Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Wino z winogron

Post »

Jak dojrzeją z przewagą czarnego kolorku, zmiksuj na kolor ścierki do podłogi i nastawiaj, wino jest smaczne p/słodkie.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
agaN
100p
100p
Posty: 136
Od: 23 paź 2013, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: kuj-pom

Re: Wino z winogron

Post »

Witam ,w tym roku we wrześniu nastawiłam winko z czerwonych winogron takich zwykłych bodajże Lubraska i po dwukrotnym zlaniu okazało się, że jest za słodkie. Co mam z tym zrobić? Balon ma 15 litrów i dodałam 5kg cukru. Wino już nie bulgocze, ale nadal mam je w balonie w ciepłym miejscu.
koku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 18 paź 2016, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Witam Kolegów i Koleżanki.

Jestem nowym forumowiczem i chciałem zaczerpnąć porady na temat pierwszego wina z czarnych winogron.
Zebrałem 66 kg owoców (winogrono średniej jakości, rośnie u mnie na działce, żadna znana mi odmiana, grona gr. 0,5-1 cm), z czego po selekcji i obraniu wyszło 44,8 kg (było więcej, lecz musiałem trochę ograniczyć "zbiór" :)). Po rozgnieceniu i sprawdzeniu ilości cukru, odczytałem na cukromierzu wartość 17 Blg.
Z moich obliczeń (wartość cukru w owocach, moszcz itp.) wyszło mi że na balon 54l potrzebuję ogólnie dodać 8,67 kg cukru i resztę ok. 13,5l wody. Oczywiście po przeczytaniu wszystkich Waszych postów, wiem, że trzeba dodawać to w odpowiednich proporcjach w dwóch-trzech turach. Tutaj nachodzi mnie pytanie: Wychodzi mi, że do moszczu muszę dolać syrop cukrowy z 4,5l wody i 1,8 kg cukru, żeby drożdże (matka drożdżowa przygotowana trzy dni temu) mogły zastartować (przyjąłem początkową wartość cukru na poziomie 220g/l w tym wyszło mi 31,36l moszczu + 4,5l wody). Albo obliczyłem źle cukier potrzebny do wina, albo nie wiem jak to wszystko ze sobą "spiąć" w odpowiednich proporcjach. Kwasowość przyjąłem na poziomie 8% ponieważ nie mam kwasomierza. Idąc dalej tropem moich obliczeń w zależności od ilości cukru po powiedzmy 7 dniach burzliwej fermentacji i zlaniu "wina" do dymiona muszę dodać ok 2-2.5 kg cukru aby utrzymać poziom 14% alkoholowego wina. W ostateczności chcąc uzyskać wino 14% półsłodkie potrzebuję na całość (wg mnie na 50l płynu - 280g/l x 50l = 14kg cukru z czego ok 5kg cukru jest w moszczu -- 240g/l przyjąłem dla wina 14% + 40g/l dla wina półsłodkiego stąd 280g/l--). Prosiłbym o podpowiedź ile potrzebuję syropu oraz jakie powinny być jego proporcje. Dodam iż burzliwą fermentację będę przeprowadzał w dwóch pojemnikach fermentacyjnych z ok. 22.4 kg owocami w każdym.
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź. Planuję dzisiaj (max jutro) wlewać syrop z racji winogrona w pojemnikach (leżakuje tam od wczoraj).
koku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 18 paź 2016, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Nie ma problemu, chociaż wino robie pierwszy raz :) także nie sugerowałbym się wcześniejszą wypowiedzią :) Dałem póki co 3l wody + 1,5 kg cukru na każdy z pojemników (22,4 kg owoców). Powinno styknąć. Jak nie zapomnę, to za tydzień po przelaniu do dymiona powiem czy coś wyszło :) póki co Blg na poziomie 22 i 23 Blg, także dobry początek :heja
koku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 18 paź 2016, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Mam problem z fermentacją w jednym pojemniku, nie chce "ruszyć" bulgocze po trzecim dniu 1 raz na minutę/półtorej minuty. W drugim wszystko ładnie się fermentuje.
Macie może pomysły jak pomóc w ruszeniu fermentacji burzliwej? Matki drożdżowe przygotowywałem jednocześnie w takich samych warunkach, także w tym myślę że nie powinien tkwić problem. Blg i kwasowość (nie mierzyłem, przyjąłem 8g/l) jest taka sama w obu pojemnikach.
Proszę o poradę, we wtorek/środę zamierzam zlać wino do balona, dlatego zależy mi na czasie.
Pozdrawiam.
aleczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 29
Od: 14 cze 2010, o 08:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Biała Podl

