Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2

Post »

Ciekawa jestem jak radzili sobie ci prekolumbijscy rolnicy bez analizy gleby, pewnie im nic nie rosło, a ta terra preta to tak tylko jako ciekawostka ;:oj
Iza
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do najbliższej Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej mam 100 km, w sumie musiałbym zrobić 400 km żeby zabrać próbkę ziemi i potem jechać odebrać wyniki. Podejrzewam, że 52 zł to koszt jednej analizy. Jeśli chciałbym zabrać próbki ziemi z kilku miejsc to by wyszło np. 52 x 4 = 208 zł. Niestety w tej chwili mam inne wydatki i raczej zaczekam z tym do przyszłego roku. Tak jak napisałem wcześniej ziemia nie była niczym nawożona. Jedynie podlewanie florovitem pomidorów i papryk w dawkach mniejszych jak zalecał producent żeby nie przenawozić. Sąsiad prowadzi gospodarstwo ekologiczne (ma jakiś certyfikat) i do podlewania wszystkiego używa Humus active. Też zakupiłem butelkę tego preparatu i chciałem zastosować tam gdzie będą rosły warzywa. Ponoć poprawia strukturę gleby i 2 litry Humusu Active efektywnie zastępują minimum 1 tonę obornika. Używał ktoś z was i może się wypowiedzieć?
Pozdrawiam Krzysiek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Solaris37 nie musisz robić kilku analiz, wystarczy jedna z wymieszanych razem kilu próbek.Po uzgodnieniu telefonicznym możesz próbkę wysłać pocztą.

Ario... jokaer
Czytam b. uważnie posty, do których się odnoszę, natomiast Ty nie odrobiłaś lekcji i nawet nie zadałaś sobie trudu, aby odszukać mój, w którym podałem wyniki swojej analizy i z czego wynikają nadmiary i niedobory na mojej działce. Do wykonania analizy skłoniły mnie problemy z pomidorami i ogórkami. W tym roku też zrobiłem, i już wiem, czego i ile mam dać , żeby było lepiej. Owszem , stosuję saletrę, mocznik i siarczan potasowy, bo tylko tak mogę określić optymalne nawożenie. Nie mogę stosować natury, ponieważ 30 letnie nawożenie "na pałę" obornikiem i podsypywanie popiołem ze spalonych resztek doprowadziło do tego, że miałem przekroczony fosfor, magnez i pH sporo powyżej 7. Gdybym nadal się upierał przy takim sposobie nawożenia, to byłbym co najmniej nieodpowiedzialny.
aria pisze:KaLo, przecież napisałam koledze ile obornika powinien dać na swój kawałek działki, przeczytaj mój post jeszcze raz. Nawozisz glebę nawozami sztucznymi na podstawie analizy gleby i później też dokładasz inne opryski, bo pomidory mają niedobory, czyli nie jest ta gleba doprawiona idealnie, prawda? Nawożący naturalnymi metodami wtedy stosują pokrzywówkę i gnojówki.

Robisz analizy gleby od kilku lat, od kiedy wpadł na ten pomysł forumowicz i zaczął lansować na forum, a jak uprawiałeś działkę wcześniej przez te kilkanaście/dziesiąt lat? Miałeś plony, potrafiłeś nawozić bez bez analiz? Wapnowałeś glebę bez znajomości pH i mimo to nie przenawoziłeś?

Złośliwości tu nic nie pomogą, takie są fakty ;:108
Robiłem dokładnie tak jak napisałaś i skutki były opłakane.
MARZEC 2014
Obrazek
MARZEC 2017

Obrazek

Jak widzisz praca u podstaw daje dobre rezultaty. pH troszkę się obniżyło i dzięki temu fosfor zaczął być dostępny, rośliny nie są już takie fioletowe , a jego ilość w glebie spadła. Obniżył się tez poziom wapnia, bo od 3 lat nie ma już popioły i skorupek z jajek. Poziom potasu wynika z jesiennego zastosowania siarczanu granulowanego, który b. wolno się rozpuszcza. Jedyna dawka nawozu to 35g siarczanu amonowego na 1 m2 i będzie prawie idealnie. Da się ?

