Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3
-
- 50p
- Od: 25 sty 2017, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3
POMOCY ! Pod koniec lutego wsiałem rózne odmiany pomidorów (w tym też koktajlowe) na tacce do wysiewu. Cała tacka wzeszła wzorowo. Siewki wysokości 8-10 cm przepikowałem w 3 tygodniu marca do pojemników plastikowych po piwie w taki sposób żeby pozostawić liścienie i 2 - 3 cm łodygi. Pomidory rosną w pokoju od strony północnej (tylko rano mają trochę bezpośredniego słońca). Podlewam je co 2, 3, 4 dzień (w zależności od temp w domu) jedną łyżką stołową wody z kranu. Ziemia do wysiewu warzyw. Po przepikowaniu - ziemia do warzyw. Pomidory urosły co prawda w górę i teraz znowu mają około 8-10 cm. Łodyga niezbyt mężna.. Witka cienka. Co mnie martwi ponad 50 procent ledwo zawiązuje drugą parę liści (czyli pierwszą liści właściwych). Większość stoi w miejscu ze wzrostem. Koktajlowe to już są w ogóle mikrusy. Ledwo rosną. Czasami jakby zasychały chociaż ziemia ciągle jest wilgotna. Pojemniki po piwie mają głębokość 0,33. Czy rośliny mają za mało wody? Ja raczej wiem, że pomidory nie lubią być przelewane. Zauważyłem, że wolą ziemię twardą (przy sprawdzeniu palcem) ale nadal lekko wilgotną niż zmiękczaną codziennie podlewaniem. Ciągle mają wilgotno ale może jedna łyżka nie dociera na dno do korzenia..? Ziemia z wierzchu jest stale wilgotna. Nie wiem o co chodzi. Ja w zeszłym roku miałem już dosyć duże sadzonki.. Nie wiem o co chodzi.
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw
Człowieku, rób po ludzku. Podlej pomidory tak, żeby woda wyszła przez dolne otwory w kubkach, na pewno je masz
potem następne podlewanie jak ziemia przeschnie, pewnie za tydzień albo dłużej, to znowu zrób jak poprzednio. Nie wiem co to jest twarda ziemia. Ubijam lekko i tyle, ziemia musi być pulchna. Północne okno nie jest dobre do robienia rozsady, przestaw na widniejsze. Zapomnij o tych prawdach objawionych, obserwuj sadzonki i reaguj. Powodzenia.

- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Łyżka stołowa wody to zmoczy tylko powierzchniowo ziemię, do dna raczej nie dojdzie. Podlać porządnie i czekać z następnym laniem aż ziemia przeschnie. Suchy pomidor ma doniczkę lekką, po podlaniu powinna wyraźnie zwiększyć ciężar. Parapety są mocno ciepłe ?
Też kiedyś hodowałam na północnych oknach, bo innych nie miałam, dadzą radę, ale cudne nigdy nie będą.
Też kiedyś hodowałam na północnych oknach, bo innych nie miałam, dadzą radę, ale cudne nigdy nie będą.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
U mnie powoli robi się coraz cieplej. O jakieś dwa stopnie, ale zawsze coś
W nieogrzewanym tunelu rośnie sobie rozsada kalarepki i jednej odmiany sałaty. W przyszłym tygodniu chciałabym wsadzić je do gruntu i zastanawiam się czy będę mogła zrobić to od razu czy (tak jak rozsadę z domu) powinnam ją zahartować? W tunelu nie mam dużo wyższej temp i na chłopski rozum myślę, że mogłabym od razu. Jednak jest to mój pierwszy rok z wysiewem, więc wolę zapytać

W nieogrzewanym tunelu rośnie sobie rozsada kalarepki i jednej odmiany sałaty. W przyszłym tygodniu chciałabym wsadzić je do gruntu i zastanawiam się czy będę mogła zrobić to od razu czy (tak jak rozsadę z domu) powinnam ją zahartować? W tunelu nie mam dużo wyższej temp i na chłopski rozum myślę, że mogłabym od razu. Jednak jest to mój pierwszy rok z wysiewem, więc wolę zapytać

- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Rany, jakie piękne sałaty
Moje też już podjadamy, ale obrywam pojedyncze listki na razie.

Moje też już podjadamy, ale obrywam pojedyncze listki na razie.
Iza
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Viola K !
Dobrze,że pokazałaś swoje karczochy.
Pierwszy raz posiałam i mam sadzonki trochę mniejsze od Twoich.
Martwiłam się,że ziemia nieodpowiednia bo te pierwsze liście żółkną.
Ale widać,one tak mają.
Czy już wcześniej uprawiałaś karczochy,czy to pierwszy raz?
Dobrze,że pokazałaś swoje karczochy.
Pierwszy raz posiałam i mam sadzonki trochę mniejsze od Twoich.
Martwiłam się,że ziemia nieodpowiednia bo te pierwsze liście żółkną.
Ale widać,one tak mają.
Czy już wcześniej uprawiałaś karczochy,czy to pierwszy raz?
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Maraga,miałam już ale zostały w gruncie na zimę i zmarzły.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Bardzo proszę o wskazanie błędów jakie zrobiłam przy produkcji rozsady
Mam 13 odmian pomidorów posadzone do tej samej ziemi ale dwie odmiany nie chcą ze mną współpracować.
Pomidory posadzone są do ziemi z Bied..,ponieważ w ziemi do siewu i pikowania z Holl.. zupełnie sobie nie poradziły.Fertygowane są nawozem płynnym,uniwersalnym z Florov... tak jak podaje producent 5ml na 2l wody.
Ola Polka:zwijają je się liście w łódkę i pierwszy najstarszy liść żółknie i zasycha.

