do Olkusza to ,, rzut beretem,,
Ach te róże! ach te różyczki!
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ach te róże! ach te różyczki!
Basiu, do Olkusza jeździliśmy na zakupy .Znam malowniczy ryneczek, teraz jest ładnie odnowiony, ja mieszkam w Trzebini
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Jak nie poskrzypka, to kret
. No nie pomagają nam te stworzenia
. Fajna wycieczka, zdjęcia ruin bardzo ładne
. Dawno nie byłam na takiej wyprawie o zwiedzaniu nie wspominając
. Może jak dziewczyny podrosną
. Różyczka bardzo ładna
, śliczny ma kolorek. Ciekawe co to za odmiana
. Pozdrawiam i słoneczka życzę na kolejne rowerowe wyprawy
.
- mimoza55

Ewelko,pogodę mamy śliczną
właśnie wróciłam z zakupów i kupiłam kretołapa, zaraz biegnę do ogrodu i zakładam,
może zadziała i krecisko wpadnie do pułapki
tyle szkód mi narobiła ta bestia
cynie, starce, żeniszek, astry, kocimietka,
kobea,gazania, lewkonia, kosmos, to są kwiatki które muszę spisać na straty, heliotropy możne mi sie uda uratować, ale dwóch sztuk
serduszek, różowy i biały tez poszedł na straty .
Codziennie musze okopywać róże bo są pod nimi tunele i przez to, róże mi
marnieją, przez te podkopywania kreta róża Peace sie nie przyjęła
Na razie dopóki nie ukatrupie kreta to nie ma sensu,
kupować jakichkolwiek sadzonek, rabatka bedzie barrrrrrdzo pusta
może zadziała i krecisko wpadnie do pułapki
kobea,gazania, lewkonia, kosmos, to są kwiatki które muszę spisać na straty, heliotropy możne mi sie uda uratować, ale dwóch sztuk
serduszek, różowy i biały tez poszedł na straty .
marnieją, przez te podkopywania kreta róża Peace sie nie przyjęła
kupować jakichkolwiek sadzonek, rabatka bedzie barrrrrrdzo pusta
- mimoza55

Witam
w słoneczny, nareszcie ciepły dzień
założyłam pułapkę na kreta i pozostało mi tylko czekać,
oby zadziałało . Ponoć najlepsza metoda na kreta to 3w1 stołeczek, kopaczka i cierpliwość
Uratowałam ptaszka z paszczy mojego Ancymonka. Na szczęście ptaszka nie pokiereszował , obejrzałam i wystraszonego pościłam,
odfruną , mam nadzieje, że nic mu sie nie stało

w tych gęstych trawach może znajdziecie Jelonka

teraz parę fotek z ogrodu.

oby zadziałało . Ponoć najlepsza metoda na kreta to 3w1 stołeczek, kopaczka i cierpliwość
Uratowałam ptaszka z paszczy mojego Ancymonka. Na szczęście ptaszka nie pokiereszował , obejrzałam i wystraszonego pościłam,
odfruną , mam nadzieje, że nic mu sie nie stało

w tych gęstych trawach może znajdziecie Jelonka

teraz parę fotek z ogrodu.

- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu, to całkiem bliziutko mnie! My znowu w Twoje strony jeździmy po... ziemię. Maż wyhaczył pana, który sprzedaję całkiem ładną, a ja do tej pory nie miałam kompostownika, więc na kopce no i do donic musiałam sobie radzić.
Ptaszyna na pewno zestresowała się całą sytuacją, dobrze, że zauważyłaś że się zwierz do niej dobiera...
A co do kreta, to podobno w jego dom dobrze jest wciskać kupy psie
(i nornice też tego nie lubią), ale czy to coś daje? 3w1 skuteczne, ale nie wiem czy nie lepsze 4w1: stołeczek, kopaczka, cierpliwość i czteropak piwa... wypijesz i na bank Ci żal się zrobi kreta

Ptaszyna na pewno zestresowała się całą sytuacją, dobrze, że zauważyłaś że się zwierz do niej dobiera...
A co do kreta, to podobno w jego dom dobrze jest wciskać kupy psie
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- mimoza55

Basiu, masz rację 4w1 to lepsza wersja
a kotka goniłam po całym ogrodzie, na szczęście wleciał do domu i go wtedy dopadłam, odebrałam ptaszynę ,ale dla kreta nie będę miała litości 
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Siedzisz jeszcze na stołku wyglądając kreta czy już sobie z nieproszonym gościem poradziłąś?
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
A to ci Ancymonek. Tak ptaszka straszyć...
A jelonkowi to tylko uszy widać. U mnie też w polach sarenki chodzą. Często je spotykam. Ostatnio mama z młodym spacerowała. Nie wiele był większy od mojej suni...
A jelonkowi to tylko uszy widać. U mnie też w polach sarenki chodzą. Często je spotykam. Ostatnio mama z młodym spacerowała. Nie wiele był większy od mojej suni...
- mimoza55

