Pelidea pisze: Jak poznać, że to już czas na pierwsze podlewanie?
- niestety na Twoje pytania nie jestem w stanie precyzyjnie odpowiedzieć, po prostu nie widząc roślin, nie znając warunków w jakich rosną - stoją Twoje Adenium, mogę podać błędną podpowiedź. Musisz sama zadecydować.
Dzisiaj tak na szybko przenosiłem moje Adenium na balkon. Powód - zaskoczenie z zaobserwowania na jednej z roślin przędziorków. Nie mogę dociec skąd te pajęczaki biorą się. Nic nie nabywałem, 80% roślin posadzone w podłoże mineralne, przed zimą pryskane profilaktycznie od przędziorków, a mimo to wczoraj na jednej roślinie zauważyłem kilkanaście sztuk, a dzisiaj na drugiej. Całe szczęście w obu przypadkach były to bardzo małe ilości i nie zdążyły jeszcze "wytworzyć" oprzędu - zbytnio rozmnożyć się. Wszystkim roślinom "zafundowałem" bezpłatną kąpiel pod prysznicem z opryskiwacza, środkiem na przędziorki i dlatego pospiesznie musiałem uciekać z roślinami na balkon, żeby Rodzina nie "krzyczała", że chcę ją wytruć.
Fotki robione w pośpiechu, przepraszam za bałagan - przeprowadzkę planowałem na przyszły tydzień, po uporządkowaniu lokum dla Adenium:
- ustawienie roślin przypadkowe, korekta, gdzie która roślina będzie stać "dowiedzą" dopiero w przyszłym tygodniu, może uda się zmontować nowy "stół".
- z bólem serca, ale za jakiś czas, będę musiał z częścią moich roślin z mojego wysiewu nasion rozstać się, zbyt szybko rozrastają się i potrzebują więcej miejsca, którego niestety nie przybywa

.
"Bałaganu" w obrębie roślin, proszę nie oglądać.