Kwiaty kaktusów-rozdział III-maryjan13
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kwiaty kaktusów-rozdział III-maryjan13
To ciekawe, że w tym sezonie rośliny startują dużo wcześniej (w sumie to nazwa kwiecień mówi sama za siebie
), bardzo fajny kolor kwiatków i z roku na rok jest ich coraz więcej 
-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo możliwe że taki właśnie powód
Więc jak powtórzy w tym roku to już pewnie będą normalne, a jak nie powtórzy to czekamy do przyszłego sezonu
Zawsze lubię jak wrzucasz zdjęcia z kilku lat tej samej roślinki - można popatrzeć i podziwiać jak zmieniała się z sezonu na sezon 
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciekawe zachowanie Twojego "grudnika", coś poprzestawiane ma w swoim zegarze biologicznym, ale kwiaty trzeba obiektywnie przyznać, "produkuje" bardzo ładne.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo podobna, chociaż znacznie mniejsza i mniej dorodna roślina kwitnie też aktualnie u mnie - widocznie ten "typ" tak ma. 
- cokolwiek
- 500p

- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Może on święta lubi
i obojętne mu widać jakie to święta 
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Widać lubi Twój parapet
kwitnie pięknie 
- maryjan13

W czerwcu ubiegłego roku kupiłem kilka małych kaktusów.jandom1 pisze: Zawsze lubię jak wrzucasz zdjęcia z kilku lat tej samej roślinki - można popatrzeć i podziwiać jak zmieniała się z sezonu na sezon
Po okresie zimowania stoją już od miesiąca na parapecie balkonowym i zostały już lekko podlane.
Pierwsze zdjęcie każdego kaktusa zrobione zaraz po zakupie,a to drugie to stan obecny.
1 - Echinocereus triglochidiatus ( mrozak ) stał całą zimę na balkonie i zaliczył spadki temperatury do - 20 *C.
Jest już drugi raz podlany i powoli budzi się do normalnego życia.

2 - Acanthocalycium violaceum MM232 przy zakupie był taki okrągły,a po zimowaniu był strasznie pomarszczony.
Myślałem,że może się nie obudzić,ale widać,że powoli ruszył ze wzrostem.

3 - Notocactus uebelmannianus ładnie zakwitł zaraz po zakupie w roku ubiegłym ale niestety,
w czasie zimowania zaczął się kurczyć i tyle z niego zostało na wiosnę.

Pozostałe kaktusy mają się dobrze i czekają na to upragnione słońce i wyższą temperaturę,
bo przez ten zimowy kwiecień wszystko stoi jakby w letargu.
Też bardzo lubię takie porównania, najbardziej mi się podoba Echinocereus triglochidiatus. A notka szkoda
.
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- ja moich Adenium jeszcze mogę wystawić na balkon, chociaż bardzo bym już chciał, robi się bardzo ciasno, ale panują zbyt niskie temperatury, mógłbym zbyt dużo stracić.maryjan13 pisze:W czerwcu ubiegłego roku kupiłem kilka małych kaktusów.
Po okresie zimowania stoją już od miesiąca na parapecie balkonowym i zostały już lekko podlane.
- niestety, rośliny różnie reagują na klimat w naszej strefie klimatycznej. Szkoda rośliny i nadziei w niej pokładanej.maryjan13 pisze:3 - Notocactus uebelmannianus ładnie zakwitł zaraz po zakupie w roku ubiegłym ale niestety,
w czasie zimowania zaczął się kurczyć i tyle z niego zostało na wiosnę.
- Marian, nie tylko Twoje rośliny z tęsknotą spoglądają w przysłowiowe niebo, moje również i co gorsze bardzo szybko wybudziły się z zimowego "odrętwienia", rosną, kwitną i obawiam się czy nie zaczną, jeżeli nadal będzie taka pochmurna, zimna pogoda wyciągać się, bo bardzo ciężko - trudno jest później "odbudować" normalny wygląd roślin.maryjan13 pisze:Pozostałe kaktusy mają się dobrze i czekają na to upragnione słońce i wyższą temperaturę.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Mam jednego Notocactus'a co też się zapadł strasznie, jest praktycznie na równi z podłożem.
Podlewam i nic... mam jeszcze nadzieję, że się podniesie i ruszy. Plus jest taki, że kaktus wciąż jest zielony.
Pozdrawiam!
Podlewam i nic... mam jeszcze nadzieję, że się podniesie i ruszy. Plus jest taki, że kaktus wciąż jest zielony.
Pozdrawiam!
- maryjan13