Druga odmiana to:????? ????? ?????? on też zwija liść w łódkę,najstarszy liść żółknie i zasycha a na łodydze pojawiły się małe guzy.

Mam 13 odmian pomidorów posadzone do tej samej ziemi ale dwie odmiany nie chcą ze mną współpracować.
Pomidory posadzone są do ziemi z Bied..,ponieważ w ziemi do siewu i pikowania z Holl.. zupełnie sobie nie poradziły.Fertygowane są nawozem płynnym,uniwersalnym z Florov... tak jak podaje producent 5ml na 2l wody.
Ola Polka:zwijają je się liście w łódkę i pierwszy najstarszy liść żółknie i zasycha.

Druga odmiana to:????? ????? ?????? on też zwija liść w łódkę,najstarszy liść żółknie i zasycha a na łodydze pojawiły się małe guzy.

Pozdrawiam Magda 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Viola K !
Dzięki za odp.
Karolcia!
Moim zdaniem przenawożone.
Nie dokarmiaj ich,jak masz w ziemi biedronkowej.
Może poczytaj posty arii na temat tej ziemi.
grafi26!
Uważaj aby nie przedobrzyć z nawożeniem!
Na Florovicie,który kupiłam do pomidorów i papryk pisze,że stosować początkowo co 14 dni.
Ten Florovit ma NPK 4-5-8
Dzięki za odp.
Karolcia!
Moim zdaniem przenawożone.
Nie dokarmiaj ich,jak masz w ziemi biedronkowej.
Może poczytaj posty arii na temat tej ziemi.
grafi26!
Uważaj aby nie przedobrzyć z nawożeniem!
Na Florovicie,który kupiłam do pomidorów i papryk pisze,że stosować początkowo co 14 dni.
Ten Florovit ma NPK 4-5-8
Karolcia, mam wszystkie pomidorki w ziemi z Biedronki, kilkadziesiąt odmian i wszystkie dobrze rosną, jednak podlewam tylko samą wodą.
Fertygacja jest przeznaczona dla podłoży jałowych, nie mających żadnych składników odżywczych jak torf, słoma, wełna szklana, piasek, włókno kokosowe, itp. czyli do uprawy hydroponicznej.
Nie wiem po co dajecie się namówić na to pędzenie sadzonek sztucznymi nawozami, przecież będziecie to jeść, zachowajcie rozsądek i nie lejcie tego. Warunki pogodowe są trudne, wszystko rośnie powoli, nie startujemy w zawodach, tylko uprawiamy warzywa dla własnych rodzin.
Fertygacja jest przeznaczona dla podłoży jałowych, nie mających żadnych składników odżywczych jak torf, słoma, wełna szklana, piasek, włókno kokosowe, itp. czyli do uprawy hydroponicznej.
Nie wiem po co dajecie się namówić na to pędzenie sadzonek sztucznymi nawozami, przecież będziecie to jeść, zachowajcie rozsądek i nie lejcie tego. Warunki pogodowe są trudne, wszystko rośnie powoli, nie startujemy w zawodach, tylko uprawiamy warzywa dla własnych rodzin.
- elaos
- 500p
Aria, do samego końca podlewasz tylko wodą? Wystarczy im to co w ziemi jest, nie przejedzą tego za szybko? Kiedyś robiłam tak jak Ty, ale rozsady były wyciągnięte, blade i bardzo kruche. W tamtym roku zaczęłam fertygować jakieś 3 tygodnie po przpikowaniu to miałam rozsadę ciemnozieloną, krępą.
Pozdrawiam-Ela
Do końca tylko samą wodą, każdy pomidor w 1/2 l kubku. A żeby nie były kruche, to trzeba hartować na dworze, a nie pompować nawozami.
Ale jak ktoś woli nawozy sztuczne, to jego sprawa, ja nikomu nie zabraniam, każdy sam podejmuje decyzje.
Ale jak ktoś woli nawozy sztuczne, to jego sprawa, ja nikomu nie zabraniam, każdy sam podejmuje decyzje.
- elaos
- 500p
Nie miałam możliwości hartowania na dworze. Od zeszłego roku, na początku maja wywożę je na wieś i tam się hartują. Ale jeszcze przed hartowaniem były dużo mocniejsze. Ale masz rację każdy uprawia po swojemu i ma swoje racje.
Pozdrawiam-Ela