Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Foxowej urosło ...

Post »

Foxowa jak masz na imię ? :D
Twoja działka to jak wykopalisko archeologiczne ;:306 U mnie też różne rzeczy znajduję.
Najwięcej jest płytek :roll: i butelek szklanych.
Masz ogromne kępy liliowców ! Czy to są te rdzawe/pomarańczowe ?
Tak sobie myślę... odnowienie szklarni będzie Cię kosztować mnóstwo pieniędzy. Szklane szyby są dość a nawet bardzo drogie ;:224
Chyba, że masz na to fundusze :D
Masz piękne lilaki, piwonie, nie ma co narzekać ;:173
W tym roku się narobisz a za rok powiesz - jestem z siebie dumna :D
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Taaaa....
wczoraj też się okazało, że tam gdzie uprzątnęłam gałęzie i szykowałam grządkę mam ...chodnik!
Całą jesień i wiosnę pracowałam żeby tam oczyścić, teren ładnie się zapełnił paprocią, dosadziłam goździków i innych roślinek szybko rozrastających się, zasiałam wkoło trawnik. Już miałam robić fotę i chwalić się, kiedy przy wsadzaniu zdobycznych orlików łopata mi się na czymś zatrzymała... Okazało się, że pod ziemią są płytki i to całkiem duże, ułożone w coś jakby długa litera L.
Znowu rozkopywanie...

Tak, to pod bramką to liliowce te pomarańczowe. Rozrastają się jak chcą i bardzo ładnie zapełniają grządki , których już nie używam. I dobrze się sprawdzają w ogrodzie gdzie biega pies. Kiedyś tam była grządka wiosenna z tulipanami, żonkilami, hiacyntami , prymulami itd, ale nie przetrwała starcia z rozpędzoną bestią. No i cebulki chyba coś zeżarło, bo przestało cokolwiek wyrastać.
A te drugie kępy to chyba też w częśći liliowce, ale już jakieś inne kolory. Nigdy nie zagłębiałam się w odmiany,wiem , że jedne są żółte, coś chyba było białego, i 2 to jakieś inne kwiatuszki różowe i fioletowe.

Nie myślę aż o takiej odnowie.
Jeśli już bym czymś zakrywała szkielet to najtaniej chyba wyjdzie folią, ale póki co myślę głównie o odnowieniu konstrukcji. Czyli oczyszczeniu jej i przemalowaniu tak jak i wszystkie inne elementy metalowe,żeby nie mieć rozkładającego się złomu. Wkładanie w każdy kwadrat osobnej szybki nawet mi nie przyszedł do głowy, szczególnie, że przy moim amatorskim trybie jest mi to niepotrzebne. Fachowej szklarni i tak chyba z tego nie będzie , bo tam jest dość ciemno, a prądu jak wiadomo nie ma.
Ale mimo wszystko cieszę się, że temat szkieletu się tu przewija, może wreszcie wpadnie mi jakieś przyjemne rozwiązanie.

Marysia, ale mówią do mnie Majka. Powinnam była się przedstawić. :oops:
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wolisz Marysia czy Majka? Co do piwoni oberwij te małe pączki, nie ma sensu zmuszać rośliny do ich utrzymania a przez nie osłabia się główny pąk. Piękną kępę masz barwinka :wink: Musimy chyba zbiorowe zamówienie zrobić na słońce ;:3
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piwonie juz dawno oberwane , zdjęcia robiłam przed całą robotą póki jeszcze byłam czysta ;)

Tej kępy mi szkoda,ale tam w środku jest clematis,całkiem go zagłuszyły.

Dla mnie to i może być Foxowa , nie robi mi jakiejs strasznej roznicy. Tak do mnie mówią,lub Majka.
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit
Pracy przed Tobą sporo, ale uwierz-warto ;:138
Piwonie podobnych wielkości mamy, u mnie też już w pąkach :wink: Widzę ogromne kępy liowców :wink: Bez jak pieknie kwitnie, u mnie ledwo w pąkach, późno w tym roku...
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez ładnie na tych dwóch krzakach kwitnie, ale mimo wszystko mam ogromny żal do mojego taty, że tak upitolił na łyso ten biały przy ławce. On był najpiękniejszy i tak pięknie pachniał. Ehhh....

