Wszystko o pomidorach cz. 14
- elaos
 - 500p

- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Pomidory wsadzone do gruntu w środę stały w miejscu i zbierały siły. Ostatnie 2 dni były zimne i wietrzne, dziś się ociepliło i pomidory urosły o 3 cm (zrobiłam kreski na palikach przy sadzeniu)  
 . Czyli chyba się zadomowiły i są zadowolone 

Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- bachus
 - 50p

- Od: 17 lut 2016, o 16:37
 - Kontakt:

Witajcie.
Nareszcie od tygodnia moje pomidorki zagnieździły się w kontenerach

Każdy podpisany a więc trudno się będzie pomylić

Dziś kupiłem jeszcze 60 takich kontenerów i uzbrajam jeszcze jedną szklarenkę o ile moje dzieciary przesieją ziemię a ja powstawiam brakujące szkło.

Nareszcie od tygodnia moje pomidorki zagnieździły się w kontenerach
Każdy podpisany a więc trudno się będzie pomylić
Dziś kupiłem jeszcze 60 takich kontenerów i uzbrajam jeszcze jedną szklarenkę o ile moje dzieciary przesieją ziemię a ja powstawiam brakujące szkło.
pozdrawiam serdecznie Witold

- Agula1985m
 - 200p

- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Moje pomidoraski poszły w górę, ale nie wiem czy kolor liści nie jest zbyt blady. Trochę się obawiam podlewać nawozem, bo mają kupną ziemię z b..ki, a tam też chyba jakieś zielone kuleczki nawozu są, więc nie chcę przedobrzyć. Na dodatek ziemiórki mi się zadomowiły. Kompostownik obok...mój błąd.

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..

- Foxowa
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Agula1985m - no nie wiem czy to tak przez kompostownik, bo ja ziemię z B sypałam do doniczek w domu i jak tylko to zrobiłam to też mi się pojawiły...

- Agula1985m
 - 200p

No w sumie to w tym czasie się pojawiły. Kupiłam ją bo tak zachwalana..jakiś trefny rzut. Poki co lepy żółte czatują i czosnek w glebie. W ogrodniczym pytałam czy coś mają to pani chciała mi dać pałeczki, ale nie wiedziałam czy nie zaszkodzą pomidorom i papryce. Może ktoś się wypowiedzieć?

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..

Dzień dobry
Próbowałem kilka razy uprawiać pomidory na balkonie, były to pestki z przypadku wyjęte z owoców.
Za każdym razem pomidor rósł mocno do góry a owoce były malutkie jak koktajlowe i ilość jak na lekarstwo...
Donice duże, podlewanie z tym rożnie ale się starałem, nie wiem jaki błąd popełniłem, może za mało słońca bo pomidor stał przy okrytej barierce i słońce operowało tylko od góry ? starałem się nawozić.
Koktajlowa, żółta odmiana którą kupiłem jako sadzonka, przesadzona do większej donicy obdarowywała mnie do września dużą ilością owoców, nie było problemu z zapylaniem chodź mieszkam na 3 piętrze i inne rośliny nie są zapylane przez owady.
W tym roku mam sadzonkę Pomidora Ispolin, donica stoi w miejscu bardziej nasłonecznionym z lewej róg balkonu od strony południowej, czoło balkonu od zachodniej.

Próbowałem kilka razy uprawiać pomidory na balkonie, były to pestki z przypadku wyjęte z owoców.
Za każdym razem pomidor rósł mocno do góry a owoce były malutkie jak koktajlowe i ilość jak na lekarstwo...
Donice duże, podlewanie z tym rożnie ale się starałem, nie wiem jaki błąd popełniłem, może za mało słońca bo pomidor stał przy okrytej barierce i słońce operowało tylko od góry ? starałem się nawozić.
Koktajlowa, żółta odmiana którą kupiłem jako sadzonka, przesadzona do większej donicy obdarowywała mnie do września dużą ilością owoców, nie było problemu z zapylaniem chodź mieszkam na 3 piętrze i inne rośliny nie są zapylane przez owady.
W tym roku mam sadzonkę Pomidora Ispolin, donica stoi w miejscu bardziej nasłonecznionym z lewej róg balkonu od strony południowej, czoło balkonu od zachodniej.
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34

Przyznam, że nigdy krzakami nie potrząsałam, bo staram się sadzić tak, by miały przewiew i cicho liczę na to że sprawę załatwi wiatr, nawet na dość zacisznym tarasie donicowe pomidory nieźle wiązały 
 Tylko doniczkowe póki były na parapecie pstrykałam w łodygę, zarówno pomidory jak papryki.  
anubis ale obrywałeś/łaś wilki? Te boczne pędy w kątach łodygi?

anubis ale obrywałeś/łaś wilki? Te boczne pędy w kątach łodygi?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka

Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Foxowa

- Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Czym i kiedy zasilacie pomidory w doniczkach?

- 
				Dorcinda
 - 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51

Jak juz zjedzą to co było w ziemi, mniej więcej jest to wtedy kiedy cala doniczka jest przerośnięta  korzeniami,  a czubki sa jasniejsze. Najprościej do kazdego podlewania 3-4ml na litr wody nawozu o składzie NPK ok 4:6:8. 
Jak nawóz mocniejszy lub słabszy odpowiednio mniej lub więcej.

Jak nawóz mocniejszy lub słabszy odpowiednio mniej lub więcej.
Dorota

Używam uniwersalnego nawozu w płynie do warzyw. Mam wrażenie że wszystko poszło w liście i łodygę, nie w owoc. Co do obrywania wilków chyba wiem jak to robić ale usówa też się niektóre liście a nie potrafię tego zrozumieć jak to prawidłowo wykonać. Może z tym Ispolinem mi sie wntym roku uda.

- Agula1985m
 - 200p

Witam. Co może być przyczyną takiego zwijania się liści górnych? W dzień było ok. Zdjęcia robione przed chwilą.

Do ziemi w doniczkach dodałam kompost, potem dostaną naturalny nawóz do pomidorów na bazie z guana.Foxowa pisze:Czym i kiedy zasilacie pomidory w doniczkach?
- 
				zaklinaczka
 - 200p

- Od: 8 lut 2017, o 13:53

- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05

Agula1985m!
Mikar!
Tutaj może znajdziecie rozwiązanie problemu.
4 zdjęcie i opis Ani kozuli.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9#p2328939

Mikar!
Tutaj może znajdziecie rozwiązanie problemu.
4 zdjęcie i opis Ani kozuli.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9#p2328939