Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

Lucynko, Twoje życzenia słoneczka, jak najbardziej dały radę i przegnały chmurzyska :heja bardzo jestem Ci za to wdzięczna ;:196 Do tej pory było różnie, większość dni raczej słoneczna, ale tak było przeraźliwie zimno, że nie można było jechać na działkę. Deszcze również mnie nie opuściły, padało sporo, ale bez przesady. za to dzisiaj słonecznie od samego rana :tan Chmury były również, ale tylko na krótką chwilę przysłaniały słońce. Ogólnie było ciepło i bardzo przyjemnie.
Wracając do żólwika, to może właśnie o ten półcień chodzi? U mnie rośnie w pełnym słońcu, ale cienia u mnie niewiele. Muszę przemyśleć temat i może jednak go przesadzę.
Ziele oliwne miała moja siostra i bardzo je sobie chwaliła, ale wydaje mi się że ono zimy nie lubi.

Słoneczka na pozostałe dni :wit
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko ,życzenia się spełniły ;:180 i cały dzień świeciło słońce ,chociaż trochę wiało ,ale było całkiem przyjemnie.Szkoda tylko ,że to niedziela i tylko bardzo pilne prace robię wtedy na działce,ale i tak humor o niebo lepszy .Serdecznie pozdrawiam :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kasiu [Kasiula] - Tobie brakuje ciszy, a ja mam jej nadmiar. ;:7
Było nas pięcioro i tak po kolei ubywało, aż w końcu zostało nas tylko dwoje. ;:108 Czasami ta cisza aż w uszach dzwoni, ;:131 dlatego każdy zjazd rodzinny jest dla mnie wielkim świętem. ;:138
Dzieci tak szybko rosną, że ani się obejrzysz, jak zatęsknisz za tym gwarem, który teraz masz. ;:108

Iwonko1 - bardzo chciałabym mieć taką moc, która pozwoliłaby mi wysyłać słoneczko wszystkim spragnionym jego ciepłych promieni. ;:108
Jak już pisałam, żółwika traktuję po macoszemu i w ogóle mu nie dogadzam, ;:185 a on sobie bardzo dobrze radzi w kącie rabatki. ;:7
Ziele oliwne to roślina całoroczna, ale w naszych warunkach musi zimować w doniczce na parapecie i to jasnym, słonecznym. ;:108 Tak mi podpowiedziała pani na rynku. Tak więc latem przesadzę je do dużej doniczki i w niej pojedzie na działkę, a jesienią zabiorę do domu. Spróbuję też ukorzenić odrosty. Może się uda. ;:218
Dziękuję za ;:3 i Tobie również niech świeci i grzeje. ;:196

Tereniu [tencia] - cieszę się, że ;:3 do Ciebie zawędrowało. :tan
Ja też w niedziele na działce nie pracuję, ale też nie mam takiej konieczności. Mam tyle wolnego czasu codziennie, że niedziela musi być dla mnie święta. ;:215
Słonecznego poniedziałku życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak to było was pięcioro?
Jest Was tyle
Wiadomo, że nie codziennie, ale takie spotkania rodzinne muszą być przyjemne
Ja będe miała gorzej, bo u mnie jedynak
No tak wyszło :roll:
Masz o wiele cieplej niż ja, Twoja wiosna dużo bardziej zaawanasowana
Czy w końcu przyjrzałaś się, co bys ode mnie chciała?
Może szachownice?
Żurawkom to chyba musisz zajrzeć w nogi, bo może opuchlaki je żrą?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, to ziele oliwne to do gruntu, czy w donicy je uprawia się? Ciekawie się prezentuje i interesujące spektrum działań ma, jeszcze się z nim nie spotkałam.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko cudne są te spotkania rodzinne, u mnie pielęgnowane są między rodzeństwem bo dziecię tylko 1raz.
Ale za to ona ze swoją rodzinką też kocha te nasiadówki rodzinne.
U mnie słońce świeci ale wiatr zimny, mimo wszystko dzisiaj chcę wykończyć sadzenie dalii i wysiać ogórki. Będą pod nosem to w razie gdyby Zośki się wygłupiły to okryję.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajny ten nowy nabytek. ziele oliwne :roll:
Nigdy nie spotkałam ani nie wiedziałam o nim nic.
Dlatego dobrze,że o nim piszesz.Poczytałam.
I już mi się spodoba.Ciekawe czy u mnie gdzieś to będzie.Jak tak, to kupie sobie. :)
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko gdybym miała założyć mój wątek to ewentualnie na zimę i to wtedy jak ktoś powie jak to zrobić. ;:124
Dziś posadziłam pomidory,część roślin wyniosłam z folii, bardziej ociepliłam folią bąbelkową a teraz się martwię czy nie będzie tam za gorąco.Bożykwiat posadziłam w półcieniu pod jabłonią i widzę,że się rozrasta więc kupiłam drugi i
posadziłam obok. Fajne to ziele kupiłaś,nie słyszałam o takim.
Wykarczowałam milin i posadziłam dalie. Milin ciągle wymarzał i nie kwitł.
jagusia111

Post »

Lucynko ja też nie znałam tego ziela. Chociaż w sumie moja wiedza ogranicza się w tej dziedzinie do paru podstawowych gatunków.

