Ogród jol_ki 2017
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród jol_ki 2017
Wiśnia ozdobna już Ci kwitnie?
Śliczną masz wiosnę - tyle kwiatów 
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Wiolka współczuję strat spowodowanych przez mróz. Tyle czekamy na te pierwsze kwiaty a tu masz, jedna noc z minusowymi temperaturami i d...
Moja Pissardii też podejrzanie wygląda, szału nie będzie w tym roku.
Ewka wszystkie moje forsycje już dużych gabarytów są, ta którą pokazałam jest najmniejsza. Jakoś nie pomyślałam o ty, żeby dać dziewczynom z pracy jej gałązki przed świętami
Po przekwitnięciu i tak trzeba będzie radykalnie przyciąć największą z forsycji, niefortunnie ulokowałam ją za pergolą
no ale jak sadziłam to mała była, kto by pomyślał, że na takiego potwora wyrośnie
Sama zobacz:

Monia zaczyna właśnie kwitnąć najwcześniejsza z moich wiśni Kiku Shidare Zakura. Mam jeszcze Shirofugen, Kanzan i Amanogawę, wszystkie też obsypane pąkami, na nie trzeba jeszcze trochę poczekać.
Niby sporo kolorów w ogrodzie, ale mi wciąż za mało
Zobacz, tak wyglądają szafirki od Ciebie

A tutaj te biedne białasy, o których Ci pisałam

I jeszcze na bylinowej, szafirki przeniesione z ogrodu babci

Żonkile przed domem, uwielbiam je

I na rabacie

Tulipany tuż tuż

Kiku Shidare Zakura

Migdałek wygląda jakby mu było zimno...

Moja Pissardii też podejrzanie wygląda, szału nie będzie w tym roku.
Ewka wszystkie moje forsycje już dużych gabarytów są, ta którą pokazałam jest najmniejsza. Jakoś nie pomyślałam o ty, żeby dać dziewczynom z pracy jej gałązki przed świętami
Sama zobacz:

Monia zaczyna właśnie kwitnąć najwcześniejsza z moich wiśni Kiku Shidare Zakura. Mam jeszcze Shirofugen, Kanzan i Amanogawę, wszystkie też obsypane pąkami, na nie trzeba jeszcze trochę poczekać.
Niby sporo kolorów w ogrodzie, ale mi wciąż za mało
Zobacz, tak wyglądają szafirki od Ciebie

A tutaj te biedne białasy, o których Ci pisałam

I jeszcze na bylinowej, szafirki przeniesione z ogrodu babci

Żonkile przed domem, uwielbiam je

I na rabacie

Tulipany tuż tuż

Kiku Shidare Zakura

Migdałek wygląda jakby mu było zimno...

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Alania

Błękitne szafirki są śliczne
Białe masz jeszcze inne niż moje dwie odmiany białych
Jak widać, odmian szafirków jest bardzo dużo
Są też różowe, ale jeszcze nie mam takich
Moje wiśnie w pąkach, Kiku Shidare Zakura również - muszę zaczekać
Są też różowe, ale jeszcze nie mam takich
Moje wiśnie w pąkach, Kiku Shidare Zakura również - muszę zaczekać
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Joluś całkiem niezła robi Ci się kolekcja szafirków.
Ja miałam ich setki, takich zwykłych niebieskich do czasu jak zasmakowały w nich nornice. Zostało dosłownie kilka.
Twoje wiśnie tylko czekają na cieplejsze promyki słońca. Jeżeli zdjęcia robiłaś dziś, to u CIebie nie tak źle z pogodą.
Ja miałam ich setki, takich zwykłych niebieskich do czasu jak zasmakowały w nich nornice. Zostało dosłownie kilka.
Twoje wiśnie tylko czekają na cieplejsze promyki słońca. Jeżeli zdjęcia robiłaś dziś, to u CIebie nie tak źle z pogodą.
-
jol_ka
- 1000p

