Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Kasia jaskry to prawie jak astry :D

Idzie zimno, pogoda się zmieniła. Święta pomimo, że późno w tym roku chyba i tak będą brzydkie i zimne, deszczowe. Szkoda, że zwykle jak jest dłuższe wolne, to nie można nacieszyć się słońcem.
To na przekór trochę kolorów z niedzieli.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Mam nadzieję, że róże szybciutko Ci porosną te pergole. I powojniki też. :wink:
Widzę gar i koło. Wiesz, że lubię takie klimaty... ;:215
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki, choć jak czytam o różnych obawach związanych z powojnikami na forum, to sobie myślę, że jednak chyba nie przemyślałam dobrze tematu i może powinnam pomyśleć o czymś mniej wymagającym.....

Tak w ogóle sporo nowych pomysłów mi chodzi po głowie, ale prowadzenie ogrodu to jednak zadanie na lata i wszystkiego nie da się od razu. Trzeba cierpliwości i sposobu na upartego Ema, który broni do upadłego każdej piędzi trawnika... ;:130

Moje najnowsze rabatki, powojniki jeszcze bez kratek. Efekt dopiero będzie jak pojawi się obrzeże i odnowimy elewację altany. I jak roślinki się rozrosną, bo na razie to wszystko młodziaki.
Obrazek

Obrazek

inne zakątki
Obrazek

Obrazek

pragnia kuklikowata
Obrazek

i niezniszczalny pierwiosnek
Obrazek

Miłego dnia wszystkim życzę, ja dziś podjadę zawieźć na działkę karpy dalii, które planuje wsadzić do doniczek, Em będzie montował pomalowane pergole. Jednak to dopiero mocno po południu, bo na razie praca.
:wit
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś śliczne te rabatki Ci wyszły ;:138 Rozumiem, że powojniki czekają na kratki, które jeszcze założycie? Ja mam złe doświadczenia z dostawiania kratki do roślin, M. mimo moich gróźb, próśb i ostrzeżeń zdeptał mi kilka kwiatów w czasie ich montowania, ale mam nadzieję że Twój chłop jest uważniejszy :lol: Z tamtego montowania pergoli dwie roślinki (w tym chmiel, który zamawiałam dla niego) po czasie odbiły z uśpionych w ziemi pąków, więc w sumie tragedii nie było.

Co Ty zrobiłaś swoim zawciągom, że już kwitną, moje powoli windują w górę pierwsze tyci-pączki.
Owocnej pracy życzę i ładnej pogody ;:3 ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko....mimo braku obrzeży rabatki ;:333 . Ładna ta twoja wiosna, wszystko soczyście zielone a wśród zielonego kwitnące kolorki. ;:128 . Ja także właśnie posadziłam powojnika, i mam te same wątpliwości co ty..do tego czy dałam odpowiednią kratkę. :roll: Z moich wcześniejszych podchodów do powojników które kończyły się ;:222 , myślę ża dałam odpowiednią podporę. ;:306
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko ten zawciąg wsadziłam niedawno, już kwitnący ;:131 drugi jeszcze nie ma nawet pączków :wink:

Zuziu i Ty mnie straszysz, że uprawa powojników jest taka trudna. Cóż, będzie co ma być. Strasznie mi się marzyły, byłoby mi bardzo smutno, gdyby padły... Dziś im sypnęłam wapna dolomitowego i dałam po tabletce nadmanganianu potasu jak radziła Ania, mam nadzieję, że nic nie pomieszałam..

Udało się dziś podjechać po pracy, byliśmy po 17 na działce. Mąż zamontował pergolki do tarasu, a ja wsadziłam dalie i callie do doniczek (schowałam je do altany, tak jak rojniki z przesyłki dzisiejszej), krzewuszkę do gruntu (kupiłam Majorie :) ) Żurawki podlałam nawozem. Powoli żegnam się z moim szpalerem lawendowym, chyba szlag go trafił. Lekko puszczają lawendy, ale to chyba nie na życie... Jak coś, to w maju sadzę od nowa... ;:223
Powiem Wam, że pomimo iż altana nie jest jeszcze w wymarzonym rozbielonym grafitowym kolorze, to już ją taką widzę a na jej tle pnące róże. 3 lata ciężkiej harówki dają powoli efekty ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie z tymi pergolami ;:63
Ja w zeszłym roku kupiłam 4 powojniki, nic im nie sypałam, posadzone zwyczajnie w zwykłej ziemi, nawet ich na zimę nie okryłam, bo nie wiedziałam, pięknie kwitły już w pierwszym roku i żyją nadal :heja
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, to mnie pocieszyłaś z powojnikami. Choć jak zwykle jak sadzę coś wymagającego, to psuje się pogoda i robi się zimno. Mam nadzieję, że im to nie zaszkodzi. Eh ta polska wiosna, tyle trzeba na nią czekać, a ona tak szybko i niepostrzeżenie zamienia się w lato..

