Ogród jol_ki 2017
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród jol_ki 2017
Wow, jakie śliczne cisy!!! Jestem zachwycona takim widokiem - uwielbiam żywopłoty cisowe

- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, gdzie kupowałaś cisy
Jaką odmianę 
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Alutka dzięki za
ładnie dziś świeciło przez część dnia
Promocje ostatnio były we Floribundzie i Rozarium, ja skusiłam się na zakupy w tym drugim sklepie. Polecam
Zimno jest, to prawda, ale pracy tyle, że jeśli tylko nie pada to wychodzę coś porobić. Teraz na majówkę są u mnie rodzice, więc mam też więcej czasu na ogród, no i pomoc przy niektórych pracach rzecz jasna.
Magduś dla mnie cis to najładniejszy materiał na żywopłot, mam też tuje ale one się tak pięknie nie prezentują niestety.
Posadzony jest tak gęsto, żeby jak najszybciej się połączył i stanowił taki ekran odgradzający od drogi i sąsiadów.
W tunelu sadziłaś według planu czy poszłaś na żywioł? Ile pomidorów udało Ci się zmieścić?
dotarło, dziękuję
Jurku tak, cisy są piękne, niestety wolno przyrastają i na efekt dużego i gęstego żywopłotu trzeba trochę poczekać...
Wiolka inwestycje w tym roku rzeczywiście spore, ale to wszystko niestety kosztem wyrzeczeń i rezygnacji z innych wydatków, jak dotąd nie ustrzeliłam jeszcze wygranej w lotto
Cisy dostałam od rodziców
Drzwi są made in China, z alledrogo. Marzą mi się masywniejsze, ale jak na razie te muszą wystarczyć. Mam już takie w innej części ogrodu, stoją kilka lat i jak na razie dają radę.
Monia ja też uwielbiam Twoje żywopłoty cisowe
Anka cisy kupione w pobliskiej szkółce, to odmiana Hilli. Mam też Hicksi w innej części ogrodu.
Dziś kolejny pracowity dzień, zdjęcia cyknęłam późnym wieczorem, już po zakończeniu prac. Oto, co dzisiaj udało się zrobić:
Tadam! Wreszcie się doczekałam słonecznego dnia - można było zamontować folię na tunelu.

Posadziłam też ostatnio zakupione róże. Oprócz Madame Francoise Graindorge, która trafiła do donicy, wszystkie trafiły na nową rabatę z cisami.
Trafiły tam też lawendy, które zostały mi po dokończeniu obwódki rabaty przed domem oraz powojniki:Little Artist, Maidwell Hall, Justa i Diamond Ball.
Na razie mało widać, ale jak róże wystartują to będzie się to lepiej prezentowało.

Przed cisy na wschodniej rabacie trafiły czosnki i ostnica.

I jeszcze kilka zdjęć z wieczornego obchodu
Kiku shidare zakura, jest zjawiskowa

tu dobrze widać ją z daleka

Powojnik Josephine ma pierwszy pączek. Zwykle takie stadium obserwuję a potem dopada go uwiąd, zobaczymy jak będzie w tym roku

Na koniec widok na murek - migdałek cały czas w pąkach, nawet dzisiejsze słonko mu nie pomogło...

