Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna
Ale mi apetyt robicie tymi rzodkiewkami.
Piękne macie. 
Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna
Ja zachęcona wpisami ma forum wysiałam rzodkiewki w marcu. Niestety wyglądają marnie i chyba już się nie bujną. Natomiast kolejna partię wysiałam przed weekendem majowym i już pierwsze ziarenka kiełkują. Jeszcze mam do zasiania kilka warzyw ale non stop pada deszcz....ciężko trafić tak żeby nie siać w błoto 
- adamanna

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Moje wysiewane w kwietniu są na etapie wyrastania liści właściwych ,ciekawe czy w ogóle urosną - pomijam fakt że pisało na jednych ze to odmiana 18 dniowa

-
ogrodnikKP
- 50p

- Od: 2 lut 2017, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystko zależy od pogody. Ja też posiałem tą odmianę i także dopiero tworzy liście właściwe.
-
poprostumateo
- 200p

- Od: 19 maja 2015, o 16:57
- Agula1985m
- 200p

- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Wygląda jakby jechała do sklepu
. Albo z niego wróciła
. Jest przepiękna!
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Moja tunelowa pomału się kończy. W gruncie póki co, topi się w błocie... Liście też jakieś marne.
Pozdrawiam, Marta.
- adamanna

- Kontakt:
Toteż te 18 dni traktowałam z przymrużeniem oka , ale miesiąc czasu i tylko maleńkie pierwsze liście właściwe to chyba za długo 
- Xavierka
- 500p

- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Stanę w obronie "18-dniówki", spośród wszystkich posadzonych rzodkiewek ta dojrzała najszybciej.Ale mogłaby być ciut większa.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- adamanna

- Kontakt:
Ale czy taka rzodkiewka ma jeszcze szansę urosnąć?? wiosna nas nie rozpieszcza ale jak zrobi się gorąco to rzodkiewka chyba nie lubi takiej pogody 
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słaba ta wiosna i wszystko jakoś opóźnione. Zdaję sobie sprawę, że i tak mam trochę cieplej i miałam szybciej dobre warunki do siania.
Posiałam kilka odmian i może komuś przydadzą się zdjęcia i opisy.

18-dniowa, późniejsza od Krakowianki i też bardzo smaczna. Jak rośnie wygląda niepozornie ze względu na podłużny kształt, a w sumie zgrubienie miała niemałe.

Sopel Lodu i jedna Candela di Fuoco, słabo wyrośnięte bo obie to późne odmiany, ale muszą się pospieszyć. Mają jeszcze tydzień żeby trochę wyrosnąć, później potrzebne mi miejsce na fasolkę
:

Krakowianka, moja ulubiona, choć mało pikantna:

Malaga (ciemniejsza) i Viola (jaśniejsza), Viola smaczniejsza, wcześniejsza i łagodniejsza w smaku. Kolory obie mają cudowne

Śnieżka, mało rzodkiewkowy smak:

Tu też są dwie odmiany, jaśniejsza spłaszczona to Lada, ciemniejsza duża to Saxa.

Zlata, spotkałam się z opisem, że jest bardziej jak rzodkiew nie jak rzodkiewka i może coś w tym jest. Fajnie pikantna ale mało chrupka.

Porównanie wielkości, wybrałam takie najładniejsze:

Posiałam kilka odmian i może komuś przydadzą się zdjęcia i opisy.

18-dniowa, późniejsza od Krakowianki i też bardzo smaczna. Jak rośnie wygląda niepozornie ze względu na podłużny kształt, a w sumie zgrubienie miała niemałe.

Sopel Lodu i jedna Candela di Fuoco, słabo wyrośnięte bo obie to późne odmiany, ale muszą się pospieszyć. Mają jeszcze tydzień żeby trochę wyrosnąć, później potrzebne mi miejsce na fasolkę

Krakowianka, moja ulubiona, choć mało pikantna:

Malaga (ciemniejsza) i Viola (jaśniejsza), Viola smaczniejsza, wcześniejsza i łagodniejsza w smaku. Kolory obie mają cudowne

Śnieżka, mało rzodkiewkowy smak:

Tu też są dwie odmiany, jaśniejsza spłaszczona to Lada, ciemniejsza duża to Saxa.

Zlata, spotkałam się z opisem, że jest bardziej jak rzodkiew nie jak rzodkiewka i może coś w tym jest. Fajnie pikantna ale mało chrupka.

Porównanie wielkości, wybrałam takie najładniejsze:

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Xavierka
- 500p

- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Czy to są rzodkiewki z gruntu czy z inspektu?
U mnie w gruncie jeszcze nie ma rzodkiewek. W inspekcie dojrzewają, ale to jest strasznie powolny proces.
U mnie w gruncie jeszcze nie ma rzodkiewek. W inspekcie dojrzewają, ale to jest strasznie powolny proces.
Pozdrawiam
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To z gruntu, pod folią mam tyle sadzonek różnych, że na nowalijki zabrakło miejsca 
Tak na grządkach wyglądają:

Tak na grządkach wyglądają:

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
-
poprostumateo
- 200p

- Od: 19 maja 2015, o 16:57
Za chwile jedzie na targowisko hehAgula1985m pisze:Wygląda jakby jechała do sklepu. Albo z niego wróciła
. Jest przepiękna!
-
solaris37
- 500p

- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Jeśli pogoda się nie poprawi to z tymi pomidorami i nie tylko z nimi będziemy musieli poczekać 
Pozdrawiam Krzysiek