Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Bea a nie jest to babka olbrzymia, bo mam podobną :D
Lewizje to już kupią po powrocie, bo teraz to nie wiadomo czy nie trzeba byłoby podlewać :D Heliotrop ładny, ale kapryśny szczególnie jak się go sieje :D Raz kupiłam sadzonki nie kwitnące i okazały się czymś innym ;:223
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko - zaś kusisz lewizjami ;:224
Powiem ... może jednak będą wcześniej niż w następnym roku - już zrobiłem im miejscówkę (prawie) :)
Ty wiesz, ale może innym się przyda - wróble i mazurki są trudne do odróżnienia, ale tylko na pierwszy rzut oka.
Mazurek ma na policzku ciemną plamkę, a wróbel ma cały policzek jasny :)
Kosy u nas były stale, a jak pojawiły się szpaki, to ... nie widzę ich. Tylko śpiew słyszę przed zmierzchem.
O komarach też wspominałem - całe chmary latają i z powodu wilgoci namnożą się na potęgę :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, no, właśnie dlatego zawsze kupuję już w takiej postaci heliotrop - taki kwitnący super daje sobie radę.
Nie mam pojęcia co to mam, a przyszło ze szkółki... Nie wiem czy to gratisik czy co.... Ale jeśli to babka, to nie za bardzo.... ;:222

Andrzejku - zachwycą Cię te lewizje, jak i mnie ;:215 Cieszę się, że się zdecydowałeś. Jest co podziwiać.
Dziękuję za wyjaśnienie różnic między wróblem a mazurkiem.
Wilgoć i ciepło, czyli to co komary lubią najbardziej. chyba cały ogród obsadzę komarzycami (często pisze, że to "komarowiec").
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko zostaw ją ładna jest ja ją mam z nasion! :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj,,,, a nie wysiewa sie za nadto?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak oberwiesz nasiennik to nie :D ale ja mam drugi sezon to nawet nie wiem. mam babkę wariegatę to raz wysiała się mocniej ale nie było problemu z redukcją siewek, a teraz to wręcz chronię siewki :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pięknie kwitną Twoje Lewisje, moje nadal w pąkach i ciekawe czy wcale zakwitną jak znów idą chłodne noce.Moje wciąż pod szybkami tylko w dzień je odkrywam ,bo wciąż pada. No cóż chyba jestem nadopiekuńcza :;230 Beato może to nowy hit sezonu ta roślinka najważniejsze jednak ,że kwitną cudnie tulipany.Ciekawe jak minie pierwszy dzień w pracy ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobaczę, Marysiu jak będzie dalej z tą rośliną (babką), poczekam aż coś z siebie więcej pokaże. I jakby coś mi nie pasowało to ją dam w inne miejsce a nie na rabacie.
Świeci słońce, ... ale to chyba cisza przed "burzą" przymrozków....
Ciepełka życzę! ;:3 ;:3 ;:3