Promocje ostatnio były we Floribundzie i Rozarium, ja skusiłam się na zakupy w tym drugim sklepie. Polecam
Zimno jest, to prawda, ale pracy tyle, że jeśli tylko nie pada to wychodzę coś porobić. Teraz na majówkę są u mnie rodzice, więc mam też więcej czasu na ogród, no i pomoc przy niektórych pracach rzecz jasna.
Magduś dla mnie cis to najładniejszy materiał na żywopłot, mam też tuje ale one się tak pięknie nie prezentują niestety.
Posadzony jest tak gęsto, żeby jak najszybciej się połączył i stanowił taki ekran odgradzający od drogi i sąsiadów.
W tunelu sadziłaś według planu czy poszłaś na żywioł? Ile pomidorów udało Ci się zmieścić?
Jurku tak, cisy są piękne, niestety wolno przyrastają i na efekt dużego i gęstego żywopłotu trzeba trochę poczekać...
Wiolka inwestycje w tym roku rzeczywiście spore, ale to wszystko niestety kosztem wyrzeczeń i rezygnacji z innych wydatków, jak dotąd nie ustrzeliłam jeszcze wygranej w lotto
Drzwi są made in China, z alledrogo. Marzą mi się masywniejsze, ale jak na razie te muszą wystarczyć. Mam już takie w innej części ogrodu, stoją kilka lat i jak na razie dają radę.
Monia ja też uwielbiam Twoje żywopłoty cisowe
Anka cisy kupione w pobliskiej szkółce, to odmiana Hilli. Mam też Hicksi w innej części ogrodu.
Dziś kolejny pracowity dzień, zdjęcia cyknęłam późnym wieczorem, już po zakończeniu prac. Oto, co dzisiaj udało się zrobić:
Tadam! Wreszcie się doczekałam słonecznego dnia - można było zamontować folię na tunelu.

Posadziłam też ostatnio zakupione róże. Oprócz Madame Francoise Graindorge, która trafiła do donicy, wszystkie trafiły na nową rabatę z cisami.
Trafiły tam też lawendy, które zostały mi po dokończeniu obwódki rabaty przed domem oraz powojniki:Little Artist, Maidwell Hall, Justa i Diamond Ball.
Na razie mało widać, ale jak róże wystartują to będzie się to lepiej prezentowało.

Przed cisy na wschodniej rabacie trafiły czosnki i ostnica.

I jeszcze kilka zdjęć z wieczornego obchodu
Kiku shidare zakura, jest zjawiskowa

tu dobrze widać ją z daleka

Powojnik Josephine ma pierwszy pączek. Zwykle takie stadium obserwuję a potem dopada go uwiąd, zobaczymy jak będzie w tym roku

Na koniec widok na murek - migdałek cały czas w pąkach, nawet dzisiejsze słonko mu nie pomogło...

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
-
bona

- Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Jolu dużo się u Ciebie dzieje
Najbardziej to chyba powierzchni do działania zazdroszczę
A folię na tunel to gdzie kupilas
, siostra mi mówiła,że teraz jakies zbrojone są i kilka sezonów mogą służyć 
Najbardziej to chyba powierzchni do działania zazdroszczę
A folię na tunel to gdzie kupilas
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Bożena
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj Jolu:)
Rabata z różami i cisy no bajka,ale będą widoczki
Murek rewelacyjny,lubię takie klimaty
Pozdrawiam
Rabata z różami i cisy no bajka,ale będą widoczki
Pozdrawiam
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Kawał roboty zrobiłaś z Tatą, będzie pięknie i cieplutko...
Bardzo dorodny Twój Migdałek!
Bardzo dorodny Twój Migdałek!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Jolu praca wre u Ciebie na całego
wszystko zaczyna przybierać kształtów, jak podrośnie to dopiero będą efekty
migdałek super wygląda taka olbrzymia kula 
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Joluś, podziwiam ogrom włożonej pracy w posadzenie takiej ilości cisów
Będzie bajecznie jak troszkę podrosną, a jeszcze róże, powojniki, lawenda
Murek prezentuje się
Będzie dalej się ciągnął, czy zakończy się w tym miejscu?
Murek prezentuje się
-
jol_ka
- 1000p

Połowa maja, a u mnie żadnych majowych zdjęć jeszcze nie ma
Toż to normalnie skandal
Wolny tydzień pierwszomajowy minął jak z bicza trzasnął i nie zdążyłam zrobić nawet 1/3 z zaplanowanych prac
Pogoda dopisała, a ja każdą wolną chwilę pracowałam "uczciwie" w ogrodzie, mimo to się nie udało z wszystkim zdążyć... Więc teraz nadganiam. Po okropnym, zimnym tygodniu nastał piękny weekend i można było co nieco podziałać. Rabaty średnio ogarnięte, za to warzywnik jest zrobiony, pomidory posadzone, ogórki wysiane
Zimne dni sprawiły, że migdałek wcale nie zakwitł, róże będę jeszcze raz musiała co niektóre przyciąć - ale z tego co czytam na forum to norma w tym roku, więc nawet zbytnio się tym nie denerwuję.
Pokażę kilka zdjęć z tych ostatnich piętnastu dni, a jutro postaram się cyknąć bieżące.
Wiśnia Kiku Shidare Zakura - na ten widok muszę znów czekać cały rok, niestety już przekwitła.

