MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

DaniM masz zdywersyfikowane źródło kokonów , skoro są w okolicy to pewnie się zadomowią .... ;:108

Dzisiaj znalazłem troszkę czas i zacząłem tropić latające pszczoły , a to że potrafią zamurować dziwne miejsca to już inna melodia :i znalazłem je pomiędzy śrubami , pomiędzy cegłami w starym murze i jak zwykle w odwadniaczach okien ....

może tego nie widać ale ta budowla ma 4 cm na szerokości , jutro się zlituję i podłożę trzcinę bo szkoda mi tych kokonów.

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda jeden z moich ulików , nie wiem czy coś pomogło to bazgranie , ale mam nadzieję że mieszkańcy będą mniej błądzić ..
podzieliłem styrodur na 2 części , bo bałem się że nie wyrobię z formatkami ...
Obrazek

Tutaj mój optymizm podskoczył mocno w górę , przed burzą prawie w każdej komorze siedziała pszczółka , czyżby znalały sie zguby ? jeśli tak to muszę dodać gazu z produkcją .... :;230

Obrazek

Obrazek
szaman76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2016, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mały przegląd dziś w dwóch ulikach - i nie wiem czym wytłumaczyć efekty kontroli. W jednym na 500 wystawionych, niewygryzionych zostało 11 kokonów, czyli sukces można powiedzieć. Natomiast w drugim, na 700 wystawionych dziś niewygryzionych 220. Chrobotania nie słychać, więc otworzyłem 10 kokonów - 9 to martwe samiczki, i w jednym samiczka jeszcze żywa, ale w marnym stanie i raczej nie wróżę jej długiej przyszłości. Brak mi koncepcji czym taka różnica mogła być spowodowana.
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

szaman76 pisze:Mały przegląd dziś w dwóch ulikach - i nie wiem czym wytłumaczyć efekty kontroli. W jednym na 500 wystawionych, niewygryzionych zostało 11 kokonów, czyli sukces można powiedzieć. Natomiast w drugim, na 700 wystawionych dziś niewygryzionych 220. Chrobotania nie słychać, więc otworzyłem 10 kokonów - 9 to martwe samiczki, i w jednym samiczka jeszcze żywa, ale w marnym stanie i raczej nie wróżę jej długiej przyszłości. Brak mi koncepcji czym taka różnica mogła być spowodowana.
Zakładam że kokony pochodzą z jednego źródła i były wystawione w tym samym czasie.
Jeśli tak to wina ula i stanowiska. Np. w jednym mogło być cieplej, albo bardziej suche powietrze. Raczej nie ma innej alternatywy. U mnie najliczniejsze wygryzanie zawsze było z samego rana, po dość ciepłej nocy. Natomiast po południu w godzinach najwyższych temperatur jakoś zanikało. Czasami samice wygryzły otwór i mimo iż było ciepło wygryzły się dopiero następnego dnia z samego rana. Tak samo dzisiaj. U mnie dzisiaj było ponad 20, słonko grzało a nie wygryzła się już ani jedna samica.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DaniM Moje też wygryzają się do około 13-14tej, Potem mimo , że grzeje słońce na chatkę wygryzanie przechodzi na następny dzień. Wniosek taki zdaje się - nie lubią wyłazić z kokonów pod wieczór.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
szaman76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

DaniM, może i masz rację że stanowisko im nie odpowiada. Jest to stanowisko na działce gdzie i w ubiegłym roku miałem dużo mniejsze przyrosty, chociaż wygryzanie rok temu było lepsze. Działka jest w dolinie małej rzeczki, gdzie temperatura przy przymrozkach jest przeciętnie o 2 stopnie niższa, i może po tym wczesnokwietniowym ociepleniu kiedy to intensywnie samce się wygryzały, samiczki też się zaczęły wybudzać i te późniejsze przymrozki im zaszkodziły. Jutro pojadę zobaczyć jak sytuacja na wsi, gdzie wystawione było jakieś 5 tysięcy kokonów i ubiegły rok tam bardzo murarkom służył. Może i pozostałe uliki też objadę zobaczyć co się dzieje. Aha, w jednym z ulików kos się zaaklimatyzował i pod dachem założył sobie gniazdo
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Podobnie jak DaniM i klik zauważyłam wygryzanie się pszczółek w godz około przed południowych gdy jest ciepło i słońce pada na ulik.Zauważyłam też że, jeśli jest ciepło po południu a na ulik pada cień to pszczółki też wygryzają się ale zostają w uliku.Inne nadgryzione pozostają do dnia następnego. Dziś z pierwszego pakietu sprawdziłam kokony jakie jeszcze pozostały do wygryzienia. Natrafiłam na larwy w kokonach ;:174 Parę pszczółek wyciągłam z kokonu ale były jakieś niemrawe. Zostało jakieś kilkanaście sztuk i zobaczę jeszcze przez parę dni czy coś wyjdzie i ewentualnie potem każdy przejdzie kontrolę przez rozcięcie. Nie chciała bym aby jakieś larwy pożywiające się pszczółkami rozmnożyły się. W drugim pakiecie jak na razie ruszyły same samce.Obecnie nie mam jeszcze ani jednej rurki zamurowanej choć dziś też widziałam pszczółki siedzące w rurkach.
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

szaman76 pisze:DaniM, może i masz rację że stanowisko im nie odpowiada. Jest to stanowisko na działce gdzie i w ubiegłym roku miałem dużo mniejsze przyrosty, chociaż wygryzanie rok temu było lepsze. Działka jest w dolinie małej rzeczki, gdzie temperatura przy przymrozkach jest przeciętnie o 2 stopnie niższa, i może po tym wczesnokwietniowym ociepleniu kiedy to intensywnie samce się wygryzały, samiczki też się zaczęły wybudzać i te późniejsze przymrozki im zaszkodziły. ...
Raczej przymrozki bym wykluczył. U mnie działka też usytuowana w dolinie, a na dodatek od wschodu lekka górka i lasek u sąsiada. Słońce pojawia się dużo później a raczej w wygryzaniu nie ma problemu. Stanowisko samo w sobie też nie powinno być problemem. Bardziej umieszczenie kokonów w ulach.
Może słońce bardziej ogrzewało kokony albo nawet cały ul. Raczej tu bym szukał. Ja w tym roku cały ul dodatkowo zaizolowałem styropianem. Kokony nie miały styczności ze słońcem poza minutowymi wyjmowaniami.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
Dida127
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2015, o 13:24

