Jadziu,
ja bym stawiała na ślimaki... one teraz bardzo się uaktywniły, u mnie nawet po schodach łażą... nie wiem czy im tak zimno, że do domu chcą?
Maigold to już dosłownie na dniach będzie kwitł
Jadziu, ja też stawiam na ślimaki.
Tyle ich w tym roku, że nie mogąc dopchać się do stołówki zjadają nawet te rośliny, które wcześniej omijały
Może cię pocieszy ... nasze ogórki też zjadły i ponadgryzały, a potem te nadgryzione ... dokończyły na moich oczach
Powtórnie wysiewałem.
Jadziu,Maigold już blokach startowych, jeszcze ciut, ciut ciepła i kwiatuszki się rozwiną muszę ją zobaczyć u Ciebie, w pąkach jest cudowna . Czy ona rośnie przy jakimś drzewku czy sama utworzyła takie "konarki"
DAYSY ona sama w sobie jest drzewem, a główny konar ma jak moja ręka taki gruby.To potworek lecz jak zakwitnie to łał. Dzisiaj juz 2 kwiaty się pokazały lecz na szczytach ,więc nijak nie szło ściągnąć aparatem .Jednak myślę ,że jutro, pojutrze już na niższych piętrach rozkwitną kwiaty .Zresztą widać jakie ma grube konary ANDRZEJU dzisiaj na tej rabatce wyczaiłam małego oślizłego bezdomnego diabła jak pożerał koper Niestety to było jego ostatnie pożywienie .Wysiałam dzisiaj w innych miejscach też koper i po raz kolejny 2 rządki ogórków.Dobrze ,ze parę sztuk mam w doniczkach i skrzynce to będzie na rozruch .Kwieciaki znów skasowały mi kolejne pąki tym razem na LO BASIU masz racje ,ze to te oślizłe dranie skasowały mi ogórki i koperek.Masz racje one włażą wszędzie nawet po różach się wspinają .Jednak zauważyłam tam gdzie wysypałam grubą warstwę jajecznych skorupek nie widać ani jednego drania.Najbardziej teraz boję się o dalie bo wychodzą z ziemi .Trochę nieładnie wyglądają te skorupki ,ale cóż to dobra ochrona.No i zaś zrobił mi się busz a miałam jeszcze niedawno tak puściutko
to mój nowy kolczasty nabytek na skalniak dostałam go od brata
Jadziu - cudowne zdjęcie maku! Wprost konkursowe! Czasem i u mnie jakiś mak się pojawi, ale taki mało szlachetny, polny, a i tak je lubię. Pokazujesz dyptam, nie wiesz, gdzie go zdobyć? Czy on ma takie liliowe kwiaty?
Jadziu,ślicznie u Ciebie kwitnie azalia japońska Schneeperle, moja ma tylko 10 kwiatuszków Róże będę podziwiać
Twoje bo moje dopiero maja maleńkie pączusie. Maigold ma masę pąków będzie co podziwiać, szkoda, że komputer
oprócz zdjęć nie przesyła zapachu
Powiem Ci Jadziu, że obrzydliwe te ślimacory... u mnie wspinał się ostatnio po schodach, wprost do domu A nie zapraszałam drania Codziennie trzeba by z wiadrem przelecieć, a i tak nie zgarnie się.
Z tymi skorupkami to jest metoda, a to że nie prezentuje się zbyt ładnie... no cóż...
BASIU te dranie podziurkowały mi mojego Omoshiro teraz ma płatki w dziurki .Włażą po kolcach myślą chyba ,że to drabinka na lelujkach też siedzą zresztą nie ma dla nich nic świętego WANDZIU kiedyś ta azalia ładniej kwitła, a czy można azalie po kwitnieniu podciąć, bo potrzebowałabym to zrobić Kermesinie. Maigold ładnie pachnie lecz to zależy w których godzinach bo nie zawsze ten zapach się wyczuwalny w każdym razie ja tak mam EWUNIU ten mak jest byliną i mam nawet jego sadzonki. Wysiałam też pełny lila i czerwony .Ciekawe czy będą pełne ,Mam też jeszcze sporo siewek czerwonego maku .Nie wiem gdzie można kupić Dyptam ja mam nasionka białego, lecz już kolejny rok się zastanawiam nad ich wysianiem bo gdzie posadzę .Teraz mała trzpiotka biega po ogródku i trochę się boję ,chociaż ten jest też na rabatce tylko bardziej na środku rabatki.Kwiaty ma takie różowe żyłkowane
Jadziu zamówiłam sobie rutewki, ale przyjdzie tylko jedna, pozostałe dwie buchnęli mi z koszyka . Twoje przetaczniki rozesłane, śliczne A Maigold piękny kolor, pachnie
Myśłałam, że ten kolczasty nabytek, to Twoja broń na ślimaki A to pewnie kaktusy Ale kolce maja okropne.
Omoshiro jest cudowny, szkoda, że ma w tej chwili ażurowe płatki. U mnie w tym roku jest już sporo tych bezdomnych ślimaków, są obrzydliwe A vjeszcze dwa lata temu nie miałam żadnego....
Skoro u Ciebie tyle pąków na różach, to może i u mnie już się jakieś pokazały? Będę na działce w poniedziałek, to je podejrzę.
IWONKO to jedna z szybciej kwitnących róż, a w ubiegłym roku LO była na czele, teraz znów jest Maigold.One się nawet takiej broni nie boją wlazły mi nawet do altanki gdzie miałam postawione doniczki z ogórkami i już jeden listek w dodatku ten właściwy mi pożarły .Takie małe bezdomne dranie Omoshiro na razie ma tylko jeden podziurkowany kwiat, a siedziały na nim może dwu milimetrowe ślimaki te z domkami BASIU ja mam rutewkę delavaya Splendide white, i Delavayę ona też jest wielka i na nowym miejscu nie umie sie pozbierać .Splendide cudna.Veronici są cudne wszystkie jak jedna a dopiero rozpocznie sie ich festiwal o reszta w pąkch a widzę ,ze fajnie przezimowały DAYSY Maigold pachnie jak dla mnie ma owocowy zapach jedni piszą ,że pachnie mocno jednak dla każdego to pojęcie względne .Ma ADR ,nie choruje,nawet za bardzo mszyce go nie atakują, jednak kolce ma przerażające na łodygach jak to Spinossisima. Przetacznik Knallblau trochę sobie poszalał zasłonił pół rabatki ,a mrs Holt ma chyba z 1m szer.szkoda ,że Blue mirror tak nie szaleje i ten Alba .Chyba jednak ta strona jest mniej słoneczna jednak Alba jest przeeeeecudny w realu
Jadziu, zachwycające są rutewki, taka niepozorna roślinka a taki potencjał i uroda!
I co ja widzę? Jak nie ślimory to czarne potworzyce... i jak to byś spokojnym?
Udanego łikendu Ci życzę!
BASIU dla Ciebie pierwsze różane kwiaty Doktorka i Maigold. Dziennie pryskam te dziady, a zamiast ich ubywać to przybywa na coraz to nowych krzewach różanych i nie tylko . Niestety nie chcę wytoczy ciężkich dział ,bo jest sporo owadów które się nimi pożywiają Tradescant też już w blokach startowych nawet Gardenka ma pąka .Jednak The Prince uparciuch jeden dalej taki marudny .Chyba jednak opuści mój ogródek bo jako jedna z nielicznych róż zamiast wytwarzać paki to ma tylko liście