 Jeszcze daleka droga przede mną ale już pierwsze są u mnie

Na razie złożyłam tylko jedną dla zaprezentowania jak to będzie wyglądało. Pasują tutaj idealnie. Kupiłam na razie 3, po pierwsze, żeby przymierzyć, a po drugie, tylko tyle pan miał na składzie.
Obrazek

Obrazek

Teraz czeka mnie malowanie i zapełnienie ich ziemią.
Jeszcze tutaj zmieści się 6 takich skrzyń
Kolejne 3 chciałabym postawić na opasce przy ścieżce.

Pomidorki na razie posadziłam w doniczkach, bo już nie mogły czekac

Obrazek

No i mam pierwsze róże ;:138

Jaqualine de pure
Obrazek

Obrazek

Ghislaine de Feligonde
Obrazek

Zobaczcie jaki to potwór

Obrazek

Ale będzie kwitnienie :tan

Poza tym kwitnie cała masa innych kwiatów
Dziewanny
Obrazek

Obrazek

Nadal zachwycają irysy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za chwilę skończą rodki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wspaniałą masz tą rabatkę rododendronową ;:167 Uwielbiam ją.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie kwitną rh, skrzynie drewniane w moim stylu ;:215 , w ogóle cudnie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, jakie niesamowite irysy ;:180 Szczególnie ten granatowy mi się spodobał ;:167 Widzę, że Twoje iryski już mają fajne kępy, nie tak jak u mnie, że wydają po 1 kwiatku...
Inwazja chwastów nadal trwa. Nie nadążam z pieleniem.
Co tam, nie widać na zdjęciach ;:185 Najważniejsze jest pielenie przy małych, świeżo posadzonych roślinach, bo im chwasty mogą najbardziej zaszkodzić ;:108 W przypadku dobrze ukorzenionych, starszych roślin, nie ma to już takiego znaczenia.
Zapowiada się niezły warzywnik ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Waw ,waw !!!Ale dużo masz pięknie kwitnących szaliki rodkow.
Kolekcja iryskow spora.
Pomidorki już w skrzyni? ?
Moje jakoś normalnie ale rosną; )
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

A co będzie w tych skrzyniach rosło? Fajny pomysł na dodatkowe miejsce ;:108

A jeśli chodzi o mrówki, u mnie proszek zawsze się sprawdzał. jak posypałam na ich drodze, to po godzinie ani widu ani słychu, ostatnio takze w kompostowniku. One niosą sobie te ziarenka do gniazda i jest po temacie, jeśli za jakis czas coś wraca, to powtarzam. Używam firmy BROS i jest świetny. Wiesz w którym konkretnie miejscu jest gniazdo? Swoją drogą nie pomyślałabym, że mogą niszczyć trawnik :shock:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu u Ciebie nowości ;:215 Skrzynie hmm,ciekawe czy będą na warzywka?
Irysy masz cudne ;:333 Gizelka i u mnie da zaraz pokaz ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Mam nadzieję, że Twój trawnik podniesie się po tej inwazji mrówek . Mój kawałek trawy to chyba faktycznie zła mieszanka. Jest całkiem inny od reszty i sama nie wiem dlaczego. Jak go koszę to potem wygląda tak jakby końce były przypalone , wyglądają jak siano i to tylko w tym jednym dosiewanym miejscu . No nie wiem :roll: . W każdym razie na razie nie będę tego zmieniała. Czas na założenie ładniejszego trawnika będzie kiedyś w przyszłości, chyba :wink: . Skrzynie masz bardzo ciekawe ;:108 . Gratuluję pierwszych róż ;:138 . Gizelka faktycznie to u Ciebie potwór . u mnie wygląda też coraz lepiej i nabrała ciałka :lol: . Dziewanny i irysy bardzo ładne ;:138 . Poczułam powiew lata ;:173 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj cały dzień pada. A teraz mamy burzę;:138
Mam nadzieję, że zmaltretowany przez mrówki trawnik odżyje. Kupiłam już całą masę proszku na nie, ciekawe czy pomoże.
W piątek wyjeżdżam i wracam dopiero w poniedziałek. Znowu ogród zostanie zapuszczony
Ciekawe, czy mój syn sobie poradzi w jego pielęgnacji

Jolu, szkoda więc, że akurat jak przyjedziesz one już będą miały na sobie smętne zwisające przekwitnięte kwiaty.
Ale może za to róże już się trochę rozwiną.

Kropelko, dziękuję ;:173
Skrzynie czekają na pomalowanie. Nie wiem, czy w tym roku uda mi się je zagospodarować, ale zawsze to pierwszy krok

Elwi, niektóre ładnie już są rozrośnięte, a niektóre tak jak u Ciebie są pojedyncze, bo są młode. Te rozrośnięte to stare okazy, mają już około 4 lat.
Mam problem z pieleniem przy siewkach kwiatowych. Często przez pomysłkę wyrwę jakiegoś astra,czy kosmosa, bo w tym gąszczu trudno rozróżnić.
Już nie mogę doczekac się tego warzywnika, ale to chyba będzie w przyszłym roku, bo przecież czeka mnie jeszcze trochę roboty przy tych skrzyniach

Aniu
, rodkom nareszcie chyba spodobało sie podlewanie. Widać efekty założenia linii kroplującej.
Pomidorki nadal w doniczkach i chyba tak zostanie. Zanim zrobie skrzynie to już chyba nie warto bedzie przesadzać.

