Wszystko o pomidorach cz. 14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Ziemia skopana z łubinem i żytem, nawieziona obornikiem 2,3 lata temu a pomidory dopiero będę kupował:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Odległośc między krzakami to około 50 cm. Ja dołka dawałam granulowany obornik (chociaż tu na forum raczej nie polecaja .Dawałam na własną odpowiedzialność) ,w małej ilości, około 1 łyżki ,mieszałam granulki z ziemią...
Asia
Asia
- KornelkowaMama
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:40
- Kontakt:
Ja u siebie sadzę 2 na 1 w odstępach 30cm między pomidorami w parze i 60 między parą. Odstępy rzędów 50cm, ale rzędy z przesunięciem.
Niektóre odmiany jak np. Coustralee, który ma bardzo ekspansywną posturę daję pojedynczo. Koktajlówki też, bo tych zwykle nie prowadzę na jeden pęd. Tutaj postawiam odstępy tak jakbym sadziła parę a nie jeden krzak, więc pewnie między pomidorami wychodzi nawet 70cm-80cm.
Do dołka daję obornik bydlęcy ale taki "zwykły" nie granulowany. Granulowany bym po prostu przemieszała z ziemią tak na całości, ale jakbym dała do dołka to jeszcze bym to wodą zalała, żeby się trochę rozpuściło i rozmoczyło ziemię pod korzeniami.
Niektóre odmiany jak np. Coustralee, który ma bardzo ekspansywną posturę daję pojedynczo. Koktajlówki też, bo tych zwykle nie prowadzę na jeden pęd. Tutaj postawiam odstępy tak jakbym sadziła parę a nie jeden krzak, więc pewnie między pomidorami wychodzi nawet 70cm-80cm.
Do dołka daję obornik bydlęcy ale taki "zwykły" nie granulowany. Granulowany bym po prostu przemieszała z ziemią tak na całości, ale jakbym dała do dołka to jeszcze bym to wodą zalała, żeby się trochę rozpuściło i rozmoczyło ziemię pod korzeniami.
Granulowany obornik jak najbardziej jest na forum polecanyPelasia pisze:Odległośc między krzakami to około 50 cm. Ja dołka dawałam granulowany obornik (chociaż tu na forum raczej nie polecaja .Dawałam na własną odpowiedzialność) ,w małej ilości, około 1 łyżki ,mieszałam granulki z ziemią...
Asia

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Tak Aria ,ale czytałam ,że trzeba go najpierw zamoczyć ,zrobić gówniane błotko ,potem rozcieńczyć, a potem można to wlewać do dołka.
Ja dawałam suche granulki ....ale mieszałam z ziemią
i tak jak KornelkowaMama napisała ,wlałam do dołka wody
Ja dawałam suche granulki ....ale mieszałam z ziemią

i tak jak KornelkowaMama napisała ,wlałam do dołka wody
Na opakowaniu producent podaje jak stosować jego produkt, takie są wymogi prawa.
I czytamy sposób użycia : granulat zmieszać z glebą. Może ktoś użył do przygotowania gnojówki ale to nie znaczy, że wszyscy tak robią
I czytamy sposób użycia : granulat zmieszać z glebą. Może ktoś użył do przygotowania gnojówki ale to nie znaczy, że wszyscy tak robią

Whitedame a może być woda demineralizowana do tej miksturki z wodą utlenioną? 

Pozdrawiam, Werka
Pryskacie profilaktycznie miedzianem, a jeśli tak to ile od posadzenia?
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy wysadzeniu pruskam Miedzianem i jeszcze po tygodniu raz.
Pozdrawiam ;)
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ja w tym roku nie pryskałam, z dnia na dzień po przymrozku zrobiło się 20 stopni, jak sadziłam po kolejnych kilku dniach to było już 25, miedzian przy takich temperaturach może w słońcu oparzyć liście i nie ryzykowałam. Jak będzie chłodniej, to jeszcze nadrobię opryskiem z jodyną, bo rok temu na pomidory wlazła mi bakterioza.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Werutka, pewnie że może a właściwie jest najlepsza. Deszczówka jest po prostu najtańsza i najbardziej zbliżona do ideału.
Wszystkie opryski bezpiecznie jest robić na wodzie zdemineralizowanej.
Wszystkie opryski bezpiecznie jest robić na wodzie zdemineralizowanej.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Mrówki mogą mieć negatywny wpływ na krzaki pomidorowe?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mogą zacząć hodowlę mszyc.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Best-pest itp srodki granulkowe mozna w sasiedztwie pomidora wysypywac?ekopom pisze:Mogą zacząć hodowlę mszyc.