Gdy kaktusy były jeszcze na zimowym spoczynku to pojawiły się pierwsze pąki.
29 marca wystawiłem kaktusy na balkon,bo zapowiadali słoneczną i ciepłą pogodę.
1 kwietnia pokazał się pierwszy kwiat na Echinocereus chloranthus ( zdjęcie na poprzedniej stronie ).
Póżniej się ochłodziło i było co raz gorzej,a 23 kwietnia była w południe nawet burza śnieżna.

29.03.2017.----------------------------------------------------------------------23.04.2017.
Przez miesiąc na balkonie pąki stały prawie w miejscu i niewiele się zmieniło z powodu tego zimna.
Jako przykład zdjęcie Echinocereus pulchellus.

26.03.2017. --------------------------------------------------------------------- 01.05.2017.
Od wczoraj wreszcie zaświeciło upragnione słońce i otworzył się kolejny kwiat na Rebutia marsoneri.

26.03.2017. --------------------------------------------------------------------- 01.05.2017.
Pogoda tej wiosny nas nie rozpieszcza,bo chociaż w dzień ma być już stosunkowo ciepło
( chociaż od jutra u mnie znowu deszcz ),to w nocy przez najbliższe 2 tygodnie mogą jeszcze być dni z temperaturą bliską 0 *C .
Jeżeli pogoda dopisze to niedługo powinny być u mnie na balkonie kolejne kwiaty ( Thelocactus'y ).
29 marca wystawiłem kaktusy na balkon,bo zapowiadali słoneczną i ciepłą pogodę.
1 kwietnia pokazał się pierwszy kwiat na Echinocereus chloranthus ( zdjęcie na poprzedniej stronie ).
Póżniej się ochłodziło i było co raz gorzej,a 23 kwietnia była w południe nawet burza śnieżna.

29.03.2017.----------------------------------------------------------------------23.04.2017.
Przez miesiąc na balkonie pąki stały prawie w miejscu i niewiele się zmieniło z powodu tego zimna.
Jako przykład zdjęcie Echinocereus pulchellus.

Od wczoraj wreszcie zaświeciło upragnione słońce i otworzył się kolejny kwiat na Rebutia marsoneri.

Pogoda tej wiosny nas nie rozpieszcza,bo chociaż w dzień ma być już stosunkowo ciepło
( chociaż od jutra u mnie znowu deszcz ),to w nocy przez najbliższe 2 tygodnie mogą jeszcze być dni z temperaturą bliską 0 *C .
Jeżeli pogoda dopisze to niedługo powinny być u mnie na balkonie kolejne kwiaty ( Thelocactus'y ).
- Phacops
- 1000p

- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Ja mam takiego "suszka"

Ciekawe ile mrozu ten by wytrzymał...

Ciekawe ile mrozu ten by wytrzymał...
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Pozostaje nam czekać na poprawę , choć już lekka różnica na plus jest. Kaktusy jak co roku ładnie się prezentują nawet bez kwitnień.Póżniej się ochłodziło i było co raz gorzej,a 23 kwietnia była w południe nawet burza śnieżna.
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
U mnie też pogoda nieciekawa i pąki stoją w miejscu. Szkoda, że E. pulchellus ciągle stoi z pąkami, widać, że czeka na polepszenie warunków pogodowych. Przynajmniej rebucjowy żółty masz na pocieszenie 
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)