Monia tak, te błękitne szafirki są boskie
Moje białe też bardzo wolno przyrastają i rzeczywiście są inne od Twoich.
A różowych jeszcze nie widziałam
Wiolka u mnie tez rządzą nornice, ale Rudi je skutecznie wyłapuje
W tym tygodniu upolował 3 nornice i 2 krety... A kopce i tunele jak przybywały tak przybywają
Z pogodą rzeczywiście nie tak źle, śniegu ani innych opadów nie było. Dziś udało mi się skosić część trawnika
Kilka zdjęć z wieczornego obchodu
Kiku shidare zakura w pełnej okazałości

tulipanowo

sasanka

ciemierniki

białe szafirki

pęcherznica

jarzębina

i skoszony dziś trawnik

Moje białe też bardzo wolno przyrastają i rzeczywiście są inne od Twoich.
A różowych jeszcze nie widziałam
Wiolka u mnie tez rządzą nornice, ale Rudi je skutecznie wyłapuje
Z pogodą rzeczywiście nie tak źle, śniegu ani innych opadów nie było. Dziś udało mi się skosić część trawnika
Kilka zdjęć z wieczornego obchodu
Kiku shidare zakura w pełnej okazałości

tulipanowo

sasanka

ciemierniki

białe szafirki

pęcherznica

jarzębina

i skoszony dziś trawnik

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Jolu pięknie wygląda ogród po skoszeniu trawy
No i ten zapach...
Nie żebym specjalnie tęskniła za tym zajęciem ale przydało by się i u mnie już skosić tylko nie ma jak bo albo leje albo sypie śnieg. W weeken ma padać więc też pewnie wiele nie podziałam.
Wiśnia Kiku śliczna. Moje marzenie...
Nie żebym specjalnie tęskniła za tym zajęciem ale przydało by się i u mnie już skosić tylko nie ma jak bo albo leje albo sypie śnieg. W weeken ma padać więc też pewnie wiele nie podziałam.
Wiśnia Kiku śliczna. Moje marzenie...
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu zobaczyłam u Ciebie "sianokosy" i uśmiechnęłam się pod nosem, bo dwa dni temu na mój trawnik, to odśnieżarką trzeba by było wjechać. U Ciebie jarzębina już do kwitnienia się szykuje!!!
Moja w pąkach, ale dobrze, bo nadal temperatury mają być niskie...
Moja w pąkach, ale dobrze, bo nadal temperatury mają być niskie...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łał,łał,łał pierwsze sianokosy,jestem w szoku
Ja jeszcze nawet o tym nie pomyślałam
U mnie i u Basi bardziej odśnieżarka
Do dzisiaj mam śnieg w ogrodzie a przy foliaku to góry śniegu
Stwierdzam patrząc na twoje zdjęcia,że u ciebie kochana jest dużo cieplej.
Jarzębina(podobno to błędna nazwa)ma takie lliściory
Ja mam jarząb mączny i on jeszcze w pąkach siedzi.Powiem szczerze że nie spodziewałam się ,że on ma tyle uroku,jest piękny a jak go dostałam w prezencie,to nie tak do końca byłam szczęśliwa.Teraz bym go już nie oddała
To już na zawsze będzie pamiątka,bo dostałam go od nieżyjącego już przyjaciela.Jak odkryłam jego urodę to i odkryłam urodę tego pospolitego.
Ja jeszcze nawet o tym nie pomyślałam
Do dzisiaj mam śnieg w ogrodzie a przy foliaku to góry śniegu
Stwierdzam patrząc na twoje zdjęcia,że u ciebie kochana jest dużo cieplej.
Jarzębina(podobno to błędna nazwa)ma takie lliściory
Ja mam jarząb mączny i on jeszcze w pąkach siedzi.Powiem szczerze że nie spodziewałam się ,że on ma tyle uroku,jest piękny a jak go dostałam w prezencie,to nie tak do końca byłam szczęśliwa.Teraz bym go już nie oddała
Pozdrawiam Magda 
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Joluś, wiosna w Twoim ogrodzie rozkręca się na dobre
Nawet przejmujący chłód zdaje się jej nie przeszkadzać.
U mnie po kilku nocach z przymrozkami sporo róż ma przemarznięte młode przyrosty
Tulipany nadal nie kwapią się do kwitnienia i nadal stoją w blokach startowych. Ech, coś kiepsko wygląda tegoroczna wiosna.
U mnie po kilku nocach z przymrozkami sporo róż ma przemarznięte młode przyrosty
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Joluś
Mimo chłodu, u Ciebie wiosna na całego. Szafirki przepięknie kwitną, uwielbiam je, tylko szkoda, że z czasem marnieją. Białe też miałam, nawet błękitne, ale gdzieś wyginęły. A szkoda, bo ciekawie się prezentują.
Git ujęcie sasanki, w takiej poświacie wyszły. A ciemierniki jakie ładne, zwłaszcza ten czerwony pełny.
Był u Was mróz któregoś dnia?
Ja też wyczajam się na koszenie, ale na razie chyba podkaszarką, bo nierówno podrosła trawa. Zimno i mokro, to głównie tylko ona rośnie obecnie ;)
Kolekcja klematisów pokaźna. I znowu narobiłaś apetytu....
Git ujęcie sasanki, w takiej poświacie wyszły. A ciemierniki jakie ładne, zwłaszcza ten czerwony pełny.
Był u Was mróz któregoś dnia?
Ja też wyczajam się na koszenie, ale na razie chyba podkaszarką, bo nierówno podrosła trawa. Zimno i mokro, to głównie tylko ona rośnie obecnie ;)
Kolekcja klematisów pokaźna. I znowu narobiłaś apetytu....
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
Działka w mazurskiej krainie
-
jol_ka
- 1000p

