Lilie-uprawa cz.7

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.7

Post »

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Nieźle w tym roku wegetacja jest opóźniona w tym także lilie, ziemia zimna przez co niektóre teraz dopiero wychylają kły.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę przesadzić lilię OT, czy ktoś przesadzał w takim terminie, czy zakwitnie? Bo wątpię, czy uda się idealnie wykopać i nie naruszyć nawet minimalnie korzeni :(
Pozdrawiam Eugenia
kwiatoholiczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lis 2012, o 21:01

Post »

Dzień dobry,
Wciąż jestem forumowym świeżakiem, także prosze o wyrozumiałość. Przeszukałam prawie wszystkie wątki o liliach (przyznam, że było te dużo i mogłam coś pominąć), ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Dlatego pytam tutaj.

Jakies 2 tygodnie temu zakupiłam cebulki lilii (lilia Royal Trinity i lilia Sumatra). Przeleżały te dwa tygodnie w woreczku foliowym, otwartym i w dość przewiewnej kuchni. Już przeczytałam, że terminy sadzenia są różne ale u mnie obie zaczynają wypuszczać pędy. Wszędzie na forum piszą, że należy je od razu posadzić. Miałam je posadzić wcześniej ale niestety jakoś nie wyszło:( Nie podejrzewałam też, że tak szybko wyrosną bo akurat ostatnio bylo dość chłodno. Teraz nie wiem co zrobić bo pędy są już nieco duże (5 cm) i obawiam się, że jak je wsadzę do ziemi na głębokość 30 cm to listki które się pojawiły zgniją w ziemi. Czy mam je może posadzić ale tuż pod powierzchnią? Co robić? ;:218

Poniżej załączam link do zdjęcia cebulek (cebul właściwie... są dość spore :wink: )
Z góry dziękuję za wszelką pomoc

https://drive.google.com/file/d/0Bw2Hfv ... ZKSDA/view
chris26
100p
100p
Od: 27 sie 2013, o 07:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nic nie powinno się stać, niektórzy takie przechowują cebulki w lodówce. Też tak posadziłem jakieś trzy tygodnie temu cebulki z pędami. Tylko dlaczego taka głębokość ? Głębokość sadzenia to 3 x wysokość cebulki.
Chłop z Mazur
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Chris posadź cebulki na głębokość jak radzi koleżanka.
anita-maria
50p
50p
Od: 5 mar 2010, o 00:35

Post »

Eugenia, ja w tamtym roku przesadzałam lilie w maju. Różnie było, ale wszystkie zakwitły i rozmnożyły się.
Nawet jedna przypadkowo ciachnięta łopatą dała radę i zakwitła pięknie.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ja tez kiedyś niechcący przecięłam w ziemi cebulę łopatą. Nie zakwitła w danym roku, ale rozmnożyła się bardzo. Pewnie z powodu przecięcia - łuski masowo wytworzyły korzenie.
chris26
100p
100p
Od: 27 sie 2013, o 07:57

Post »

Mariola54 pisze:Chris posadź cebulki na głębokość jak radzi koleżanka.
Czyli mam posadzić lilie na głębokość 30 cm. :;230 Ciekawe czy doczekałbym się kwiatów. Ja już posadziłem cebulki i już wychodzą z ziemi.
Chłop z Mazur
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

Jakie 30 cm? Ja sadzę na 15 cm i nic nie wymarza.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Dziękuję wszystkim za rady, jadę przesadzać :)
Pozdrawiam Eugenia
Kasiek2016
50p
50p
Od: 2 sie 2016, o 17:35

Post »

Kiedy patrzę na zdjęcia Waszych lilii, to nie wiem co z moimi jest nie tak ;) ledwo czubki z ziemi wystają, niektórych jeszcze nie widać nawet. Największa ma 5cm pęd nad powierzchnią ziemi. Jednak nie powinno mnie to dziwić, bo co roku wschodzą w podobnym, wolnym tempie.
Ciekawe, czy zakwitną równo z Waszymi - 1 rok czytam to forum i mam możliwość porównania.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Kasiu nie przejmuj się.
Moje lilie też są jeszcze bardzo małe
i ciągle jakieś kiełki wychodzą.
W czerwcu/lipcu pięknie kwitną

Obrazek

Obrazek
Kasiek2016
50p
50p
Od: 2 sie 2016, o 17:35

Post »

Jak zakwitną to wynagrodzą mi późne wschody. Cieszy mnie to, że małe lilie przebijają ziemię i pchają się na świat. Na jesieni przy przesadzaniu lilii odrywałam łuski i w ten sposób rozmnożyłam swoje rośliny. Mam nadzieję, że nabiorą sił, zwiększą cebulki i za dwa lata zakwitną. W tym roku zacznę nawozić lilie, bo dotąd nigdy tego nie robiłam, same sobie radziły.
Ktoś wcześniej pisał, że można je nawozić nawozem przeznaczonym do begonii i surfinii. Nie mam możliwości przygotowania nawozu z pokrzywy, bo jak na złość pokrzywy przestały rosnąć na ogrodzie.
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

Jak często przesadzacie lilie? Moje azjatyckie w ciągu 3 lat bardzo się rozmnożyły z 6 cebul zrobiło się ponad 20 roślinek. Zasadziłam kilka odmian na rabacie i zrobiło się ciasno. Czy wszystkie lilie tak szybko się dzielą czy tylko azjatyckie?
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Podzielcie się swoimi sposobami ochrony lilii przed późnowiosennymi przymrozkami. W przyszłym tyg wystąpią takowe w wielu regionach Polski.
Pozdrawiam
Agneska
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”