Re: Wino z winogron

Post »

Może pokręć balonem ruchem okrężnym, u mnie tak było i teraz pracuje.
Ewa5
50p
50p
Posty: 64
Od: 15 paź 2016, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wino z winogron

Post »

Koku kwasowość nie ma większego wpływu na ruszenie wina. W pierwszym pojemniku albo masz za słodki nastaw spróbuj czy w smaku jest podobne do tego z drugiego pojemnika, albo drożdże nie namnożyły się. Weź z drugiego pojemnika szklankę tego nastawu wlej do pojemnika gdzie nei ma fermentacji i zaszczepione tak drożdże powinny ruszyć :D warunek by nie było za dużo cukru - to jest najczęstsza przyczyna słabej pracy wina, jeśli od razu a nie w dostępach kilkudniowych doda się całą ilość cukru z przepisu an wino.
koku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 18 paź 2016, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Dzięki za odpowiedzi.

Na poprzedniej stronie pisałem w czym robiłem nastaw i jak dawkowałem cukier :) Także aleczka, nie mam balona tylko pojemniki fermentacyjne i mieszałem kilka dni z rzędu nastaw :)

Ewo, co do słodkości to w obu było po 22Blg na starcie po wlaniu syropu.

Fermentacja ruszyła, potrzebowałem tylko wyższej temperatury (początkowo miałem w temp 17-18C) i czasu dla drożdży.
Ewa5
50p
50p
Posty: 64
Od: 15 paź 2016, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wino z winogron

Post »

22 BLG to stanowczo z dużo. Dałeś pewnie całą ilość cukru jaki był przewidziany w przepisie. Temp 17-18 za niska musi być pokojowa ok 22 st a najlepiej 28. Pojemniki fermentacyjne są super. Tanie i nie tłuką się do tego łatwo się je czyści :) Ja używam je na co dzień. W tradycyjnych szklanych baniakach jedynie zostawiam wino do klarowania.
koku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 18 paź 2016, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Również jestem za pojemnikami. 22Blg to startowa wartość dla fermentacji winogrona, takie wartości są w literaturze oraz w instrukcji cukromierza.
Nie robię wina z żadnego przepisu, z racji tego, że nie wiem jakie zbiorę winogrona. Nie lubię gotowych przepisów, ponieważ każdy jest inny i nie wiadomo z którego korzystać.
Co do cukru to w pierwszym syropie rozpuściłem tylko 3kg, resztę (6kg) będę dodawał w kolejnych porcjach dla uzyskania 14% wina półsłodkiego.
Wszystko robię obliczeniowo, taki typ człowieka. Także póki co, mam poślizg 1 dniowy ze startem fermentacji, reszta przebiega zgodnie z planem.
Jak wyjdzie, to dam znać, do dymiona zlewam w środę, po 8 dniach od ustawienia nastawu. Dorzucam wtedy w zależności od otrzymanego Blg od 2,5-4kg cukru. Chyba że podzielę tą wartość jeszcze na 2 porcje (po 8 i później po 15 dniu fermentacji). Ale to jeszcze mam do przemyślenia.
Pozdrawiam :)
Ewa5
50p
50p
Posty: 64
Od: 15 paź 2016, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wino z winogron

Post »

