Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Małgosiu, masz bardzo duże kobee, powiedz mi czy Ty je uszczykiwałaś ? Te wierzby to trzeba tak golić ? ja mam ale nigdy jej nie strzygłam aż tak ;:oj U mnie w domu też dzieci siedziały cały tydzień, chore. A mi to pasuje teraz jak są pieski, bo się nimi zajmują

;:168
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Małgosiu :wit
Widzę że wierzby dają czadu ;:215 I kwiaty zaczynają kwitnąć ;:173
Jeszcze trochę i będzie kolorowo.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

Basiu - Pogoda u Ciebie prawdziwie kwietniowa. Jak to mówią, kwiecień plecień. Gradu nie zazdroszczę. ;:185 Ja się cieszę, że mnie ominęło, póki co, bo jeszcze trochę zawirowań może być pogodowych. ;:131
Ale popracowałaś troszkę w ogrodzie? Udało się?
Hakuro, jak to moja mama mówi "wierzba oszustka " była kiedyś na mojej liście chciejstw, ale jakoś nie udało się jej wkomponować w moje krzakory. Dziwne, że Ci wierzby nie wychodzą.Może faktycznie, sadzonki były do bani.

Geniu - Już chyba raczej nie podzielę sasanek, nie lubią tego. Poczekam na ich dzieci, troszkę już widziałam w pobliżu wysianych, ale też zbiorę siew i może wyjdzie co nieco.
Kotki na wierzbie już przekwitły, zaczęła się zielenić, to ciachnęłam. :D

Sylwia - A nie spróbujesz jeszcze posiać kobei? Ja bym tak zrobiła, szanse są duże. O cyniach koniecznie pamiętaj, moje już raczkują w nowym inspekcie. Ale można już do gruntu. :wit

Mariusz - Tnę tak Iwę od początku. Za kilka tygodni już nie będzie śladu po cięciu. Obrośnie.

Aniu - Hiacyntowy bukiet zrobiła Zuza z kwiatów z ogrodu. Uwielbiam hiacynty, pięknie pachną i są bardzo trwałe. Bukiet stoi cały czas. Ja muszę mieć świeże kwiaty w domu, no muszę ;:108
Może miałaś kiepskie nasionka kobei, albo z ziemią coś nie teges? Daj jej szanse, może podetnij, daj papu?
I co? Poogrodowałaś sobie? U mnie pogoda znośna, nawet słoneczko było.

Ewelinko - Mojego M nie za bardzo kręci ogród, ale pomaga, co ma zrobić? Ja wszystkiego nie zrobię sama, nie dam rady fizycznie. Poza tym bywa w domu rzadziej ode mnie, więc i tak większość spraw okołodomowych spada na mnie.
Iwę tnę po kwitnieniu, aż pojawiają się zielone listeczki. Potem już nie tykam. Zarasta przez sezon i nabiera sił na kotkowanie wiosenne.

Martuś - I ja uwielbiam kwiaty w domu. Cały rok muszą być, a o tej porze to już znoszę z ogrodu.
U Ciebie też widziałam nowe dzieła ogrodowe ;:333

Violka - Troszkę pracy ze szczeniaczkami macie, ale jeszcze kilka tygodni i pójdą do ludzi. Zobaczysz jak będzie dziwnie, pusto...
Iwę tnę po kwitnieniu, jak bazie już opadają, pojawiają się liście. Zawsze tak tnę na łyso, ona się zagęści, rozbuduje kolejne gałązki. W zeszłym roku nawet bardziej cięłam, bo musiałam ją lekko odmłodzić. Korona była taka gruba, gęsta, bałam się, że pień jej nie da rady utrzymać.
Kobeę co jakiś czas uszczykuję, ona to lubi, bo ładniej wtedy przyrasta.
Zuza nie była aż taka chora, żeby siedzieć w domu, no ale ja miałam kilka dni urlopu, ona rekolekcje, to się zgodziłam. Obie chyba potrzebowałyśmy nabrać wiatru w żagle, złapać oddech. Czasami trzeba na bocznicę zjechać.
Dziewczynki już zdrowe?