Obecnie pałeczkę Miss Ogrodu przejęła jej krewniaczka Shirofugen. Jest obłędna i moje zdjęcia niestety nie oddają jej piękna.
Oto jej mała sesyjka.

Kwitnie też, choć dużo skromniej jabłoń rajska Ola
zdjęcie z poczatku miesiąca

i z ubiegłego piątku

Zakwitła też Amanogawa, choć szału nie ma bo drzewko jeszcze niezbyt duże, to każdy kwiatek cieszy

Tegoroczny nabytek jabłoń japońska

W przechowalni zakwitł różanecznik Percy Wiseman

Powojnik Ballet Skirt - tez tegoroczny zakup

Maidwell Hall - również tegoroczny

Piwonia krzewiasta wypuściła dwa pąki i teraz pytanie - zakwitnie szczepiona czy podkładka??

Na koniec pokażę Wam robocze zdjęcie tunelu po posadzeniu pomidorów i stelaż na ogórki, jaki zrobiliśmy z tatą w ubiegły weekend.

Pozdrawiam Was serdecznie i obiecuję odezwać się w końcu w waszych wątkach - śledzę na bieżąco w miarę możliwości ale czasu na wpisy brak!!
Wolny tydzień pierwszomajowy minął jak z bicza trzasnął i nie zdążyłam zrobić nawet 1/3 z zaplanowanych prac
Zimne dni sprawiły, że migdałek wcale nie zakwitł, róże będę jeszcze raz musiała co niektóre przyciąć - ale z tego co czytam na forum to norma w tym roku, więc nawet zbytnio się tym nie denerwuję.
Pokażę kilka zdjęć z tych ostatnich piętnastu dni, a jutro postaram się cyknąć bieżące.
Wiśnia Kiku Shidare Zakura - na ten widok muszę znów czekać cały rok, niestety już przekwitła.

Obecnie pałeczkę Miss Ogrodu przejęła jej krewniaczka Shirofugen. Jest obłędna i moje zdjęcia niestety nie oddają jej piękna.
Oto jej mała sesyjka.

Kwitnie też, choć dużo skromniej jabłoń rajska Ola
zdjęcie z poczatku miesiąca

i z ubiegłego piątku

Zakwitła też Amanogawa, choć szału nie ma bo drzewko jeszcze niezbyt duże, to każdy kwiatek cieszy

Tegoroczny nabytek jabłoń japońska

W przechowalni zakwitł różanecznik Percy Wiseman

Powojnik Ballet Skirt - tez tegoroczny zakup

Maidwell Hall - również tegoroczny

Piwonia krzewiasta wypuściła dwa pąki i teraz pytanie - zakwitnie szczepiona czy podkładka??

Na koniec pokażę Wam robocze zdjęcie tunelu po posadzeniu pomidorów i stelaż na ogórki, jaki zrobiliśmy z tatą w ubiegły weekend.