Post »

:wit Witam wklejam link do filmiku który nagrałem wczoraj.Nareszcie widać samice,zalepionych rurek jeszcze niema ale to kwestia czasu, za tydzień ostateczny przegląd kokonów i dezaktywacja niewygryzionych :D
https://m.youtube.com/watch?v=eXt5BAsZVro
Pozdrawiam Dida127
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

No no Dida. Ruch jak na dworcu centralnym -- u mnie jakoś kiepsko... :?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

U mnie dopiero wczoraj nastąpiło masowe wygryzanie samic, od samego rana wokół siedziby było aż gęsto od pszczelich par. Jednak +20 stopni to jest to, czego murarki potrzebują najbardziej do wygryzania :wink:
Nie mam jeszcze zamurowanych rurek, pszczoły dopiero przystąpiły do czyszczenia pierwszych rurek z "waty" trzcinowej.
Pod wieczór zajrzałem do pudełka z kokonami, ciężko mi było znaleźć pełne kokony. Zamierzam je przejrzeć w wolnej chwili i okaże się jak to dokładnie wygląda.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Dziś zauważyłem pierwszą zaklejoną rurkę .... ;:108

Zrodziło się też w mojej głowie inne pytanie : co stanie się jeśli samiczki nie zostaną zapłodnione - może się taka sytuacja przecież zdarzyć .....czy będą pracować jak zwykle ?
klik
1000p
1000p

Post »

markonix Nie no , żeby nie zostały zapłodnione to szanse bliskie zero. Jednak gdyby tak się stało to złożą same niezapłodnione jaja - nie wyobrażam sobie żeby brak zapłodnienia wygasił im instynkt budowy gniazda. Same samce z tego by były :)
Dzikie samce na 100% są w okolicy , więc to one odwalą ewentualnie robotę. Dzikusy zajmują różne dziury np. w drewnie , a tam marcowy skok temperatury tak szybko jak do naszych golusieńkich kokonów nie doszedł.

Miało być dzisiaj słonecznie :( wczoraj zmieniły się nagle prognozy i miał być deszcz i zimno. I kurka w kuper kopana jest! Pada i 11 stopni. Dzisiaj wyleciały w świat tylko te samice , które wczoraj nadgryzły kokony , max 20 sztuk. Reszta poszła spać , bo ma być coraz zimniej. Optymizm mi topnieje z każdym dniem.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja dziś jednak ,,rozpracowałam" pierwszy pakiet do końca. To co się nie wygryzło rozcinałam, ewentualnie maruderom pomogłam wyjść. Wśród nich byli i samczyki. Z tych kokonów buło 28 z larwami, 21 martwych w większości samce i 6 nie przepoczwarzonych , 11 żywych. Tak więc, z 300 kokonów ogólnie od wystawienia to; 33 z larwami,29 martwych i 11 nie przepoczwarzonych.
W drugim pakiecie wystawionym tydz później jak na razie obserwuję wychodzących ,,irokezów".
szaman76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Po wczorajszym przejrzeniu kokonów w jednym uliku i stwierdzeniu że z 775 sztuk 220 się nie wygryzło(28,4%), dziś objazd i wyniki z czterech następnych uli, efekty dużo lepsze, bo wygryzionych kokonów w granicach od 91 do 98%
Ul 1 - na 500 kokonów - niewygryzionych 11 sztuk (2,2%)
Ul 2 - na 1000 kokonów - niewygryzionych 46 sztuk (4,6%)
Ul 3 - na 1650 kokonów - niewygryzionych 147 sztuk (8,9%)
Ul 4 - na 2500 kokonów- niewygryzionych 141 sztuk (5,6%)
w Ulu 3 i 4 kilkanaście kokonów "napoczętych" więc liczba niewygryzionych powinna jeszcze się obniżyć. Ogólnie chyba nie ma co narzekać.
I tak po zastanowieniu sytuacja z wczorajszego ula tak jak DaniM słusznie pisał najprawdopodobniej spowodowała była zbyt dużym dostępem słońca i kokony uległy zbytniemu przesuszeniu. Ten ulik mam na działce i najczęściej do niego zaglądałem, przy niewielkim słoneczku zostawiałem nawet na trochę odkryte kokony chcąc żeby się pszczółki szybciej ogrzały i ruszyły, jednak widocznie przyniosło to zupełnie odwrotny efekt.
I jeszcze fotka do identyfikacji, taka pszczółka niezbyt do murarki podobna trafiła mi się dziś na liściu forsycji. Niestety zdjęcie słabe, nie zdążyłem obiektywu zmienić

Obrazek
klik
1000p
1000p

Post »

szaman76 To najczęściej fotografowana przez forumowiczów i najczęściej przedstawiana na forum do oznaczenia Andrena fulva.
W tym roku jesteś co najmniej drugi :)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”