To prawda, tez tak pomyślałam jak zobaczyłam to zdjęcie - magazynowe
Ogród zielonej
- Ann_85
- 1000p

- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wieje, szaro i zimno. Okryłam włókniną azalię i powojniki Asao i Justę. Reszta musi przetrwać dwie noce przymrozków.
Kasiu niestety nie wiem dlaczego niektóre tulipany tylko liściaste. Mam takich trochę, wcześniej były to pojedyncze sztuki. Może niedożywione.
Aniu Annes 77 jeżówki wszystkie przetrwały, ale zwykłe przyrastają w wielkie kępy, a odmianowe jednak słabiej. Zastanawiam się, czy te zwieszające się liście róż przeżyją, czy trzeba będzie je usunąć.
Wiele tulipanów mimo zimna ma coraz większe pąki, ale wolno się zbierają. Może wreszcie prognozowane na przyszły tydzień cieplejsze dni nadejdą.
Aneczko mam kilkadziesiąt jeżówek, a wody butelkowanej nie piję.
Niech się hartują, a jak nie to będą nowe.
Azalię i łatwe do okrycia powojniki opatuliłam włókniną.
Ewelinko pomysł z płytami najprostszy z możliwych, a sprawdził się doskonale. Łatwe do kupienia i wykonania, trawa może spokojnie rosnąć nie wydeptana.
Opuchlaki i larwy chrząszcza majowego wytępiłam przy zdejmowaniu darni,
więc mam nadzieję, że żurawki ładnie się zagęszczą i sprawdzą się jako obwódka.
Martuś masz tak dużo pracy w ogrodzie, że śnieg chyba tobie szczególnie przeszkadza.
Mnie na szczęście na razie śnieg ominął, więc trochę koloru widać. Wolałabym kwiaty jednak oglądać z bliska, a nie z okna.
Kasiu pokazuję ten fragment, bo obwódki zasłaniają bałagan na rabatach.
Widok z góry już mniej ciekawy, ale jak się zrobi ciepło, będę porządkować. Leżeć i odpoczywać, to nie dla mnie. Trzeba robić kolejne przeróbki rabat.
Niech się spełnią twoje życzenia i nareszcie słońce nas ogrzeje.
Małgosiu jak śnieg Ci nie połamie roślin, to te które rosną raczej nie powinny ucierpieć. Niestety kolory w ogrodzie oglądam głównie przez okno. Dziś wyszłam okryć trzy rośliny i zrobiłam parę zdjęć. Byłam ubrana w zimową kurtkę, ale i tak zmarzłam, bo wiatr wyjątkowo zimny i mocny.
Aniu klon Globosum wyjątkowo lubię, na niewielkiej przestrzeni dobrze wygląda. Mijam po drodze chyba kilkunastoletniego. Korona ma ze cztery metry szerokości, jest piękny.
Kupiłam go w lokalnej szkółce. Na pewno można kupić w sieci, ale wysyłki drogie i niechętnie wysyłają. Żeby był ładny powinien być wysoko szczepiony. Korona mojego zaczyna się na wysokości 205 cm. Zdjęcie ze schodów stale takie same, muszę wymyślić jakąś zmianę.
Bukszpan w obwódce ma mocno podmarznięte ubiegłoroczne przyrosty. Mam nadzieję, że po przycięciu ładnie się odbuduje, bo nie wyobrażam sobie wykopywania go.

Kasiu niestety nie wiem dlaczego niektóre tulipany tylko liściaste. Mam takich trochę, wcześniej były to pojedyncze sztuki. Może niedożywione.
Aniu Annes 77 jeżówki wszystkie przetrwały, ale zwykłe przyrastają w wielkie kępy, a odmianowe jednak słabiej. Zastanawiam się, czy te zwieszające się liście róż przeżyją, czy trzeba będzie je usunąć.
Wiele tulipanów mimo zimna ma coraz większe pąki, ale wolno się zbierają. Może wreszcie prognozowane na przyszły tydzień cieplejsze dni nadejdą. Aneczko mam kilkadziesiąt jeżówek, a wody butelkowanej nie piję.
Ewelinko pomysł z płytami najprostszy z możliwych, a sprawdził się doskonale. Łatwe do kupienia i wykonania, trawa może spokojnie rosnąć nie wydeptana.
Martuś masz tak dużo pracy w ogrodzie, że śnieg chyba tobie szczególnie przeszkadza.
Kasiu pokazuję ten fragment, bo obwódki zasłaniają bałagan na rabatach.