Pozdrawiam Was serdecznie i obiecuję odezwać się w końcu w waszych wątkach - śledzę na bieżąco w miarę możliwości ale czasu na wpisy brak!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- inka52

- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Jolu - piękne te Twoje jabłonie masz miejsce by je sadzić , ja za Twoim przykładem też kupiłam 3 powojniki , ale kwitną moje dwa powojniki , zrobiłam zdjęcia , ale jutro wstawię , co do róz u mnie to samo , jeszcze ich 2 raz nie przycinałam , niech się lepiej "określą będę lub nie ", Piwonie też zaczęły kwitnąć , ale dziś się otworzyła po 4 latach markietówka piękna czerwona , na razie jeden kwiat.U Ciebie jak widać to też już zaczynają kwitnienie. 
- Alania

Shirofugen - ale czad
Muszę sobie sprawić takie cudo
Muszę sobie sprawić takie cudo
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chociaż u ciebie oczy nacieszę jabłoniami
U mnie ani jabłoni,ani wiśni,nie będzie też piwonii przemarzła kilka dni temu,nie kwitła porzeczka krwista.Kicha,kicha.Róże też mam do poprawki ale czekam,bo część to jeszcze ani jednego liścia nie ma
Chłód i śnieg zabił też moje tulipany
Za to rośnie trawa i chwasty.
Foliak rewelacja i stelaż na ogórki pierwsza klasa.Czekam teraz na foto pięknych rumianych pomidorów i cudnych ogórasów
PS
Jolu wiem że czekasz na pelargonie
Jeśli się da to popraw tą pelargonie na piwonie

U mnie ani jabłoni,ani wiśni,nie będzie też piwonii przemarzła kilka dni temu,nie kwitła porzeczka krwista.Kicha,kicha.Róże też mam do poprawki ale czekam,bo część to jeszcze ani jednego liścia nie ma
Foliak rewelacja i stelaż na ogórki pierwsza klasa.Czekam teraz na foto pięknych rumianych pomidorów i cudnych ogórasów
PS
Jolu wiem że czekasz na pelargonie
Jeśli się da to popraw tą pelargonie na piwonie
Pozdrawiam Magda 
-
jol_ka
- 1000p

Tereniu piwonie już w pąkach, ale jeszcze trochę trzeba na nie będzie poczekać... Zajrzę później do Ciebie, może już wstawiłaś nowe fotki
Monia Shirofugen "rządzi" obecnie w ogrodzie, jest obłędna
Zdecydowanie polecam
Magduś Ty jak zawsze spostrzegawcza
Pelaśki pierwsze dziś dojechały, już posadzone
Z różami nie jest najgorzej, ale dziś zauważyłam mszyce
Czas wytoczyć ciężki sprzęt
Dziś parę zdjęć z wieczornego obchodu, komary cięły jak szalone
Zakwitła donicowa Ms Bateman, mam już dla niej miejsce w gruncie i niedługo tam powędruje.

Tegoroczny zakup Blue Light już niedługo pokaże swoje wdzięki

Mała sesyjka Markham's Pink

jabłoń japońska

Poeticus, u babci w ogrodzie było ich mnóstwo, u mnie raptem kilka sztuk, nie chcą za bardzo rosnąć

Pierwszy czosnek

Babcine zawilce

Dla spostrzegawczych - pierwszy kwiat glicynii, w końcu zobaczę jak ona wygląda

I nieziemska Shirofugen

Monia Shirofugen "rządzi" obecnie w ogrodzie, jest obłędna
Magduś Ty jak zawsze spostrzegawcza
Z różami nie jest najgorzej, ale dziś zauważyłam mszyce
Dziś parę zdjęć z wieczornego obchodu, komary cięły jak szalone
Zakwitła donicowa Ms Bateman, mam już dla niej miejsce w gruncie i niedługo tam powędruje.

Tegoroczny zakup Blue Light już niedługo pokaże swoje wdzięki

Mała sesyjka Markham's Pink

jabłoń japońska

Poeticus, u babci w ogrodzie było ich mnóstwo, u mnie raptem kilka sztuk, nie chcą za bardzo rosnąć

Pierwszy czosnek

Babcine zawilce

Dla spostrzegawczych - pierwszy kwiat glicynii, w końcu zobaczę jak ona wygląda

I nieziemska Shirofugen

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Jolu jaka z Ciebie pracowita osóbka. A zdjęcia cudnych powojników mogę oglądać bez końca. Jakie wrażenie na żywo zrobił na Tobie Madweill Hall?
- Alania

Musze upolować - cudo!