Czarownico Agnieszko - Nawet zaglądałam dzisiaj rano do Ciebie, ale jak utknęłaś w temacie kolorów donic to cisza trwa dalej :lol:

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Dzisiaj był piękny, słoneczny dzień. Wypieliłam warzywnik, bo zadziwiająco szybko po ostatnich deszczach chwasty mi go zaczęły zarastać. Wyszła już na wierzch sałata, rzodkiewka, szpinak, łepki pokazują szparagi. Dzieje się, oj dzieje. Wykarczowałam maliny, jeżyny, dwie kępy chrzanu ( nie wierzę, że nie odbiją, ale się starałam ). Jednym słowem mam błysk :;230

Znalazłam takie fiołeczki. Już myślałam, że nie zakwitną, bo te odmianowe są trudniejsze, ale ładnie mnie zaskoczyły. Co prawda uraczyły po jednym kwiatku, ale jest to już jakiś początek.

Obrazek

Obrazek

I takie inne z dnia foteczki

Obrazek

Obrazek

Kwiatostan tego ciemiernika jest ogromny, czy ja go mam potem ściąć?

Obrazek

No te właśnie sasankowe kępy chciałam rozsadzić, ale one tego podobno nie lubią ;:131

Obrazek

Przerwa w pilnowaniu

Obrazek

Dobranoc :wit
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu no to sporo pracy zrobiłaś i masz już spokój :) Bratki wiszące w donicach wyglądają super ;:138 sasanki śliczne :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu dzięki, ;:196 nawet nie pomyślałam, że to żonkile i jeszcze z takimi niebieskimi liśćmi. ;:oj Pomysłowy inspekt, a zakusy na stały bardzo mi się podobają.. ;:215 M nie muszą kochać ogrodów, bo pewnie wizje byłyby nie do pogodzenia. ;:306 Wystarczy, że ciężkie prace na nich zrzucimy. :) Dalii szkoda, ale przechowywanie ich jest trudne. Też moją jedyną chyba straciłam, choć jeszcze wsadziłam do doniczki i czekam. ;:131 Kobea pnie się w górę, braknie miejsca w salonie, jak się rozpędzi. :wink: Jak nie podzielisz sasanek to się nie dowiesz, jak to przeżyją. ;:173 Może te fioletowe rozdziel, samosiejki pewnie będą w takim kolorze, to dalej będą w ogrodzie, gdyby stare nie przeżyły. ;:108 Napracowałaś się, jak warzywnik i rabaty oporządzone. ;:180 Należał wam się dzień wolny. :) Spokojnego świętowania i ciepła. ;:3
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgosiu ale masz duże te kępy sasanek. Na bogato...piękne. Ja bym je tak zostawiła...
Moje młode , w zeszłym roku kupione ,ale dużo też mam wysianych malutkich...Jak pójdą w siłę to za dwa lata może już coś zobaczymy. ;:306
Kosze z bratkami prze..śli...czne!!! ;:167 Psiaki muszą odreagować dyżur. Wygłupy też wskazane, a jakże... :uszy Miłego dnia ci życzę, dużo ;:3 :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

pięknie wyglądają takie duże kępy lepiej posiać z nasion lub może same się zasiały .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Małgosiu :wit na tle ciemiernika widać skrawek rabaty skalnej, pokażesz :?:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Pogoda była słoneczna, ale jak tylko wróciłam z pracy zerwał się wiatr i napłynęły chmurzyska. I komu przeszkadzało, no komu :evil: A szans na poprawę nie widać ;:185

Mariusz - Porządki wiosenne za mną, ale przede mną jeszcze sporo innej, ogrodniczej codziennej pracy. Zaczynają chwasty wyłazić na potęgę, a warzywka potrzebują codziennej porcji wody. Zawsze się coś znajdzie do pracy. :D

Soniu - Na szczęście ostatnio M nie pyskuje :lol: Dzielnie znosi prace ogrodowe, a ja zawsze grzecznie podziękuję i mówię: co ja bym bez Ciebie....Taka mała manipulacja, ale w zacnym celu. Radzę sobie jak mogę :lol:

Olka - No sama już nie wiem....może jedną kępę podzielę w ramach eksperymentu, tym bardziej, że wolałabym je widzieć w innym miejscu. Po kwitnieniu podziałam.

