Żeby się nie kładła pojemnik z cebulą ustaw pod kątem w kierunku słońca, (tą metodę stosuje również do pomidorów i stoją na baczność), a wysadzana teraz będzie tylko stała w gruncie i się zachwaszczała.yummyyummy pisze: Czekać? Wysadzać?
Pokłada mi się cebula na wszystkie strony, u fryzjera była już dwukrotnie.
ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguss85 nie kuś
. Mieszkam niedaleko od Ciebie to aurę mamy taką samą. Ja swoją jeszcze dzisiaj przystrzygłam, stoi w foliaku to z tydzień jeszcze wytrzyma w skrzynce.

Pozdrawiam Ela
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Moja cebula przez cały ten czas jest na balkonie i nic jej nie dolega. Mieszkam w mieście więc przymrozki nie były tak dokuczliwe jak poza miastem. Strzyżenie dobrze zrobiło ale do takiej rozsady jak ma Przemek chyba nigdy nie dojdę

W zeszłym roku cebula wyglądała fatalnie, jeszcze rok wcześniej- szkoda gadać. Wniosek- trening czyni mistrza

W zeszłym roku cebula wyglądała fatalnie, jeszcze rok wcześniej- szkoda gadać. Wniosek- trening czyni mistrza

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Ja sadzę swoją jutro. Dość tego dobrego.
Sadzenie zajmie mi z 2 godziny
Sadzenie zajmie mi z 2 godziny

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
No nie wiem, ja sadziłam prawie 6 godzin
A chyba miałam mniej cebuli, niż Ty. Miała po 3-4 liście, a na łodydze już utworzyło się małe zgrubienie.
Zauważyliście, że odmiany cukrowe (Globo, Ailsa Craig) szybko tworzą to zgrubienie mając jeszcze skromny szczypior i króciutki korzeń? W jednej tacce miałam te dwie cukrowe i Borettanę i tylko Borettana rosła mocno wzwyż, miała tez długi korzeń który musiałam przy sadzeniu trochę skrócić. Podobnie cała reszta cebul, szalotek i szalotek bananowych, tylko te dwie były niziutkie i szybko przybierające wszerz.

Zauważyliście, że odmiany cukrowe (Globo, Ailsa Craig) szybko tworzą to zgrubienie mając jeszcze skromny szczypior i króciutki korzeń? W jednej tacce miałam te dwie cukrowe i Borettanę i tylko Borettana rosła mocno wzwyż, miała tez długi korzeń który musiałam przy sadzeniu trochę skrócić. Podobnie cała reszta cebul, szalotek i szalotek bananowych, tylko te dwie były niziutkie i szybko przybierające wszerz.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Przede wszystkim, ja bym ją przycięła, bo zaczyna się przewracać . W ynoś w ciągu dnia na balkon czy zewnętrzny parapet. Moja od 2 tygodni siedzi w tunelu i nawet ostatni mróz jej nie zaszkodził.
Pozdrawiam, Marta.
- adamanna
- Kontakt:
Dziękuję za podpowiedź 

- toldi
Jak na tak późny wysiew wcale nie jest taka rachityczna, dopiero po jakimś czasie zaczyna iść w masę. Proponuję przystrzyc bo się kładzie,ale kładzie się dlatego, bo ma za mało światła, możesz przestawić bliżej szyby i przechyl pojemnik w kierunku słońca. Do wyprodukowania rozsady najlepsza temperatura to 15-18 w dzień i 10 w nocy (to tak książkowo) a czas potrzebny to ok 9 tygodni. Jeżeli zdecydujesz się wystawić na balkon to nie zabieraj jej na noc do domu. Moje cebulki stoją na balkonie w mikro tunelu już sam nie wiem od kiedy i nic im nie jest.adamanna pisze:Moja wysiana 29 marca jakaś taka rachityczna
Pozdrawiam. Jacek 

- adamanna
- Kontakt:
Cebulka skrócona tak mniej więcej o 1/3 długości i postawiona bliżej szyby
ale chyba pójdzie na balkon razem z kalarepką tylko jakiś foliaczek muszę im zmajstrować 

- toldi
Aguss85 a ile w te sześć godzin wysadziłaś szt, bo na tacki czy skrzynki, które miał seba1999 to nie ma co porównywać, ja np. odrzucam słabe i krzywe a wsadzam tylko te najładniejsze.Aguss85 pisze:No nie wiem, ja sadziłam prawie 6 godzinA chyba miałam mniej cebuli, niż Ty. Miała po 3-4 liście, a na łodydze już utworzyło się małe zgrubienie.
Zauważyliście, że odmiany cukrowe (Globo, Ailsa Craig) szybko tworzą to zgrubienie mając jeszcze skromny szczypior i króciutki korzeń?
Tak u mnie też na cukrowych widać, że są grubsze a szczypior nieco niższy

Pozdrawiam. Jacek 

-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byłam dzisiaj w centrum ogrodniczym po sadzonki mięty i wróciłam z nasionami szalotki Primalys.
Na opakowaniu pisze siew 15 III - IV. I tak wysiałam w domu, ale czy nie jest już za późno? Wasze cebule są już takie duże, że można je sadzić do gruntu.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Jowita moja szalotka jeszcze nie wzeszła
Siej, co ci szkodzi
Jednak nie wsadziłem cebuli. Na razie hartuje się w tunelu, w przyszłym tygodniu będę musiał już wsadzić. Ma za ciasno

Jednak nie wsadziłem cebuli. Na razie hartuje się w tunelu, w przyszłym tygodniu będę musiał już wsadzić. Ma za ciasno

-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
seba1999 i tak już wysiałam
Najwyżej kolejny raz mi coś nie wyjdzie, przeżyję to 

- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55