Ja po burzliwej fermentacji dodaję stopniowo cukier. Czasem drożdże nie chcą już więcej wypracować i zostanie nam słodkie zamiast półsłodkiego czy półwytrawnego.
bieniu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 30 paź 2016, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Witam, to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość :) Robię swoje pierwsze wino, ale skorzystałem z niby przepisu od jakiegoś znajomego, ale czytając teraz troche na forum, nie wiem czy był to najlepszy pomysł. Wino robiłem z białych i czerwonych winogron takich z ogródka. Mam balon 54l, owoce umyłem zmiażdżyłem i dodałem do słoja, wyszło jakieś pomęidzy połową 3/5 słoja, dopełniłem do około 4/5 słoja przegotowaną wystudzoną wodą z 10kg rozpuszczonego cukru, dodałem przygotowane wcześniej drożdze. Wino chodziło bardzo ładnie, po około 2 tyg lekko zaczeło zwalniać, tutaj też popełniłem błąd ponieważ owoce odcedziłem dopiero wczoraj (czyli po około 3 tyg.), dolewając jednocześnie syrop z 3kg cukru, przed dolaniem syropu wino nie było słodkie czyli jak rozumiem poprzedni cukier został przetrawiony przez drożdze. Po tym zabiegu wino chodzi bardzo kiepsko - jeden bulgot na 15-20 min. Czy to normalna fermentacja po takim czasie czy jakoś wino mam reanimować? Proszę o dalsze wskazówki.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

bieniu moim zdaniem problem polega na czym innym dodałeś za dużo cukru za pierwszym razem nie uwzględniając cukru zawartego w owocach i drożdże nie mają "siły" dalej go przerabiać. Szacuję, że masz łącznie ok 430g cukru /l nastawu. Można spróbować rozrzedzić odpowiednio wodą powinno ruszyć.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
krasak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 20 maja 2017, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

przepis na mocne wino

Post »

Witam. Chciałbym zrobić wino z winogron które będzie mocne będzie miało tzw kopa. Mam butel 35 l.I chciałbym by ktoś kto robi mocne wina podał mi przepis bo nigdzie nie mogę znaleźć bo każdy pisze inaczej,wszystko krok po kroku. Ile winogron cukru itd bo woda niby nie idzie jak ma być mocne.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7576
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Wino z winogron

Post »

krasak

1-Musisz wiedzieć ile masz cukru w soku z winogron czyli musisz zmierzyć balingomierzem zawartość cukru.
2- Trzeba odjąć tzw niecukry, chyba, że masz balingomierz, który już pokazuje na skali tyle ile jest po odjęciu niecukrów
3- 1 l alkoholu to 1,7 kg cukru

Jeśli nie chcesz bawić się w aptekarza, to orientacyjnie wiedząc ile masz cukru w swoim moszczu
musisz dodać tyle cukru, żeby wyszły Ci Twoje procenty.

Czyli dla wina o mocy 15%( = 150 ml alkoholu w litrze wina)
trzeba pomnożyć 150 przez 1, 7= 255 gramów cukru w litrze wina.

A Twój nastaw to np 15 blg czyli 150 gr cukru w litrze.
Wobec tego musisz dodać cukru: 255 gr- 150 gr= 105 gr na każdy litr.
Cukier możesz rozpuścić w moszczu bez udziału wody.
Cukier najlepiej dodawać w przypadku win mocnych dwoma partiami.

Tu masz tabelę gdzie podane są cukier, gęstość i potencjalny alkohol w zależności jakie jest Blg lub Brix ( to jest to samo) Obrazek

W necie znajdziesz również tabelkę na niecukry.

Pomocne mogą być również te tabelki
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

No i rzecz najważniejsza, musisz mieć drożdże, które ten cukier przerobią.
Jednak, żeby nie wyszło wino wytrawne to musisz pilnować procesu fermentacji
i przerwać go w odpowiednim momencie, ale jak użyjesz zbyt silnych drożdży to możesz ich nie ubić.
Też należy to wziąć pod uwagę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”