pigwa na wino - mam 15 letnie w piwniczce

Podejrzewam, że zapylają się krzyżowo.
 Podejrzewam, że zapylają się krzyżowo. A ten drugi krzaczek to musi rosnąć w pobliżu pierwszego (ile metrów?) Pigwowce to duże krzaczorki, a u mnie miejsca mało (niewielkie podwórko wokół domu)... Jak mocno można ograniczać je przycinając? jaki termin podcinania jest najlepszy? Od niedawna ogród stał się moim hobby, a roślinki są jeszcze młode 2-4 letnie. Chciałabym je od początku dobrze poprowadzić, aby nie zrobić im krzywdy i żeby za bardzo się nie porozrastały... Będę wdzięczna za każdą radę i podpowiedź...
 A ten drugi krzaczek to musi rosnąć w pobliżu pierwszego (ile metrów?) Pigwowce to duże krzaczorki, a u mnie miejsca mało (niewielkie podwórko wokół domu)... Jak mocno można ograniczać je przycinając? jaki termin podcinania jest najlepszy? Od niedawna ogród stał się moim hobby, a roślinki są jeszcze młode 2-4 letnie. Chciałabym je od początku dobrze poprowadzić, aby nie zrobić im krzywdy i żeby za bardzo się nie porozrastały... Będę wdzięczna za każdą radę i podpowiedź...
 W tej odległości rośnie jeden od drugiego.Zapytają go pszczoły.Zauważyłem też jedną rzecz że kwiaty jak nie zapylone to bardzo długo nie opadają.
 W tej odległości rośnie jeden od drugiego.Zapytają go pszczoły.Zauważyłem też jedną rzecz że kwiaty jak nie zapylone to bardzo długo nie opadają. 
  Oczywiście.
 Oczywiście.