Wiolka czy pogoda u Was już się poprawiła?
Kiku rzeczywiście jest zjawiskowa, nawet teraz w te zimne dni, jak na chwilę wyjdzie słoneczko jej kwiaty wyglądają obłędnie.
Basiu mam nadzieję, że pogoda się u Was poprawiła i po śniegu pozostało już tylko wspomnienie.
Jarzębin mam sporo i wszystkie zwarte i gotowe, czekają na słoneczko, żeby rozkwitnąć.
Magda ogarnęłaś się już z tym śniegiem? Tunel czynny? Jak tam pomidorasy się mają? Ja ostatnio przepikowałam bułgara od Ciebie i na tym się skończyło, reszta czeka... doba po prostu jest za krótka
szczególnie jak się 8 godzin w pracy "marnuje" ale przecież jakoś na ogrodowe chciejstwa trzeba zarobić
Dorotko u mnie były dwie chłodniejsze noce, ale nie zauważyłam jeszcze żeby którejś pannie to zaszkodziło.
Niestety Alan Titchmarch, New Down i Marie Dermar nie dają znaku życia... Dam im czas do czerwca, jeśli nic nie wypuszczą, to poszukam nowych egzemplarzy.
Alutka moje "babcine" szafirki co roku przybierają na masie, nie ma z nimi żadnego problemu jak na razie.
Powojników nakupowałam i teraz się zastanawiam gdzie je upchnąć
Na szczęście miejsca w ogrodzie cały czas pod dostatkiem
Przymrozki były jak na razie dwa razy, ale niezbyt duże, do -2,5C. No ale z agro polatałam i przykrywałam - głównie małe magnolie z pąkami i glicynię.
W weekend sadziłam róże zakupione w Rozarium i u Hyżych, Niestety nie zdążyłam zrobić im zdjęć po rozpakowaniu, a po posadzeniu mocno przycięłam więc musicie mi wierzyć na słowo, że z obu dostaw jestem bardzo zadowolona. Szczególnie kupione dwie sztuki Uetersener Klosterrose - normalnie różane potwory, takie grubaśne pędy mają
Niestety nie zdążyłam wszystkiego posadzić i dziś miał nastąpić ciąg dalszy, ale co chwilę pada więc nici z ogrodowania
Róże muszą poczekać do jutra lub środy...
Kilka fotek z weekendu
świeży zakup - błękitne szafirki

Targana wiatrem Shirofugen

Głóg Paul's Scarlett w pełnej gotowości

Lilak również - ten ma zakwitnąć po raz pierwszy, zobaczymy co to za jeden.