Ewuniu, z tym kretem a raczej kretami to nie takie proste , dziś ryły w kilku miejscach
stołeczek sobie daruje,
może bym patrzyła na krety przez różowe okulary , gdybym wypiła kufek piwa
może bym patrzyła na krety przez różowe okulary , gdybym wypiła kufek piwa
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Na moja Agatkę też wyzywałam jak mi przynosiła z początku ptaszki w podzięce czy myszowate. Jednak teraz już sie nie chwali nawet myszowatymi, bo wie ,że wyzywałam jak przynosiła ptaszka. Wydaje mi sie ,ze teraz już nawet nie poluje, bo nie ma 7 zębów z przodu .Łebek jelonka bardzo widoczny .Cudny kolor tego clematisa czy rzeczywiscie jest taki lazurowy????
- mimoza55

Olu, to nie pierwszy raz jak Ancymonek przynosi do domu zdobycze, pierzaste i futerkowe
Sarenki teraz jest ciężko,
dopatrzeć w tak wysokiej trawie na ugorach , natomiast zima sarenki podchodzą do ogrodów w poszukiwaniu pożywienia
Jadziu, nasz ancymonek ma 11 lat jest w sile wieku, ale parę lat wstecz nie dałby sobie odebrać zdobycz
Clematis kolorek ma intensywny, lazurowy,ale za nisko go obcięłam i nie będzie miał dożo kwiatów , natomiast Błękitny anioł
ma dużo paków
dopatrzeć w tak wysokiej trawie na ugorach , natomiast zima sarenki podchodzą do ogrodów w poszukiwaniu pożywienia
Jadziu, nasz ancymonek ma 11 lat jest w sile wieku, ale parę lat wstecz nie dałby sobie odebrać zdobycz
Clematis kolorek ma intensywny, lazurowy,ale za nisko go obcięłam i nie będzie miał dożo kwiatów , natomiast Błękitny anioł
ma dużo paków
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Nawet nie wiem ile moja ma lat, bo wet powiedziała ,że u kota nie można tak na 100% stwierdzić wieku.Teraz więcej sie wyleguje niż poluje
ale wcześnie rano już domaga sie wyjścia w teren, a potem siedzi ze mną w ogródku ja na ławeczce, a ona na leżaku
tak trzeba sobie panią wyszkolić 
- mimoza55

Jadziu, masz racje to nasze pupile, nas tresują a nie my nasze kociaki i psiaki 
Założyłam wczoraj pułapkę na kreta, albo zrobiłam to nie profesjonalnie, albo trafiłam na kreta cwaniaka
pułapka była pełna ziemi a po krecie ani śladu 
Założyłam wczoraj pułapkę na kreta, albo zrobiłam to nie profesjonalnie, albo trafiłam na kreta cwaniaka
- Marta+
- 200p

- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja Wandziu dostaję czkawki ze śmiechu, kiedy przypominam sobie, że na początku opisywałaś swój ogród jako malutki
Nosz.......
Clematisy mnie zaintrygowały. Chciałam upchnąć na barierkę wiciokrzew, trochę ze względu na zapach, ale jak doczytałam o tym, że przędziorki go lubią, to mi minka zrzedła. Twoje clemki przędziorki lubią? Bo kwiaty to mi serce skradły
P.S. Szykuj aparat, bo jak róże nadrobią opóźnienie, to będzie morze kwiecia

Nosz.......
Clematisy mnie zaintrygowały. Chciałam upchnąć na barierkę wiciokrzew, trochę ze względu na zapach, ale jak doczytałam o tym, że przędziorki go lubią, to mi minka zrzedła. Twoje clemki przędziorki lubią? Bo kwiaty to mi serce skradły
P.S. Szykuj aparat, bo jak róże nadrobią opóźnienie, to będzie morze kwiecia
- mimoza55

Martuniu, mój ogródek jest naprędce malutki, narobiłam sobie ochoty na róże Nevade białą i różowa, piwonie drzewiastą
i wiele innych piękności ale nie mam miejsca.
Clematisy mam na balkonie a na balustradę pościłam Błękitnego Anioła i drugi miał być
obok niego Polish Spirit, ale pomyłkowo przysłali Jan Paweł II oba Clematisy rosną w jednej donicy. Jak będziesz kupować clematisy na balkon to radzę wybieraj te które kwitną na pędach tegorocznych , bo jesienią przytniesz clematisa na wysokość 60 cm a wiosną zrobisz korektę ciecia do wysokości 40 cm i przynajmniej na zimę nie zostawisz balustrady oplecione suchymi pędami. W ogrodzie mam
Clematisa Paul Farges też kwitnie na tegorocznych pędach i ma białe kwiatuszki i szybko mu przyrastają pędy.

Tak teraz wygląda balustradka a jak zakwitnie to wstawię zdiecie.
i wiele innych piękności ale nie mam miejsca.
obok niego Polish Spirit, ale pomyłkowo przysłali Jan Paweł II oba Clematisy rosną w jednej donicy. Jak będziesz kupować clematisy na balkon to radzę wybieraj te które kwitną na pędach tegorocznych , bo jesienią przytniesz clematisa na wysokość 60 cm a wiosną zrobisz korektę ciecia do wysokości 40 cm i przynajmniej na zimę nie zostawisz balustrady oplecione suchymi pędami. W ogrodzie mam
Clematisa Paul Farges też kwitnie na tegorocznych pędach i ma białe kwiatuszki i szybko mu przyrastają pędy.

Tak teraz wygląda balustradka a jak zakwitnie to wstawię zdiecie.