Jadziu, hit sezonu ;:306 :;230 No to podzielę się z Tobą tą nową roślinką ;:306
Też dbam o lewizje, tu akurat one potrzebują tej naszej nadopiekuńczości ;:108 Swoje przeniosę dzisiaj do ganeczku na te kilka dni.
A jutro do pracy, zobaczymy jak to będzie, na razie osłabienie nadal bardzo daje się we znaki no i tak całkiem to jeszcze mi nie przeszło. No i nie wiem jak tam jest zimno, ale spoko, jakby co to urlopu mam jeszcze na trzy miesiące ;:306 Tylko nie ma jak tego wykorzystać... Ale obadam sytuację na miejscu.... Najwyżej zacznę pracę od 4 godzin dziennie... A może od razu będzie wszystko świetnie.... ;:172
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Heliotropy masz takie ogromne ;:oj ;:oj ;:oj
Moje to zakwitną chyba w listopadzie, ale w sumie mało wtedy co kwitnie to i dobrze :;230 ;:306
Przeczytałam o bzykających owadach u Ciebie i powiem Ci odważna jesteś... ja strasznie boję się szerszeni i os. Kilka razy szerszeń wpadał do nas z wizytą, ale liczę, że znalazł sobie inne miejsce. Osy, to już w ogóle lubią zaglądać.
Ale mam też trzmiele w sporych ilościach i specjalnie dla nich ustawiam cegły dziurawki. Uwielbia je... czasami zastanawiam się jak one na tych małych skrzydełkach uniosą swoje całkiem potężne ciałka. I nie są na diecie, co widać jak mi się ładnie na kwiatkach pasą ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Bea, paczuszka poleciała w Twoim kierunku, wypatruj listonosza :heja Wszystkie roślinki masz podpisane, w jeden podpis wkradł się błąd. Wysłałam Ci kokorycz, a nie kokoryczkę. Być może masz taką, ale swoją przesadzałam i został mi kawałek, to dołożyłam.
Bzyków i u mnie trochę jest, chociaż akurat szerszeni nie lubię. Ale bażanty spotykam sporadycznie i to tylko "gdzieś w Polsce" ;:108 Masz super towarzystwo w ogrodzie ;:63
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego Basiu kupuję heliotropy, bo co roku są takie już ładne. Jasne, że sieję, ale mało co z tego wychodzi, więc i tak się nastawiam na kupne. W ubiegłym roku zebrałam właśnie z takich nasiona ale nic nie wyrosło.
Oj, bzykające już tu były, nic na to nie poradzę, że i szerszenie są. Jasne, że unikam ich jak tylko mogę. Tylko, żeby one jeszcze tego chciały... W podstawówce to przez szerszenie musiałam zastrzyki z penicyliną brać, więc wiem jak to z nimi jest. Przepisano mi 10 ale dostałam tylko 7, bo pielęgniarka się bała o mnie.... Wygląda na to, że to chyba końska dawka była ;:oj
A które z nich tak głośno bzyczą, bo już nie pamiętam czy to trzmiele, czy bąki. :oops:

Iwonko ;:196, bardzo się cieszę.
Kokorycz mam żółtą i różową, a Ty jaką mi przesłałaś? Żebym wiedziała gdzie ją posadzić.
Wokół mnie zaczynają się pojawiać co chwilkę nowi sąsiedzi, więc nie wiem co na to bażanty, które już nie będą miały swojego królestwa na nieużytkach i nie zamieszkałych starych domach... Póki co - jeszcze są, jeszcze jest głośno i kolorowo... ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Wysłałam Ci chyba różową ;:224 Ale jak już taka masz, to ją komuś zepchnij ;:108
Szkoda, że bażanty tracą swoje miejsce, ale i Ty wraz z ich odejściem dużo stracisz. Ciesz więc się nimi, póki są ;:63 Dla mnie takie widoki są nieocenione, a na miejscu mam ich bardzo niewiele. Teraz syn wypatrzył prę gęsi z młodymi na otaczających osiedle bagnach. Ale ja jeszcze na nie trafiłam ;:185 Chyba sie tu jakoś zaplątały, bo to nie jest ich obszar występowania.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Trzmiele bzyczą głośno i chyba są takie dorodniejsze, albo... albo potem okaże się jak z goździkiem brodatym i kamiennym ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja też wszystko pochowałam do altanki mam nadzieję ,ze to wystarczy,bo szkoda gdyby coś się zmarnowało .Pelargonie mam już fajnie ukorzenione i szkoda gdyby padły .Mam jednak nadzieję ,że nie będzie aż tak źle na ogródku niczego nie okryłam .Mój kupiony heliotrop jeszcze nie kwitnie, ale ma pączki.Najgorszy dzień w pracy po tak długiej przerwie, oby było ciepło oczywiście w pracy, bo na dworze co raz zimniej ;:222 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, trzmiele bzyczą głośniej i donośniej. Mają taki męski głos. ;:224
Jak tam w pracy po przerwie? Mam nadzieję, że ciepło i zdrowo. ;:218
U mnie zanosi się na nocny przymrozek, ;:222 bo po całym dniu deszczowo - chmurzastym zaświeciło słońce, ale ani odrobinę cieplej się nie zrobiło. ;:202
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”