ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady cz.2

Post »

seba1999 pisze:Siałem cebulę siedmiolatkę do gruntu - pierwszy i ostatni raz.
Cebula z rozsady pięknie mi rosła w zeszłym roku, lepiej niż dymka choć ta też się udała .
Szczypiorek siedmiolatkę lub czosnkowy zawsze siałam wprost do gruntu i zawsze wschodziły.
Było to zanim zaczęłam korzystać z fo, ale problemów ze wschodami nigdy nie miałam.
Gorzej było z tym, ze po kilku latach szczypiorek się ,,wykruszał,, i trzeba było siać nowy.
Seba poczekaj jeśli to było w tym roku, może jeszcze wzejdzie? Podlej. :wink:
Justina41
50p
50p
Od: 29 sty 2017, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja cebula wysadzona do gruntu jakiś czas temu przeżyła, zaglądałam do niej dzisiaj. Na pewno jej lepiej niż w domu. Oczywiście wciąż przykryta agrowłókniną.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Elu w tym roku nie siałem :D Ale w zeszłym tak zarosła chwastami, że nie mogłem poradzić sobie z jej wyplewieniem :cry:
Teraz sieję tylko jako rozsadę, na polu mam zawsze mnóstwo chwastów :roll:
Awatar użytkownika
iwusiak1
50p
50p
Od: 16 lis 2012, o 09:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja ubiję dziś swojego psa.Zwalł mi rozsadę ;:134
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Moja cebulka wystawiona na balkon coś słabo rośnie, wczoraj co prawda było ciepło ale dzisiaj znów zimno. Z prognozy nie zapowiada się rychłe ocieplenie wiec wole zabrać na parapet pomidory a dla cebulki już nie ma miejsca ;:174

Obrazek
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Faworyt pisze:Exhibition która wróciła siana w skrzynce do domu na grzejnik,gdyż w szklarni nie dawała oznak życia wschodzi już ładnie.Nie wyobrażam sobie jej siania w tej chwili bezpośrednio do gruntu.Efekty będą żadne.
Ja posiałam globo razem z marchewką .Marchew już na wierzchu, a cebuli ani widu, ani słychu. Dzisiaj przykryję agro ,może je pomogę ,a jak nie ,to mam jeszcze rozsadę cebuli ,to dosadzę. U nas w przyszłym tygodniu mają być przymrozki około -1 , - 2.... Moja rozsada exchibition stoi na werandzie altanki opatulona włóknina. Najwyżej ,gdy bedą przymrozki ,wniosę ją do środka :?
Ta wysadzona do gruntu ma się jak na razie dobrze, mam nadzieje ,że te nocne przymrozki jej nie zaszkodzą ;:218
A tak ogólnie, to jakaś porażka z tą pogodą :evil:
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Moja cebulka stoi w tunelu i ma się świetnie, do grubości ołówka trochę jej brakuje, ale już zaczyna nabierać masy. Ale na dworze jest 8 stopni a w tunelu 19 w ciągu dnia, bo świeci słońce.
Iza
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

toldi
Jacek Tej wielkości cebule w tym okresie trochę wolniej rosną- to sprawa jedna.A druga to patrząc na głębokość Twoich pojemników widzę że już całkiem niedługo korzenie sięgną spodu i wtedy albo będziesz ją sadził,albo znajdziesz większe pojemniki,podsypiesz ziemi i przeniesiesz tam w całości zawartość. ;:108
Asiu w tej chwili na to żeby nasiona zaczęły kiełkować nawet "agro" niewiele pomoże.Ziemia jest zimna i cóż z tego jak nawet słońce w ciągu dnia poprzez włókninę ją nagrzeje skoro noce są i zanosi się że jeszcze sporo czasu będą zimne. ;:222 to że nakryłaś to słuszna decyzja.W tej chwili nie pozostaje Ci nic innego jak tylko uzbroić się w cierpliwość.
Iza żeby osiągnąć siewki grubości ołówka potrzeba by było siać odpowiednio rzadko,ewentualnie dokarmiać.Ja tej wielkości w momencie sadzenia już do gruntu nigdy nie mam a to dlatego że nie zasilam dodatkowo i sieję dosyć gęsto a to z prostej przyczyny - braku miejsca w domu na taką ilość skrzynek jaką musiałbym zmieścić.A cebuli sieję bardzo dużo.

Nawet po tak krótkim w sumie czasie spędzonym w domu na grzejniku widać różnicę i cebula z mojego ostatniego wysiewu dobrze wschodzi.W szklarni nocami po wysiewie miała te 7-8* i ani drgnęła.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Obrazek

Moja Exhibition rosnąca w zielonej skrzynce kiełkowała w nieogrzewanym tunelu. Rośliny, które kiełkowały w mieszkaniu, choć od dawna stoją w tunelu są zdecydowanie większe.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Witek jedyne co mi pozostaje to jak przerosną do dna wyjmę w całości z pojemników i przełożę do wiaderka z podsypaną ziemią. Do gruntu chciałem sadzić jak będą sporo większe bo później zachwaszczają się i nie ma jak ich wypielić.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak u Przemka powinna wyglądać rozsada cebuli prawidłowo wyhodowana. ;:333 Siewki grube mocne a to dzięki rzadkiemu wysiewowi. ;:108
Jacek plewienie to zmora,raz że pracochłonne zajęcie a dwa osłabia wzrost cebuli i to bardzo.Mnie plewienie i tak jak co roku nie minie bo chemii nie stosuję a wysadzę nawet wątlejszą rozsadę (jak tylko warunki pogodowe na to pozwolą)bo i tak da radę urosnąć na wielkie główki.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
norniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 mar 2017, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam , moja też już w gruncie i bez przykrycia .....lepiej wygląda po 2 dniach niż w domu na parapecie, chociaż na polu zimno...
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odważna dziewczyna,albo w najbliższym czasie Ewo u Ciebie nie zanosi się na spore spadki temperatury nocami.Ja czekam do powiedzmy tego 20 kwietnia. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj ostatnie doniczki z rozsadą wylądowały w nieogrzewanym tunelu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Moja tunelowa cebula.
Obrazek

Ostatni wysiew zaliczył małą przygodę, z grzejnika na podłogę i się jej troszkę wymieszało, więc dopiero ogarnia gdzie co jest i wychodzi z ziemi. :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”