Danusiu
ja cały czas czekam, aż się do mnie zgłosisz :D .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie! :wit
Dzieci i inni goście rozjechali i rozeszli się już do swoich domów, a w moim znowu zapanowała cisza.
Dzień był taki piękny, słoneczny i niech już tak zostanie.

Gosiu [Margo] - pięcioro a nawet więcej, bo siedmioro, ale tylko od czasu do czasu, raczej rzadko niż często. Wszyscy zaabsorbowani własnymi sprawami nie zawsze mają czas do odwiedzin domu rodzinnego. Nie mam żalu, znam życie. ;:108 Tylko ta cisza...
Moja działka, jak wiesz, położona jest w takiej niby niecce i wiatry tam nie hulają, to chyba dzięki temu jest tam nieco cieplej.
Widzisz, lepiej wiesz, czego nie mam. Szachownic nie mam, więc jeśli rozmnożyły Ci się na tyle, że możesz się podzielić, to ja chętna. :tan
Zaglądałam żurawkom pod nogi. Korzenie są w porządku. Prawdopodobnie zimna wiosna jest dla nich niekorzystna.

Basiu [apus] - ziele oliwne w naszym klimacie nie zimuje w gruncie, wobec czego ja przesadzę je do dużej donicy, na lato wkopię donicę na rabacie ziołowej, a na zimę przyniosę na parapet.
Ja też po raz pierwszy spotkałam to zioło. ;:7

Krysiu [leszczyna] - zgadzam się z Tobą w sprawie rodzinnych spotkań. Wspaniale jest powspominać minione lata, podzielić się smutkami i radościami. ;:333
Ogórki siałaś? U mnie ogórki sieje się od Stanisława, tj. od 08 maja. Tak jakoś się utarło i tradycja musi być. ;:306

Aniu [anabuko] - no proszę, jaką furorę robi ziele oliwne. ;:63
Sama spotkałam je po raz pierwszy, a że lubię ziołowe przyprawy, to sobie nie odmówiłam. No i o synowej pomyślałam, a zrobiłam dobrze, bo była zachwycona. Ona jeszcze bardziej ziołowa niż ja. ;:108

Danusiu [danuta z] - Jagusia zaprasza Cię na lekcję zakładania wątku. Skorzystaj i nie czekaj zimy, bo teraz ogrody kwitną i jest co pokazywać.
Nie martw się o przegrzanie roślin, bo upałów póki co nie ma i nie zanosi się w najbliższym czasie. ;:185
Myślisz, że pozbyłaś się milinu? Obyś nie był w "mylnym błędzie". To uparta roślina. Z jednego miejsca ją wyrzucisz, w innym Ci wyrośnie. ;:224

Aguniu [jagusia] - nie bój żaby, ja też go nie znałam, mimo że z ziołami mam do czynienia od zawsze bądź to na parapecie, bądź na działce. ;:7

Dzisiaj z wiadomego powodu na działce nie byłam, ale kilka zdjęć do pokazania jeszcze mam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Ale masz piękne ciemierniki Lucynko ;:167 ;:167 ;:167 bardzo ładnie się komponują z tymi narcyzami ;:138
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

:wit
Nadążyć nad wątkiem nie mogę :D
Piękny ogród działkowy, będę zaglądał ;:173
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko działeczka jak malowana, a jaka kicia zadowolona :D Miłego ciągu dalszego świątecznych dni ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzień dobry! :wit I piękny ! ;:3 ;:3
Za chwil kilka wybywam na działeczkę ;:65 ;:65 ;:65

Moniczko - białe ciemierniki moje od zarania ich życia, pozostałe zaś są darem serca Lidzi [slila].
Wszystkie mają się dobrze, co mnie ogromnie cieszy. :tan

Seba, witam Cię serdecznie! :wit
Dziękuję za ciepłe słowa, dobry człowieku. ;:180
Ależ zaglądaj, zaglądaj, bardzo proszę. :heja

Ewuniu [ewarost] - dziękuję, kochana ;:180 i Tobie życzę wspaniałych prawdziwie wiosennych dni. ;:196

Zmykam na działkę. ;:65 ;:65 ;:65 Do zobaczenia wieczorem. :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Miłego działkowania i ciepłego ;:3 dnia życzę Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam