Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu jeden post mi uciekł kilka dni temu. ;:124
Pięknie u Ciebie....no ślicznie i tak wszystko zadbane. ;:215
Tyyyle trawnika to masz o co dbać. :shock: Wygląda jak jakieś pole.
Orliki Twoje mnie zachwyciły, zwłaszcza ten biały pełny. Soniu, a zbierasz czasem nasiona orlików? ;:173
Bażant w trawie -coś wspaniałego takie widoki w sąsiedztwie, jak ja Ci zazdroszczę takiego otoczenia. ;:224
No i te trawy masz taaaaakie piękne. ;:108 Naparstnice w pąkach, a u mnie w tym roku zastrajkowały. ;:145
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Seba w upały rośliny trudno przeżywają podróż. Dzielić można, ja przecież nie wytrzymuję do jesieni. ;:306 Zupełnie inaczej się przyjmują, jak od razu wsadza się do gleby. Bobo na pewno zakwitnie. ;:108 Z niskich mam tylko Bobo, za to pięć sztuk, :wink: lubię dużo jednego gatunku lub odmiany. Kolejna się ukorzenia. :;230 Naparstnicom wystarczy kilka dni i zakwitną. ;:65

Olu właśnie trochę pokropiło, ale nie na tyle żeby rośliny się zadowoliły. Może jeszcze poleje, chmury nadal wiszą nisko. Swoje Anabelki przycięłam przy samej ziemi, ;:173 mam nadzieję, że będzie mniej kwiatów, a nadrobią wielkością. ;:65

Alu właśnie zmyło kurz z tarasu, ;:306 może jeszcze popada. Rutewka pokazała dwa kwiatostany, jest piękna. Muszę chyba ją przesadzić w bardziej zasobną glebę, na tej rabacie ma chyba nie za dobre warunki. ;:218

Maryniu ślimaki to chyba lubią wszystko, ;:223 nawet Anabelce nie odpuściły. :shock: Właśnie pokropiło, ale podlaniem ogrodu, nie można tego nazwać. ;:185

Elu wpis o orlikach jest dwie strony wcześniej. ;:108 Nasiona oczywiście zbieram, jak wyschną dam znać. Tylko z perspektywy ogród wydaje się duży. Ta część ma tylko 20 m długości. :D Trawnik to niewielka wyspa okolona rabatami. Trawa konieczna, bo wnusio musi mieć miejsce do zabawy. Gdyby nie on już bym okroiła trawnik, który tylko z nazwy nim jest. Po kilku dniach suszy, już pełno żółtych placków. ;:222 Zamiast włączyć podlewanie, czekaliśmy na codziennie zapowiadany deszcz. :roll:
Wokół mojej działki ciągną się ponad kilometr zagajniki, pełno w nich zwierzyny. Dziki ryją za płotem, sarny prawie oswojone, spacerują w niedalekiej odległości, a dwie rodziny bażantów co roku żerują na sąsiednich działkach. Nawet raz kogut wleciał do ogrodu, musiałam go straszyć, żeby odfrunął, bo bezskutecznie szukał wyjścia. Trawy w tym roku będą zdecydowanie dorodniejsze, niż w ubiegłym. Wtedy sporo wymarzło, teraz dużo wilgoci i ciepło zdecydowanie pobudziły je do wzrostu. ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Soniu, to nie moje psy podsikują i buszują po ogrodzie, ale sąsiadów. Nasze pozamykane w kojcach! Dlatego mnie to wkurza, że nasze psy pozamykane, a obce latają i niszczą moją pracę!

Ogród masz piękny! Czosnki wspaniale się prezentują, mimo, że mam je kilka lat, nigdy tak pięknie nie kwitły!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Taki chaber czerwonawy ?? Piękny.
Buale6 pełne orliki piękne.
Red baron śliczna. Kiedyś ją sadzilam. Ale nie nam.nie przyjęła się :(
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu :wit . Kora to dobra sprawa ale ja jakoś wolę zamiast kory wydawać pieniądze na kolejne rośliny :roll: . Może to nie do końca zdrowe podejście ale tak mam, co zrobić ;:224 . Poza tym ja często muszę zruszać ziemię bo jak nie pada jakiś czas to u mnie robi się skorupa ;:222 . Kora niestety uniemożliwia tą operację. Na razie nie narzekam chociaż miejscami sieje mi się sporo chwastów. W nocy u mnie popadało, ziemia jest fajna ale zamiast plewić dzisiaj odpoczywam bo proboszcz święto u nas ogłosił :roll: . Oj nie lubię takiego bezczynnego siedzenia ale z pracą też na zewnątrz się nie wypuszczę bo sąsiedzi by mnie zjedli. Miłorząb ma bardzo fajne te listki ;:333 . Pozdrawiam :wit .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Jakie piękne łany orlików ;:oj White Barlow ;:173
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, u mnie anabelki tez mają pąki kwiatowe. Czy to nie za wcześnie? Masz bardzo ładne kolory orlików. Nie mogę upolować białego pełnego. Wysiało mi się coś podobnego, ale on jest raczej jasno różowy - też ładny i póki co udaje biały :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety wczorajsze, wieczorne opady były symboliczne, więc dziś ogród się podlewa. Na rabatach gdzie nie ma linii kroplujących podlewałam ręcznie. Druga połowa rabat została na jutro. Mszyce oszczędziły róże, ale mikołajki i margerytki musiałam dziś potraktować chemią, bo czarno od tego paskudztwa. ;:223 Chętnie bym poprzesadzała co nieco, ;:306 ale upał niweczy moje zapędy. Obserwowałam, jak ptak rozbijał skorupę ślimaka i próbował całego połknąć. Fascynujący widok. ;:oj Muszlę rozbijał o duży kamień leżący na rabacie. Potem jednak uciekł poza ogród, za bardzo się zbliżałam.

Obrazek

Mariolko jesteś tolerancyjna. ;:180 Ja już biegłabym do sąsiadów i prosiła o pilnowanie czworonogów. Tworzysz ogród po to żeby się nim cieszyć, a nie stresować. ;:108 Czosnki są żarłoczne, te które zaniedbałam latem i już tak ładnie nie kwitły. ;:131 Chyba trzeba je przesadzać, lub dostarczać dobrego nawozu.

Aniu chaber ma idealnie biskupi kolor. ;:215 Orliki w ubiegłym roku posadziłam po trzy obok siebie i już tworzą ładny szpaler. Pozbieram nasiona, ale czy siewki będą takie same. :?: Red Baron najlepiej rośnie i wybarwia się na suchej glebie. ;:131 Miałam go w tym roku przesadzić, bo wrasta w bukszpany, ale zimna wiosna sprawiła, że brakło dla niego czasu.

Ewelinko sukcesywnie co roku kupowałam korę u jej dystrybutora, cena była wyjątkowo przystępna, chyba w różnych latach od 3 do 5 złotych za 80 litrowy worek. Dużo pracowałam, to czasu na pielenie było mało. Poza tym na piasku wilgoć pod korą utrzymuje się dłużej. ;:215 Wydawanie pieniędzy na rośliny, to wyjątkowo dobry sposób na ograniczanie innych wydatków, szczególnie na początku tworzenia ogrodu. ;:108 Dzisiaj na wsi zwyczajowo się świętuje, więc ja też szanuję takie dni. Zresztą i tak czasu nie miałam. ;:173

Małgosiu orliki Barlow to ubiegłoroczne nabytki. Zaskoczyły mnie żywotnością, piękne kępy już utworzyły. :tan Biały niestety został tylko jeden, dwa gryzonie wykończyły. Będę zbierać nasiona, może jakieś ciekawe siewki uda się wyhodować. :)

Ewuś wydaje mi się, że niektóre rośliny zdecydowanie przyśpieszyły. W ubiegłym roku moje Anabelki w tym samym czasie zaczynały pokazywać pąki. Jednak hortensja bukietowa Bobo ma już zawiązki kwiatów, zwykle na początku lipca się pokazywały. ;:131 Orliki kupiłam jakoś impulsywnie, oczywiście po wizycie w jakimś forumowym ogrodzie. ;:306 Pozbieram nasiona, może powtórzą cechy. ;:218 Ja tam lubię bladawce, :) też mam jednego jaśniutkiego, zwykłego.

Dzisiaj szałwiowo i trawkowo. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu gdybym miała większy ogród też sadziłabym po kilka sztuk odmiany. A tak mam w większej ilości tylko te najbardziej ulubione.
Rozplenica Majesty... jak na nią patrzę to aż mi żal, ze w tym roku odpuściłam sobie "ciemne" trawki. :roll:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu posadziłam sześć Majesty w gruncie i już zaczynają przebarwiać liście. Ta pierwsza pokazała kłos. Czy spełni moje oczekiwania, nie wiem, ale słabo rośnie w gruncie. ;:131 W donicach zdecydowanie ładniejsza. Mam jeszcze Vertigo, ale w donicy, niecierpliwie czekam na jej kłosy. ;:65 Ja takim ilościom, jak u Ciebie niektóre, nigdy nie dorównam, nie umiem tak gęsto posadzić. ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu jak ja to lubię szałwie,trawy ...co za obrazki.Jak równiutko masz ostnice posadzone w rządku,super to wygląda ;:333
Majesty mnie zainteresowała zatem podglądnę z chęcią co z niej wyrośnie ;:oj
Zauważyłam,że masz już czarnuszkę,u mnie jeszcze nie widziałam,czekam,bo lubię te koperki.A tuz za nią czai się róża,by pokazać lada chwila kwiaty ;:215 Życzę deszczu ;:224
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Soniu, to nie tolerancja z mojej strony, z niektórymi po prostu nie da się rozmawiać... niestety. Przykre to jest jak człowiek zabiega o to by mieć ładnie, zielono-kolorowo, a ktoś się z tego śmieje! Ale nie dziwi mnie to, bo jak komuś nie przeszkadza g... przed oknami, to nie zwraca uwagi na rośliny ozdobne, zwłaszcza u kogoś!
Ja nie podlewam w ogóle, skusiłam się na podlewanie roślin, które posadziłam w ogródku przed oknami, i poza zabitą na asfalt glebą, żadnych pozytywów nie zaobserwowałam!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu i jak tu nie kochać ptaków?! One nam tyle pomagają w ogrodzie... ;:167 Ja mam swoje prywatne kosy, które mi wybierają pędraki z trawy... uwielbiam patrzeć na ten widok! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Kwitnie to, co lubię! Przywrotniki, szałwie, czarnuszki! A to chyba drozd śpiewak! One uwielbiają ślimaki!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Rzeczywiście ciekawy ptak i ten jego sposób rozbijania muszli ;:333 . Cena kory rzeczywiście bardzo atrakcyjna. Gdybym miała tak tanią w okolicy to pewnie pokusiłabym się o kilkanaście worków ;:224 . Zawsze to miejscami mniej do plewienia ;:131 . Zdjęcia bardzo ładne ;:108 . Zrobiło się u Ciebie już lato ;:224 , ale ten czas pędzi. Pozdrawiam i odrobiny deszczu życzę ;:196 . Najlepiej w nocy :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”