Jutro wysadzam swoje.
Uprawa melonów cz. 2
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Piękne krzaczki, ciemnozielone i już kwitną
Jutro wysadzam swoje.
Jutro wysadzam swoje.
-
wokan

- Od: 22 lip 2015, o 21:39
A mi melony zjadły ślimaki
Miały cieplarniane warunki - tunel, agrowłóknina i wilgoć. Chowały się pod agro i w nocy wychodziły na obiad.
Skubańce nie zadowalały się starymi liścieniami czy dojrzałymi liśćmi, tylko wyjadły wszystkie szczyty i główny i boczne, tak, że roślina nie ma teraz czym rosnąć i się rozkrzewiać

Miały cieplarniane warunki - tunel, agrowłóknina i wilgoć. Chowały się pod agro i w nocy wychodziły na obiad.
Skubańce nie zadowalały się starymi liścieniami czy dojrzałymi liśćmi, tylko wyjadły wszystkie szczyty i główny i boczne, tak, że roślina nie ma teraz czym rosnąć i się rozkrzewiać
Ano tak, jeszcze trzeba sypnąć granulki na ślimaki, mam nadzieję, że zdążę
.
-
poprostumateo
- 200p

- Od: 19 maja 2015, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wieszacie melony na sznurkach ? Czy niech rozrastają się poziomo po ziemi ?
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Dotychczas uprawiałam tylko w gruncie na ziemi, a właściwie na agrowłókninie. Pod osłonami uprawia się pionowo. W tym roku z braku miejsca chcę 3 rośliny poprowadzić w pionie (pozostałe 10 tradycyjnie), ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, to jednak nie to samo co ogórek, obawiam się też czy wiatr i deszcze nie pouszkadzają roślin. Chociaż pamiętam ktoś jakiś czas temu wstawiał zdjęcia - melony były podwieszone w rajstopach.
Dorota
Też uprawiam w gruncie na płasko. Jakoś nie wyobrażam sobie podwieszania tak dużych owoców ze względu na wiatr i możliwość uszkodzenia roślin, ogórek to jednak zupełnie inny kaliber 
W temacie melonów uprawianych na płasko lub pnących się na stelażu - to te na płasko płożące się na czarnej agrotkaninie - mają cieplej - po prostu bliżej im do nagrzanej ziemi i zapewne będą dzięki temu lepiej rosły/owocowały. Również nocki będą cieplejsze dla tych płożących się po ziemi i okrytych agrowłokniną...
-
wokan

- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Ja uprawiam na płasko na czarnej agro (do momentu kwitnienia również pod folią) i w pionie w namiocie podwieszane na sznurkach. Dorodniejsze owoce mam z uprawy pionowej, ale ilościowo więcej jest z poziomej.
- toldi

- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jakim terminie zbieracie swoje melony, chodzi mi o przybliżony termin dojrzewania pierwszych owoców w gruncie?
Pozdrawiam. Jacek 
Koniec lipca, pierwsze owoce dojrzewają w gruncie.
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Oczywiście zależy od odmiany i terminu wysiewu. Pierwsze melony, które dotrwały u mnie do fazy owocu miałam 4 lata temu - oranje ananas od Arii. Wysiałam chyba pod koniec kwietnia i 9 sierpnia miałam w gruncie zawiązki wielkości kurzych jajek, wrzesień na szczęście był ciepły więc zdążyły dojrzeć. W następnych latach siałam wcześniej i dołożyłam inne odmiany i wtedy faktycznie na przełomie lipca i sierpnia zaczynałam zbiory.
Dorota
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Ja zbieram pierwsze dojrzałe zazwyczaj w sierpniu.
- lucysia
- 100p

- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja swoich jeszcze nie wysadziłam - zaczynam mieć wątpliwości czy w tym sezonie doczekam sie owoców .
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja swoje wysadziłem wczoraj. Co prawda tylko dwie sztuki i biedne ale to pierwszy raz z melonami.