Kiku shidare zakura z innego punktu widzenia

Tulipany

Generalnie wieje nudą, niech te różyce już zaczną kwitnąć a wraz z nimi byliny, to wtedy będzie co pokazywać
Kiku rzeczywiście jest zjawiskowa, nawet teraz w te zimne dni, jak na chwilę wyjdzie słoneczko jej kwiaty wyglądają obłędnie.
Basiu mam nadzieję, że pogoda się u Was poprawiła i po śniegu pozostało już tylko wspomnienie.
Jarzębin mam sporo i wszystkie zwarte i gotowe, czekają na słoneczko, żeby rozkwitnąć.
Magda ogarnęłaś się już z tym śniegiem? Tunel czynny? Jak tam pomidorasy się mają? Ja ostatnio przepikowałam bułgara od Ciebie i na tym się skończyło, reszta czeka... doba po prostu jest za krótka
Dorotko u mnie były dwie chłodniejsze noce, ale nie zauważyłam jeszcze żeby którejś pannie to zaszkodziło.
Niestety Alan Titchmarch, New Down i Marie Dermar nie dają znaku życia... Dam im czas do czerwca, jeśli nic nie wypuszczą, to poszukam nowych egzemplarzy.
Alutka moje "babcine" szafirki co roku przybierają na masie, nie ma z nimi żadnego problemu jak na razie.
Powojników nakupowałam i teraz się zastanawiam gdzie je upchnąć
Przymrozki były jak na razie dwa razy, ale niezbyt duże, do -2,5C. No ale z agro polatałam i przykrywałam - głównie małe magnolie z pąkami i glicynię.
W weekend sadziłam róże zakupione w Rozarium i u Hyżych, Niestety nie zdążyłam zrobić im zdjęć po rozpakowaniu, a po posadzeniu mocno przycięłam więc musicie mi wierzyć na słowo, że z obu dostaw jestem bardzo zadowolona. Szczególnie kupione dwie sztuki Uetersener Klosterrose - normalnie różane potwory, takie grubaśne pędy mają
Kilka fotek z weekendu
świeży zakup - błękitne szafirki

Targana wiatrem Shirofugen

Głóg Paul's Scarlett w pełnej gotowości

Lilak również - ten ma zakwitnąć po raz pierwszy, zobaczymy co to za jeden.

Kiku shidare zakura z innego punktu widzenia

Tulipany

Generalnie wieje nudą, niech te różyce już zaczną kwitnąć a wraz z nimi byliny, to wtedy będzie co pokazywać
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu,Kiku jak zawsze bajecznie piękna.Nie daje się tym lodowatym podmuchom wiatru
To nie nuda wieje tylko upierdliwy lodowaty wiatr a te biedne kwiatuszki tylko czekają na ciepły powiew i promyki słońca.
Śnieg stopniał,wietrzycho nadal łeb urywa
Pomidory jeszcze tydzień muszą spędzić w domu.Po tym terminie zapadnie decyzja co dalej z nimi będzie
Dzisiaj w foliaku było 18-20 stopni,całkiem przyjemnie i co z tego jak rano zawrotne 2 stopnie.Dwie odmiany pomidorów mi się zrolowały
ale mam nadzieję że będą żyć
Normalnie już nie wytrzymałam i obsadziłam 7 donic na taras,niech się aklimatyzują.
To nie nuda wieje tylko upierdliwy lodowaty wiatr a te biedne kwiatuszki tylko czekają na ciepły powiew i promyki słońca.
Śnieg stopniał,wietrzycho nadal łeb urywa
Pomidory jeszcze tydzień muszą spędzić w domu.Po tym terminie zapadnie decyzja co dalej z nimi będzie
Dzisiaj w foliaku było 18-20 stopni,całkiem przyjemnie i co z tego jak rano zawrotne 2 stopnie.Dwie odmiany pomidorów mi się zrolowały
Normalnie już nie wytrzymałam i obsadziłam 7 donic na taras,niech się aklimatyzują.
Pozdrawiam Magda 
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Jolu, śnieg wspomnieniem, ale tak jak napisała Madzia (jesteśmy z jednej miejscowości) arktyczne wiatry. Normalnie jakbyśmy na biegunie północy mieszkały a nie na południu... Polski.
Kiku shidare zakura zjawiskowa
Kiku shidare zakura zjawiskowa
Pozdrawiam, Basia.
- Alania

Ślicznie kwitnie Twoja wiśnia! Moja jeszcze czeka na słoneczko
chyba wcześniej doczekam się kwiatów jabłoni rajskiej
Kupiłaś nowe błękitne szafirki? Czy to złudzenie, czy mają inny odcień niż moje? Bardziej niebieskie? Bardzo lubię te jasne szafirki
Kupiłaś nowe błękitne szafirki? Czy to złudzenie, czy mają inny odcień niż moje? Bardziej niebieskie? Bardzo lubię te jasne szafirki
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Jolu jak widać pogoda dozuje nam prace na działce żebyśmy za bardzo się nie przemęczali
szafirki błękitne wyglądają ślicznie