Na działeczkę pojadę dopiero po Świętach, więc póki co ostatnie fotki i zmykam do pakowania, gdyż wyjeżdżam do rodziców na Górny Śląsk.

Widoczne za ekranem drewnianym pola już wkrótce znikną, a zastąpi je osiedle domków szeregowych. Deweloperzy mają gdzieś to, że właśnie nad tym polem wojskowe samoloty zniżają się do lądowania na pobliskie lotnisko. My na działkach słyszymy to raz na jakiś czas, jak tam jesteśmy i to nie zawsze, ale mieszkać tam stale- dziękuję bardzo. No ale może do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Obrazek

Tak pergolki wyglądają z bliska; ciekawe jak róże będą bujnie rosły i czy trzeba będzie im szykować dodatkowe podpory. Z każdej strony posadzone są- Eden Rose i Rosarium Uetersen.

Obrazek

na razie kolorystycznie się gryzie... altana musi w końcu zostać przemalowana na szaro. Mam nadzieję, że nastąpi to w tym sezonie.
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Moniko,na daszku nad tarasem macie płytę falistą pcv ? Jak ona się sprawuje?
Co do mieszkania w pobliżu lotniska.Dawno temu remontowałem dom w Berlinie w pobliżu Tegel,na początku był szok a po paru miesiącach nawet nie zwracałem na te samoloty uwagi.Tak jak napisałaś do wszystkiego się idzie przyzwyczaić choć na pewno nie jest tak komfortowo jak mieszkać w spokojnej okolicy.
Taras macie piękny ;:333
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daszek jest dopiero od jesieni, nie wiem jak się sprawdzi przy wichurach i upale, działkę mam bardzo słoneczną. Ja chciałam poliwęglan, ale mąż ciął koszty i jest pleksa. Zobaczymy czy słuszne okaże się przysłowie, że chytry dwa razy traci. :;230

Pokażę jeszcze moje herbarium. W tym roku żywot zakończył olbrzymi tymianek, miał 4 lata. Wsadziłam 2 nowe rośliny. Corocznie wymarzają mi też kolorowe szałwie, ale zwykła, lekarska odbija. Są po zimie lubczyki, szczypiorek- siedmiolatka i czosnkowy, szałwia omszona niebieska, hyzopy, estragon, cząber górski, melisa, bylica cola, oregano, kocimiętka, macierzanka. W innym kącie mam też rabatę miętowa i wszystkie pięknie odbijają- nawet kędzierzawa i kłosowce. Dosadzę bazylie po przymrozkach, majeranek, kocankę curry, dowiozę z domu laur i "oregano" kubańskie i będzie znowu pięknie ;:167
Zagonek ziołowy to moje wielkie, spełnione marzenie.
Teraz jest tak (są tu dodatkowo posiane salaty liściowe, rzodkiewka i wsadzone flance sałaty):

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taras z pergolami wygląda super. EM się postarał i zmontował solidne pergolki ;:138 Altanka dzięki temu zyskała na urodzie, a jak jeszcze i ją odnowicie, to zaświeci własnym blaskiem. Na Twoich rabatkach robi się coraz ciaśniej, kolejne rośliny pokazują listki, a my się cieszymy. Pod tą pleksą może być Wam gorąco ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj:)

Piękna działeczka,widać,że sporo pracy włożyliście wraz z M:)
Czytam,że zaczynasz przygodę z powojnikami.Ja tez daję im szansę,choć u mnie katalogowo nie rosną.
Nie stosowałam się do tej pory do wszystkich zasad np nie wciskałam w glebę tabletki.Może to był błąd?
Dlatego teraz jeszcze raz spróbuję.Z bylinowymi w ogóle nie mam problemów :uszy
Ziołowy kącik to wspaniała sprawa,witaminy na wyciągnięcie ręki ;:108 Co roku mamy posadzone kępki ziół,które przyrastają z prędkością światła:)

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mam mały zielnik, o którym marzyłam, nie jesteśmy w stanie tego przejeść.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Masz już spory lubczyk ;:63 . Moniko,zielnik jest zawsze pożądany na działce ,ja dopiero niedawno zebrałam zioła z całego ogrodu w jedno miejsce. Już sobie wyobrażam jak przyjemnie będzie siedzieć w lecie na tym tarasie. Śliczne go zrobiliście. ;:215
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Pięknie się prezentuje tarasik, pergolki dodatkowo dodają uroku..bardzo ładnie wam wyszło. ;:215 Co do powojników, komu z nimi nie wychodzi mówi że trudne, tak było u mnie. ;:oj Mimo to jeszcze spróbuję , choć teraz się bardziej przyłożę. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”