ERNRUD pisze:
dedert, lilak tylko na lilaku.  

Na ligustrze by się wyłamał, a na jesionie.. no cóż, potężna różnica w sile wzrostu. To, że wszystkie są z 
Oleaceae to nie znaczy, że są wystarczająco zgodne.

Tylko zastanawia mnie jaki to ma sens? Bo istotą uzyskania lilaka "pniowego" jest to żeby rósł wysoko i kompaktowo i nie wytwarzał odrostów. Ale jeśli zaszczepimy go na podkładce lilaka to czy nie wytworzy odrostów skoro lilak ma taką tendencję? 
Kolejna sprawa jeśli mój lilak jest szczepiony na lilaku to w jaki sposób uzyskano tak wysoką podkładkę bez bocznych gałęzi (pień podkładki ma ok 150 cm wysokości)? Nie widzę tutaj nigdzie oznak kalusowania po wyciętych bocznych gałęziach. Jedynie co zwróciło moją uwagę to chyba wycięte/wyłamane oczka? Czy to jest sposób żeby pień był gładki czyli usuwać liście/pąki, które nigdy się nie rozwiną już?

Znalazłem opis podkładek na pewnej stronie:
Ligustr ma bowiem pewne istotne wady: nie pozwala rozwinąć lilakom własnego systemu korzeniowego, co prowadzi do rozwoju roślin o jednym pniu, wrażliwych na uszkodzenia i owady żerujące w drewnie a ponadto może wywoływać niezgodność. W wyniku doświadczeń dowiedziono, że lepszą podkładką jest jesion (Fraxinus pennsylvanica lub F. americana), dlatego że stosując go można uzyskać lilaki o własnym systemie korzeniowym. W pierwszym roku podkładka jesionu odżywia i utrzymuje zraz lilaka, który wykształca kalus korzeniowy i własne korzenie. Następnie jesion obumiera a zaszczepiona roślina rozwija się dalej na własnym systemie korzeniowym. Dawniej lilaki szczepiono tradycyjnie na zwykłym ligustrze (Ligustrum) i lilakach S. vulgaris, S. villosa, i S. x persica
Czyli jeśli chodzi o jesion to jeśli dobrze rozumiem szczepi się go nisko i zakopuje miejsce szczepienia po to żeby lilak wytworzył własny system korzeniowy? Ale wtedy nie otrzymamy wysokiego pnia tylko normalny lilak. Troche to zagmatwane. Nie prościej ukorzenić lilaka ze zrazu? A jeśli już o ukorzeniu mowa, to czy lepiej ukorzeniają się zrazy jednoroczne czy zeszłoroczne lilaka?