Obecnie zacząłem obsadzanie ogrodu malinami, jednak nie chciałbym dopuścić do zbytniego zachwaszczenia ( chwasty, trawy, jak i sam rozsiew malin) Obawiam się, że po zastosowaniu agro maliny mogą osłabnąć. Mile widziane opinie i wasze doświadczenia

Ja wyleczyłem się z swobodnie rosnącej maliny, strasznie się rozrastają. Plewienie maliny raczej przyjemne nie jest. Można zrobić pasek po całej długości wtedy odrosty będą miały miejsce. Zaletą agro jest również to, że owoc po opadnięciu jest czysty. Ciężko mi coś więcej napisać ponieważ nie mam większych doświadczeń. Jeżeli metoda się nie sprawdzi to w miejsce malin zasadzę jagodę kamczackączy zda to egzamin u mnie ponieważ na wiosnę puszczają młode pędy w bardzo różnych miejscach
Jak to wygląda dzisiaj ? Chętnie zobaczymyphrix pisze:Tak to wygląda u mnie w nowej części sadu. Sadzone są maliny, malinojeżyna i jeżyna. Agro ma na celu zmniejszenie ilości chwastów i traw.
Po zarośnięciu trawą borderu wygląda to całkiem fajnie, jednocześnie znacznie zmniejsza nakład pracy przy roślinach.
(...)
Pod żwirkiem jest brązowa agrowłóknina (odsłonięta dla potrzeb zdjęcia) . Można zastosować samą włókninę, ale moim zdaniem ładniej wygląda wysypana żwirkiem. Zwłaszcza po wykoszeniu trawnikaJa otwory robiłem takie jak bordery donicy.