Wszystko o pomidorach cz. 14
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Mi się tak rozdwoił Apricot Brandywine i malinówka Morango. Zostawiam obydwa pędy bo nie mam sumienia wybrać
Najwyżej będę regulować grona.

Pozdrawiam ;)
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak sie pomidor rozczepi na 2 pędy to można na jednym pędzie zostawić 1 kwiatostan + 2 liście i za nimi ciachnąć wierzchołek.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Czy w gronie kwiatowym zostawia się wszystkie kwiatki, czy jakoś je się reguluje?
Na niektórych pomidorach mam grona po 7-8 kwiatków. Pozwolić im dorosnąć, czy jakieś kwiatki obrywać?
Na niektórych pomidorach mam grona po 7-8 kwiatków. Pozwolić im dorosnąć, czy jakieś kwiatki obrywać?
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
To zależy jaka odmiana. Odmiany wielkoowocowe po zapyleniu reguluje się grono do 4-5 owoców. Czyli jak masz już zawiązane owoce, to usuwamy pozostałe kwiaty.
Są jeszcze tzw. kwiaty staśmione. Tutaj może być problem dla laika. Na ogół są to grube kwiaty z podwójnym zrośniętym pręcikiem. Owoc z takiego kwiatka będzie opóźniał całe grono. Nie jest też typowym dla danej odmiany. Nasion z takiego owocu nie powinno się zbierać. Dlatego taki kwiat usuwamy. Niestety zdarza nam się przeoczyć i wyrasta Gargamel. Zazwyczaj taki kwiat pojawia się na pierwszym gronie.
Dobrze jest poznać cechy dla danej odmiany.
Są jeszcze tzw. kwiaty staśmione. Tutaj może być problem dla laika. Na ogół są to grube kwiaty z podwójnym zrośniętym pręcikiem. Owoc z takiego kwiatka będzie opóźniał całe grono. Nie jest też typowym dla danej odmiany. Nasion z takiego owocu nie powinno się zbierać. Dlatego taki kwiat usuwamy. Niestety zdarza nam się przeoczyć i wyrasta Gargamel. Zazwyczaj taki kwiat pojawia się na pierwszym gronie.
Dobrze jest poznać cechy dla danej odmiany.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Mam odmiany: malinowy ożarowski, pedro i remiz.
Które regulować?
Które regulować?
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witajcie,
ile gram/L nawozu mikrokomplex stosuje się do oprysku pomidorów?
ile gram/L nawozu mikrokomplex stosuje się do oprysku pomidorów?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Dopiero dziś podwiązałam i "odwilczyłam" pomidory w gruncie. Przy okazji przyjrzałam się dokładnie krzakom i jestem zdziwiona, Beauty King ponoć ma mieć liście ziemniaczane a ma regularne. I True Black Brandywine- nie powinien też mieć takiego liścia? Nawet tego nie sprawdzałam, ale zdawało mi się, że wszystkie Brandywine będą miały liście ziemniaczane, a tu jeden nie pasuje
Ktoś ma którąś z tych odmian? Ciekawa jestem, czy to jakaś pomyłka 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Na czym polega odwilczanie i czy jest konieczne?Aguss85 pisze:Dopiero dziś podwiązałam i "odwilczyłam" pomidory w gruncie. Przy okazji przyjrzałam się dokładnie krzakom i jestem zdziwiona, Beauty King ponoć ma mieć liście ziemniaczane a ma regularne. I True Black Brandywine- nie powinien też mieć takiego liścia? Nawet tego nie sprawdzałam, ale zdawało mi się, że wszystkie Brandywine będą miały liście ziemniaczane, a tu jeden nie pasujeKtoś ma którąś z tych odmian? Ciekawa jestem, czy to jakaś pomyłka
Na obrywaniu bocznych odrostów. Jeśli chcesz mieć lepsze plony to jest konieczne.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Tak, chodziło mi o oberwanie wilków. Minęły dwa tygodnie od posadzenia, a wilków zebrało się całe wiadro 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Mam pytanie, kilka krzaczków posadziłam do niskiej szklarenki (ok 120 cm wysokości), pomidory sięgają mi już powoli sufitu - czy mogę oberwać wierzchołek? Niektóre odmiany są samokończące a niektóre nie..
Milena
- Przylepa
- 50p
- Od: 25 sty 2016, o 20:50
Moje pomidory, chyba dobrały się do obornika
.Wykazują objawy nadmiaru azotu. Teraz czeka je dieta, o samej wodzie 

Pozdrawiam Ewa
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co się stanie, jeśli będę regulować pędy i liście samokończących? (Bez wierzchołka). Obawiam się gęstwiny...
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..