Geniu - Coś tam rośnie w okolicy tych większych kęp, więc będą jakieś nowe kwiatki. Boję się, że takie nadmiernie rozrośnięte kępy w końcu zastrajkują i padną.

Aniu - Oczywiście, proszę bardzo, oto mój skalniak. Zbudowany na takiej ścieżce wyłożonej jumbami, za tylnym wyjściem garażowym. Są jeszcze z czasów budowy, bo do czegoś tam były potrzebne, potem wysypałam tam ozdobne kamyczki, ale zaczęły przerastać chwastami, fatalnie to wyglądało. Myślałam, że może M zdejmie te jumby, ale w końcu wykorzystałam je jako podkład pod kamienie, kamyczki. Jedna strona już ułożona, druga w trakcie.

Obrazek

Obrazek

Tu widać dlaczego tak je układam.

Obrazek

A moja wiosenka coraz bardziej zielona, coraz więcej kolorków.

Obrazek

Obrazek

Moja ulubiona część w ogrodzie. Za kilka tygodni i tutaj się zazieleni a łuk tryumfalny zarośnie fasolką. I będzie w końcu smacznie :lol:

Obrazek

Z ziemi wyłażą moje ulubione zombie

Obrazek

Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu masz pracy z układaniem kamieni. ;:oj Widok na murek jak zawsze piękny. ;:32 Powtórzę, że warzywnika zazdroszczę, :) ale masz pole do popisu, choć pracy to kosztuje wyjątkowo dużo. ;:180 Szparagi fantastyczne. :D Z M bez małej manipulacji, czasem trudno dojść do ładu. ;:306 Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Uwielbiam Twój warzywnik! Podziwiam Cie i zazdraszczam! U mnie to ma wielkość znaczka pocztowego, a w tym roku jeszcze go w skrzynie powsadzałam.
Szafirki cudowne, a te brateczki w koszyku - mniam!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ojej ale masz kamieni ;:oj . Sporo pracy przy tym układaniu ale efekt będzie murowany ;:108 . Warzywnik masz spory i będzie co na nim posadzić ;:333 . Łuk z fasolką na pewno będzie prezentował się wspaniale i zapraszał do wejścia :lol: . Twój ogród zarasta i jest coraz piękniej ;:138 . Tych krzewów Ci zazdroszczę bo ja mam ich mało i wszystko jeszcze malutkie :( . Skoro Iwę tniesz tylko wiosną to może faktycznie nie będę jej w sezonie cięłam . Może sama z siebie po tym cięciu się trochę zagęści. Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Miejsce pod warzywnik wzorcowo przygotowane :D A wejście w jego progi będzie porośnięte fasolką? Super sprawa.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Małgosiu, takie spodnie wykorzystanie takich podkładów jest ok. Mogę Ci tylko podpowiedzieć...żeby nie było monotonnie, w kilku miejscach można zrobić kieszenie z dobrą ziemią wymieszaną z drobnym kamykiem...posadzić kolorowo kwitnące rośliny, nie rozrastające się...nie zakrywające rojników. Dające trochę koloru, późniejszym latem. Wiem co piszę, te malutkie rojniki są ozdobą przez cały rok, jednak późnym latem z dalszej odległości widać tylko kamienie. Posadzone inne niewielkie rośliny przyciągną ,,oko''do tego miejsca. W wątku wrzucę foto jak zacznie coś kwitnąć, będziesz wiedziała co szukać...co nie jest ekspansywne...minimalnie rozłazi się na boki, nie przemarza. Takie dopełnienie można rozłożyć w czasie, nie musi być zastosowane teraz od razu ;:108 Pozdrawiam, życzę powodzenia ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Dawno nie zagladałam, a u Ciebie wiosna pełna cudności. Sasanki tak wypasione, że aż rwą oczyska ;:215 Ogród z każdym dniem nabiera kolorów, a warzywnik tylko patrzeć, a pełen będzie rosnących pyszności ;:108
Twój skalniak bardzo mi się podoba, a roślinki wychylające się między kamieniami, to jest właśnie to ;:63 Czekam na dalsze zdjęcia z postępu prac.

Zdrowych Świąt dla Ciebie i rodzinki oraz specjalne głaski dla całego zwierzyńca.
;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”