Małgosiu jak śnieg Ci nie połamie roślin, to te które rosną raczej nie powinny ucierpieć. Niestety kolory w ogrodzie oglądam głównie przez okno. Dziś wyszłam okryć trzy rośliny i zrobiłam parę zdjęć. Byłam ubrana w zimową kurtkę, ale i tak zmarzłam, bo wiatr wyjątkowo zimny i mocny.
Aniu klon Globosum wyjątkowo lubię, na niewielkiej przestrzeni dobrze wygląda. Mijam po drodze chyba kilkunastoletniego. Korona ma ze cztery metry szerokości, jest piękny.

-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ach, Soniu, jak przyjemnie oglądać takie obrazki z ogrodu,
podczas gdy za oknami zimnica iście listopadowa,
a miejscami nawet lutowa.
Pięknie zakwitły wszystkie Twoje wiosenne kwiatki.
Niech więc w dalszym ciągu omijają Twój ogród wszelkie anomalie pogodowe.
Ciepłego słoneczka życzę.
Pięknie zakwitły wszystkie Twoje wiosenne kwiatki.
Niech więc w dalszym ciągu omijają Twój ogród wszelkie anomalie pogodowe.
Ciepłego słoneczka życzę.
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ale kwietnie u Ciebie, a to zdjęcie parkowo-magazynowe mi też wpadło w oko
Niesamowite jest to, że wszystko tak Ci szybko kwitnie. Jak się te roślinki dla Ciebie starają
U mnie ponoć jest ciepły region kraju, a floksy szydlaste dopiero pączki pokazują. Tulipany też masz bardzo dorodne 
Niesamowite jest to, że wszystko tak Ci szybko kwitnie. Jak się te roślinki dla Ciebie starają
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Soniu co tam słychać. Zimno.brr . U mnie znośnie.
Szkoda tej podmarzniętej hostki. Ale ona odbije..
Kolorów , tulipanów u ciebie mnóstwo. Te pełnawe są wyjątkowo piękne
Wiosna mogłaby by być cieplejsza.
Szkoda tej podmarzniętej hostki. Ale ona odbije..
Kolorów , tulipanów u ciebie mnóstwo. Te pełnawe są wyjątkowo piękne
Wiosna mogłaby by być cieplejsza.
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Soniu, nie do wiary, że to tegoroczne zdjęcia
Piękne fotki 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Lucynko dzięki,
zawsze optymistycznie mnie nastrajasz.
Niektórym roślinom zimno tak nie dokucza, jak nam.
Codziennie kilka tulipanów zakwita, a dziś wypatrzyłam pąk irysa bródkowego. Kilka irysów żyłkowanych jeszcze kwitnie.
Agnieszko zdjęcie robione ze schodów, to najczęściej pokazywany większy fragment ogrodu.
O każdej porze wygląda przyzwoicie.
Od tego kawałka zaczynałam tworzenie rabat i najmniej było tu przeróbek. Tulipany tylko ubiegłoroczne i starsze kwitną, jesienne jeszcze w małych pąkach.
Aniu zdecydowanie tęsknię za ciepłem, cały czas około 5-6 stopni. W ogrodzie nie da się pracować. Hosty mam duże i zapowiadane kolejne noce z przymrozkami mnie przerażają.
Tulipany wszyscy kochamy za kolory, a zimne dni przedłużą tę przyjemność.
Moniko miło, że podobają Ci się moje kolorowe plamy na rabatach.
Nie jest tego wiele, ale w takiej szarości, podnoszą nastrój. 
Niektórym roślinom zimno tak nie dokucza, jak nam.
Codziennie kilka tulipanów zakwita, a dziś wypatrzyłam pąk irysa bródkowego. Kilka irysów żyłkowanych jeszcze kwitnie.Agnieszko zdjęcie robione ze schodów, to najczęściej pokazywany większy fragment ogrodu.
Aniu zdecydowanie tęsknię za ciepłem, cały czas około 5-6 stopni. W ogrodzie nie da się pracować. Hosty mam duże i zapowiadane kolejne noce z przymrozkami mnie przerażają.
Moniko miło, że podobają Ci się moje kolorowe plamy na rabatach.
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Soniu widziałem podobne liście "czosnku" ? w górach Kaukaz i Tatrach. W obydwu przypadkach było to w czerwcu.
Bardzo mnie to zainteresowało, bo wcześniej czegoś podobnego nie widziałem. Może wiesz co to było konkretnie ? Czy to był czosnek ?
