Kolejne piękności i zauważyłem, że trochę mammillarek Ci dochodzi

fajnie, że nowości ? prezenciki Wam się spodobały, a mammillarki bardzo lubię, więc będzie ich trochę przybywać, będzie taki kącik mammillariowy
  fajnie, że nowości ? prezenciki Wam się spodobały, a mammillarki bardzo lubię, więc będzie ich trochę przybywać, będzie taki kącik mammillariowy   

.
 .
 , z pokazu wyraźnie wpadł mi w oko Gymnocalycium vatteri .
  , z pokazu wyraźnie wpadł mi w oko Gymnocalycium vatteri .

Teraz tylko dużo
  Teraz tylko dużo   i trochę czasu
  i trochę czasu  

Są pąki i kilka debiutów będzie, nawet moje Acanthocalycium postanowiło zakwitnąć w tym sezoniemaryjan13 pisze:Sporo pąków masz Lidio na tych Twoich gymno.

Czekam obserwując z wielką przyjemnością rośliny, zwłaszcza, że widać, że podoba im się nowa miejscówkahen_s pisze:Teraz wystarczy cierpliwie czekać na kwiaty...
Może się nie zbuntują, staram się im dogadzać, na jutro planuję następne podlewanie i dołączam się do życzeńbarbra13 pisze:... oby te nasze zapączkowane rośliny nie zbuntowały się i pięknie zakwitły, czego nam wszystkim życzę

Jest kwiatuszek, to Thelocactus lausseri postanowił zakwintnąć jako pierwszy, właśnie dzisiajejacek pisze:To czekamy na kwiaty

Dziękuję Mieczysławie za miłe słowa. Obserwacja roślin to bardzo przyjemne i relaksujące zajęcie, zwłaszcza tych kwitnącychAkwelan_2009 pisze:Najbardziej lubię podglądać już kwitnące rośliny, kwiaty są różnorodne w formie, kolorze i wielkości.

Dzięki Piotr, słonka jest już więcej, co bardzo mnie cieszy i kaktusy wyglądają na szczęśliwePiotrAPD pisze:Zapowiedz superTeraz tylko dużo

Filip zobacz jak zadziałał Twój komplement, telaczek od razu wziął się do roboty, wcale się nie zdziwię, jak Echinopsis pójdzie w jego śladyjandom1 pisze:...bardzo też podoba mi się telaczek ! Czemu Echinopsis miałby nie zakwitnąc ? Zakwitnie

Zresztą cały kaktus jest wspaniały
 Zresztą cały kaktus jest wspaniały   
  Na prawdę daje dużo możliwości
 Na prawdę daje dużo możliwości  

Henryku gymnokalicja najładniejsze bo chętne do współpracy, niezbyt wymagające, pięknie rosną i nie sprawiają kłopotów nawet początkującym, sam wiesz najlepiej jakie to fajne kłujakihen_s pisze:Nie będę zbytnio oryginalny i napiszę tylko, że dla mnie najładniejsze u Ciebie są gymnokalicja? Masz do nich "rękę".

Jak dla mnie taki tunel foliwy jest okejacek pisze:Czy tak samo wyglądają po tej fali upałów ? Bo na fotkach brak jakichkolwiek śladów oparzeń. Jak w trakcie upałów sprawdził się tunel ? I na koniec , jak wysiew sanczezek ?
 sprawdził się bardzo dobrze,  wprawdzie kilka bardziej wrażliwych roślin nosi ślady poparzeń (przyznam się, że  nie cieniowałam wcale), jednak większość kaktusów  ma się doskonale, w razie potrzeby robię im przewiew ? rano otwieram drzwi po obu stronach tunelu. Kaktusy stoją w foliaku już od połowy marca, to też ma jakieś znaczenie, i mimo, że ze słońcem bywało różnie to pewnie lepiej zniosły falę upałów, niż te wystawione później. Pierwszym wrażliwcem okazał się Thelocactus leucacanthus SV33, zaszkodziło mu kwietniowe słońce i tak ma do dziś.
   sprawdził się bardzo dobrze,  wprawdzie kilka bardziej wrażliwych roślin nosi ślady poparzeń (przyznam się, że  nie cieniowałam wcale), jednak większość kaktusów  ma się doskonale, w razie potrzeby robię im przewiew ? rano otwieram drzwi po obu stronach tunelu. Kaktusy stoją w foliaku już od połowy marca, to też ma jakieś znaczenie, i mimo, że ze słońcem bywało różnie to pewnie lepiej zniosły falę upałów, niż te wystawione później. Pierwszym wrażliwcem okazał się Thelocactus leucacanthus SV33, zaszkodziło mu kwietniowe słońce i tak ma do dziś. 

Zawsze jest szansa, że któraś zdąży dorosnąć
 Zawsze jest szansa, że któraś zdąży dorosnąć   
 Piotr dzięki za entuzjam, to się udzielaPiotrAPD pisze:Najpierw brawa dla Thelocactus lausseri bo piękny kwiat nam pokazałZresztą cały kaktus jest wspaniały
A teraz brawo za foliak bo fantastycznyNa prawdę daje dużo możliwości