Aniu 85, w skrzyniach będzie warzywnik. Będzie ich prawdopodobnie 9, może 10. Mysle, że sporo uda mi sie w nich zmieścić. :D
M, zakupił dzisiaj proszek Targetu. Zobaczymy jak on zadziała. Gniazda na 100% maja pod trawnikiem.
Musze obsypać cały, ale i na rabatach są.

Aniu77, tak, skrzynie będa na warzywka.
Czy Gizelka tez jest u Ciebie takim ptworem?
U mnie daje rade naprawdę w bardzo skrajnych warunkach.

Ewelinko, żeby poprawić stan trawnika wystarczy co roku go wertykulować i dosiewać. Oczywiście nie zapominając o nawożeniu. Nie wiem, czy ja nie zmienię swojej mieszanki
Kupowałam Golfa, ale chyba trzeba wprowadzić trawę bardziej uniwersalną. Tylko boję się traw ekspansywnych. Musze to przestudiować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj trawnik był jeszcze ładny

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

kolejny ogród z orlikami, ale wszystko ci ładnie rośnie, soczyście i kolorowo.
Rabaty urozmaicone.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Gosiu, mrówki sa bardzo mobilne, nawet jak nie rozsypiesz wszędzie, gdzie one są, to nic się nie stanie - same sobie poroznoszą do miejsc, w których przebywają ;:204

Z warzywnikiem w skrzyniach to super pomysł. Nie trzeba ruszać swoich cennych rabat i z niczego rezygnować ;:173
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

Gosiu jak ja lubię podziwiać Twoje piękne fotki o każdej porze roku masz SUPER!!! kolorowo czyściutko i zadbane na Medal ;:433
Te skrzynie to bardzo fajny pomysł ;:215 Dodatkowe miejsce na warzywka ale mogą być też i kwiaty ;:215
Pozdrawiam życzę miłego weekendu ;:168
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno mnie nie było, ale nie dosyć, że praca nie pozwalała na bycie z Wami, to jeszcze od piątku byłam na zlocie ogrodmaniaków w okolicach Wrocławia. :tan
Dopiero wróciłam do domu. Było super, zwiedziłam masę ogrodów, ale najbardziej cieszę się, że widziałam Wojsławice.
Na pewno tam wrócę.
A teraz jestem załamana, bo mam tyle zaległości u Was, że chyba do zimy tego nie nadrobię.
Ogród zmienił się od piątku. Mam masę kwiatów, róże kwitną na całego, ale nie zdołałam zrobić zdjęć.
Może jutro coś sfotografuję.

Ewo, dzisiaj po powrocie stwierdzam, ze naprawde mam urozmaicone rabaty. Na dokładkę ma pełno kwiatów. Nareszcie zaczyna to wyglądac tak jak bym chciała. Ciekawe jak długo.

Aniu, liczę na to, ze mrówki zaniosą te granulki do gniazda. Ale myśle, że mam tyle tych gniazd, a one chyba pilnują swojego terytorium, więc wolę wysypać gdzie się da, żeby aby na pewno podziałało.
Własnie dlatego wpadłam na pomysł skrzyń. Niewykorzystane słoneczne miejsce. Trzeba to zmienić :D

Marusiu, dziękuję bardzo ;:196
Z tym czyściutko to przesada, bo mam tyle chwastów, że nie wiem kiedy to wypielę. Całe szczęście, moje rośliny już sa na tyle duże, że je przesłaniają.
W skrzyniach będą tez kwiaty, ale po drugiej stronie. Uzupełnię nasadzenia przy ścieżce

Jak już pisałam, nie mam aktualnych zdjęć i strasznie tego żałuję, bo ogród wygląda naprawde dobrze. Wiem, że może nie powinnam tego pisac, ale podbudowały mnie dziewczyny, które przyjechały po mnie na zlot, czyli Jola April i Iza Tamaryszek.
Powoli zaczynam być zadowolona z ogrodu, gorzej z porządku. Psuje wszystko. No, ale tego nie przeskoczę.

Zdjęcia sprzed wyjazdu

Obrazek

Marshal
Obrazek

Firletka Jenny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Queen of Sweden
Obrazek

Grussan an Aachen
Obrazek

Geoff Hamilton
Obrazek

Comte de Chambord
Obrazek

Teraz to wygląda o niebo lepiej
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś, ogarnęłaś się już? Wszystko posadzone? Bo ja ograniczyłam się do wystawienia z samochodu i podlania ;:145 Wczoraj wróciłam po 20.00. Nawet na zdjęcia było za ciemno. Ale dziś sobie obiecuję trochę nadrobić ;:65

Możecie mi zazdrościć bo podziwiałam Gosi ogród na żywo. Byłam baaaaardzo mile zaskoczona, bo zdjęcia nie oddają jego piękna. Wszystko kwitnie na potęgę, rośliny dorodne, wielkie jak po sterydach. Podziwiałyśmy naparstnice wystawowe jak na Chelsea Flower Show, bodziszki, alejkę z serduszkami no i wspaniałe róże.
Ostatnio ogród widziałam trzy lata temu, ewoluował niesamowicie. Dalej jest artystyczny nieład, choć raczej już planowo rozmieszczone rośliny na wzór ogrodów angielskich. Bardzo mi się podobało.
do zobaczenia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”