A ja Ci proponuję, na początek, żebyś wziął kartkę papieru i ołówek. Narysował tam sobie granice działki oraz wszystkie elementy jakie na niej obecnie sie znajdują. Najlepiej w skali (w zależności od wielkości działki, ale na początek proponuję 1:100). Potem zaznacz gdzie i mniej więcej jakich rozmiarów i kształtówelementy chcesz mieć na pewno (altanka, wędzarnik i grill). Dodaj ewentualnie inne jakie Ci przyjdą do głowy. Poprowadź pomiędzy tymi wszystkimi elementami jakieś ciągi komunikacyjne (trwałe np. ścieżka) lub zaznacz gdzie ma być przejście np trawnikiem. Pozostałą częśc spróbuj jakoś podzielić na: trawnik, kompozycje drzew, krzewów, bylin itp lub mieszane. Rób sobie przy okazji notatki jakie ewentualnie chcesz mieć rośliny.
Ja tak właśnie zaczynam pracę w swoim ogrodzie i już zaczyna mi się sytuacja klarować. Jak będziesz miał ochotę w taki sposób, jak napisałam, przemyśle swój ogród to pochwal się szkicami i dalej będziemy myśleć.
Tym czasem ja Ci mogę pokazać moje wstępne przemyślenia na temat części mojego ogrodu.
Jak byś mial jakies pytanka to się nie krępuj

Powodzenia