Poluję jeszcze na ten najciemniejszy bez, ciemnofioletowy. Bardzo mi się podoba, kiedyś znajoma miała mi dać trochę odrostów od jej bzu, ale jakoś nam się kontakt urwał i nie mam teraz skąd zdobyć.
A szkoda, chętnie bym sobie zasadziła żeby jeszcze jeden kolor kwitł. Choć nie wiem gdzie bym to wsadziła i ile by to pożyło. Niestety w naszych alejkach działkowych życie kwiatów nie trwa długo, bo zawsze się znajdzie na nie chętny.
Drażni mnie to diabelnie, bo nie znoszę urywania kwiatów. A tym bardziej rzucania się na krzaki i łamania im na chama gałęzi ukradkiem ;:161
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam ten jasny fiolet, rośnie kilka dobrych lat... Prawdopodobnie będzie to jego ostatnie kwitnienie. Wszędzie pełno odrostów :wink: A ma taki piękny , intensywny zapach ;:138
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasny fiolet mi jakoś spowszedniał,bo od lat mi kwitnie, a ja lubię zdobywać nowe odmiany i stale brać się za coś nowego. Więc jak nie mam to jest dla mnie najpiękniejszy :D

I cenię głównie właśnie te bzy z odrostów, bo wszelkie szczepione i kupione gotowe jakoś mnie nie porywają. Nawet jeśli uda im się pachnieć to nie jest to TEN zapach. Prawdziwy zapach bzu to właśnie te dzikie krzewy.
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To właśnie ten mój jest z odrostu... I dlatego dla mnie ma wyjątkowy zapach, całkiem inny niż wszystkie blade fiolety :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja drugi raz kupiłam czerwony,zobaczymy jak zakwitnie.Pierwszy okazał się zwykłym niebieskim,poszłam z reklamacją,bo to spora szkółka,a bez kosztował 35 zł,dostałam kolejną i czekam.To na pewno biała piwonia? Takie ciemne pąki.A ja nie obrywałabym tych bocznych pąków ;:185 Podczas kwitnienia piwonii na ogół są burze,które szybko niszczą kwiat i wtedy zakwitają te boczne właśnie,wydłużając kwitnienie.Ten piękny,żółty krzew,to złotlin,też dobrze przezimował.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Majka ja mam jeden bez gdzieś 6 lub nawet 8 lat i do tej pory mi nie zakwitł, ale pokazuje pierwszy pąk i jestem ciekawa jaki to będzie kolor. Mój biały pełny też pięknie pachnie :wink:
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AloesIk
No właśnie. I o to chodzi.
Bez ma pachnieć ;)

Miriam
Masz czerwony czysty czy ten z białym?

Chyba raczej na pewno to piwonia. No bo co innego w tym stylu?
Kwitnie pięknymi ogromnymi kwiatami, pachnie na pół osiedla i jak się siada wśród tego wszystkiego na ławce to nic tylko oczy zamknąć i błogo zasnąć ;)
Kolor pąków to chyba zasługa mojego aparatu, choć faktycznie w tym roku te pąki jakby ciemniejsze.
Widuję właśnie , że ludzie czasem zostawiają, ale ja obrywam praktycznie wszystko. A ta biała to już ewenement - każda gałąź jest zapchana od góry na dół pąkami. Nie ma nawet opcji jej tego zostawić, bo jeszcze by nie zakwitła a już by leżała.

TROJA

Jejku, to chyba długo. U nas wszystkie młodziutkie bzy w sumie kwitną od początku. Jednym pękiem kwiatów, ale zawsze kwitną. I to praktycznie od razu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

witam się z rana optymistycznym akcentem ;)

choć wiatr z lekka arktyczny to słonko zaczyna przyswiecać roślinkom. Oby już tak zostało.
Na działce praca wre.
Twardo działam w błocie i deszczu realizując swoje plany.
W asyscie psa przekopałam całe składowisko gałęzi i posyskałam mnóstwo nowej ziemi,którą teraz używam wszędzie. Jak się okazuje miedniczka się przydała :lol:

Przydało się też wiaderko -odkryłam,że płyta obłożona jest szybami,które wystają tworzac ostre trójkąty...
Naszarpałam się jak nie wiem,ale dzięki niebiosom, że nie wlazł w to pies albo młoda,bo byłoby kiepsko..

Mam trochę zdjęć,dodam stopniowo,bo mi sprzęt szwankuje.

Obrazek
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie też pracowicie dziś było, pogoda w końcu dopisała ;:138 Na jutro pokazują 21°C
Biały bez ładnie kwitnie :wink: i czekam na kolejną fotorelację :D
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Jejciu jak ja uwielbiam bzy , chociaż nie w nadmiarze zwłaszcza odrostów ;:224 . Lubię takie prace porządkowe oglądać-zwłaszcza u innych . U siebie mnie niestety przerażają :;230 . Podziwiam ,że robisz wszystko sama ,tym chętniej będę do Ciebie zaglądać. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”