Twój ogród kipi od kwiatów, zazdroszczę takich widoków
Teraz wiem, że na jesieni posadzę same wczesne odmiany tulipanów
A te betonowe płytki wyglądają świetnie ! Marzą mi się takie, myślałem też żeby zrobić coś podobnego z kamieni
Bardzo mnie to zainteresowało, bo wcześniej czegoś podobnego nie widziałem. Może wiesz co to było konkretnie ? Czy to był czosnek ?
Twój ogród kipi od kwiatów, zazdroszczę takich widoków
A te betonowe płytki wyglądają świetnie ! Marzą mi się takie, myślałem też żeby zrobić coś podobnego z kamieni
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Tego zdjęcia Soniu nie sposób nie skomentować
Jak z reklamy najlepszych nawozów
Ale ileż słońca daje tawuła,jaka słoneczna plama
Idealne zdjęcia na taki ziąb 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Soniu, u Ciebie można nacieszyć oczy kolorowymi łanami tulipanów
U mnie na razie tylko jedne kwitną. Pozostałe zastanawiają się czy pokazać choćby kawałek koloru. Jest tak zimno, że mam wrażenie, że już tak zostanie na zawsze...
Nic się nie zmienia na lepsze. Gdzie jest ta piękna, słoneczna pora roku zwana wiosną?
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
No niestety pogoda nie rozpieszcza... Ja już pochowałam zimowe rzeczy, ale czym prędzej musiałam je wyciągnąć z powrotem
A tak by się chciało cieszyć wszystkimi kolorami wiosny 
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Jestem zaskoczona że tak ci wszystko szybko ruszyło. Nieprawdopodobne że to aktualne foty
Ale chyba w sytuacji tych przymrozków, cieszę się że np hosty mają u mnie ledwie kły. Szkoda tej twojej.
Mi dzisiaj nawet tulipany padły
Rano wszystko leżało, raczej nie wstanie. Ciekawa jestem co zastanę po powrocie do domu
A przymrozki nawet w przyszłym tygodniu będą.... kiepski rok się zapowiada...
Mi dzisiaj nawet tulipany padły
A przymrozki nawet w przyszłym tygodniu będą.... kiepski rok się zapowiada...
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Soniu
. Jak tam u Ciebie po nocy, miałaś przymrozek ?? U mnie na szczęście wszystko ok
. Pięknie wyglądają młode przyrosty tawuł
. Zdecydowanie mam ich za mało ale na pewno jeszcze zaproszę do ogrodu. Czy Twoje nie przypalają się ?? Ja mam 3 sztuki na patelni i troszkę cierpią podczas skwaru
. Pięknie wszystko Ci rośnie mimo brzydkiej pogody a te białe i różowe tulipany to cudo
. Wtrącę się do tematu klona Globosum , rzeczywiście jest piękny i mój eM już dawno zaznaczył mi , że musimy takie mieć zaraz przy wjeździe na nowej części działki
. Twój jest szczepiony wysoko i takiego też będę musiała poszukać , tylko do auta mi nie wejdzie
. Może i płyty w trawniku to najprostszy sposób ale mnie się bardzo podoba
. Pozdrawiam i słoneczka życzę
.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,nieprawdopodobne widoki masz wokół domu ,w tych dniach było tyle śniegu i mrozu ,a u Ciebie wszystko ochronione i cudownie wygląda ,tylko się cieszyć ,pozdrawiam i ciepełka życzę 
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Zwizytowałam dzisiaj swoją działkę...jakieś straty zaliczyłam,żadnego kwitnącego tulipana nie zauważyłam kilka zaledwie ma pąki...Nie sadziłam wiele ale coś niecoś powinno się pokazać...
Kilka pierwiosnków szczególnie te pełne zostały liźnięte mrozem.Magnolia,szczodrzeniec sczerniały,pąków na bzach nie widać,pojedyncze na białym...Dopisują lilie, kilka mam jeszcze po zimie w tunelu ale i te gruntowe mają pąki oby jakaś zwierzyna się nimi nie zainteresowała to zrekompensują mi brak tulipanów...
Jakoś to będzie!

Kilka pierwiosnków szczególnie te pełne zostały liźnięte mrozem.Magnolia,szczodrzeniec sczerniały,pąków na bzach nie widać,pojedyncze na białym...Dopisują lilie, kilka mam jeszcze po zimie w tunelu ale i te gruntowe mają pąki oby jakaś zwierzyna się nimi nie zainteresowała to zrekompensują mi brak tulipanów...
Jakoś to będzie!