Jak urzadzic ten ogrod? Pomozcie.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Post »

A ja Ci proponuję, na początek, żebyś wziął kartkę papieru i ołówek. Narysował tam sobie granice działki oraz wszystkie elementy jakie na niej obecnie sie znajdują. Najlepiej w skali (w zależności od wielkości działki, ale na początek proponuję 1:100). Potem zaznacz gdzie i mniej więcej jakich rozmiarów i kształtówelementy chcesz mieć na pewno (altanka, wędzarnik i grill). Dodaj ewentualnie inne jakie Ci przyjdą do głowy. Poprowadź pomiędzy tymi wszystkimi elementami jakieś ciągi komunikacyjne (trwałe np. ścieżka) lub zaznacz gdzie ma być przejście np trawnikiem. Pozostałą częśc spróbuj jakoś podzielić na: trawnik, kompozycje drzew, krzewów, bylin itp lub mieszane. Rób sobie przy okazji notatki jakie ewentualnie chcesz mieć rośliny.
Ja tak właśnie zaczynam pracę w swoim ogrodzie i już zaczyna mi się sytuacja klarować. Jak będziesz miał ochotę w taki sposób, jak napisałam, przemyśle swój ogród to pochwal się szkicami i dalej będziemy myśleć.
Tym czasem ja Ci mogę pokazać moje wstępne przemyślenia na temat części mojego ogrodu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak byś mial jakies pytanka to się nie krępuj :)
Powodzenia
Kasia
mleki
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lis 2008, o 17:55

Post »

Witaj Kasiu , wszystkie odpowiedzi na moje pytania sa bardzo przydatne , ale Twoje w swej protocie jest najlepsze :idea: :D , kurcze zapomnialem o takiej fajnej sprawie jakim jest rysowanie ;:14 , zbytnio sie chyba uzaleznilem od komputera :oops: , objecuje ze "pochwale" sie moimi wypocinami , a gdy będę w polsce postaram sie zrobic lepsze zdjecia dla porownania z rysunkami , Dzięki i pozdrawiam :wink:
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest nim cale zycie...
mleki
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Kasiu , jest tylko jeden maly problem , ale mysle ze sobie poradze ; mianowicie nie mam w domu kolorowych kredek ;:114 ;:80
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest nim cale zycie...
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Post »

:D myślę że w każdym kiosku lub pierwszym lepszym sklepie papierniczym możesz się zaopatrzec w przydatne "narzędzia" :D Życzę powodzenia, przyjemnej pracy i radosnej twórczości. Jak już opracujesz podstawową koncepcję to daj znac.
Kasia
mleki
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dam znzc z pewnascia , Dzięki ;:106
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”