...jokaer
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

kaLo pisze:Solaris37 nie musisz robić kilku analiz, wystarczy jedna z wymieszanych razem kilu próbek.Po uzgodnieniu telefonicznym możesz próbkę wysłać pocztą.
To wymieszanie razem próbek mnie zastanawia. Bo u mnie na terenie niedużego w sumie ogródka mam ewidentnie różniącą się wzrokowo glebę i różna jest jej historia. Myślowo dzielę ją sobie na różne sektory. Więc jak to wszystko zmieszam razem, to jakie wnioski będę mogła wyciągnąć z uśrednionych wyników. Musiałabym chyba jednak oddzielnie to badać.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

30 lat dolomitu, popiołu i skorupek po jajkach zrobiło swoje i te 0,2 w ciągu 3 lat to i tak spory sukces. Nawożę nawozami fizjologicznie kwaśnymi, dwa razy dałem po kilogramie siarki pylistej, ponadto co najmniej raz w miesiącu zakwaszam wodę do podlewania do pH 5,5. Coś jednak robię w tym kierunku i mam pozytywne tego rezultaty a nie idę w zaparte jak niektórzy (re).
Przedstawiam diagram dostępności makro i mikroelementów w zależności od odczynu gleby. Pomoże on uświadomić sobie, że nawet obniżenie pH z 7,6 do 7,4 poprawia dostępność fosforu, boru i pozostałych mikro, bez których nie tylko pomidor nie może się obejść.

Obrazek
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Solaris37
Tak jak pisałem wyżej 52 zł z kawałkiem + 4,5zł wysyłka 0,5kg ziemi w kopercie format 24x27cm wsypana do koszulki na dokumenty zaszyta zszywaczem i trochę uklepana na kartkę :) .
Mam 3 ary pobieram wg instrukcji z całej powierzchni mieszam i odważam 0,5 kg.
Pamiętam jak bezmyślnie sypałem dolomit (bo skrzyp rośnie czyli kwaśna ziemia) i zrobiło się pH 7,8 i nadmiar magnezu. Teraz mam 6,2.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

O skrzypie:

"Dawniej uważano, że jest rośliną wskaźnikową dla zakwaszenia gleby, ale okazało się, że nawet na glebach zasadowych rośnie dobrze dzięki tworzeniu swoistej ryzosfery o kwaśnym odczynie. Jest rośliną bardziej wskazującą na istnienie silnej wilgotności głębszych warstw gleby niż rośliną typowych gleb kwaśnych."
cytat ze strony farmer.pl
Iza
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Inne rośliny też mogą tworzyć odpowiedni dla siebie odczyn w obrębie korzeni. Tylko nie wiem, czy dotyczy to jednorocznych.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
podjadek
200p
200p

Post »

Teraz to już wiem :wink: że skrzyp radzi sobie w glebie zasadowej, co nie zmienia faktu, że niepotrzebnie w ciemno waliłem dolomit.
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

podjadek pisze:Solaris37
Tak jak pisałem wyżej 52 zł z kawałkiem + 4,5zł wysyłka 0,5kg ziemi w kopercie format 24x27cm wsypana do koszulki na dokumenty zaszyta zszywaczem i trochę uklepana na kartkę :) .
Mam 3 ary pobieram wg instrukcji z całej powierzchni mieszam i odważam 0,5 kg.
Pamiętam jak bezmyślnie sypałem dolomit (bo skrzyp rośnie czyli kwaśna ziemia) i zrobiło się pH 7,8 i nadmiar magnezu. Teraz mam 6,2.
Jak już wykonam tą analizę i okażę się, że jednych pierwiastków jest za dużo a innych za mało, pH też nie będzie w normie to będę musiał uzupełniać te barki nawozami sztucznymi. A jeśli będę chciał używać naturalnych nawozów np. obornik jak odmierzyć ile go dać?
Pozdrawiam Krzysiek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sieci możesz znaleźć znaleźć wszystko , nawet przybliżony skład poszczególnych nawozów naturalnych https://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodn ... nie/Nawozy
Warzywkowo pisze:Kalo - ja czegoś nie rozumiem - nie wahasz się obśmiać permakultury - a stosujesz jej metody? Chciałabym ogarnąć takie rozdwojenie jaźni.

Acz .... może gdybyś się permakultury nie brzydził i więcej poczytał - to i lepiej radziłbyś sobie z obniżaniem pH - przynajmniej o połowę tej pewności z jaką wskazujesz winnych złego stanu swojej gleby.
Na marginesie - to ile tych skorupek, popiołu itd sypałeś, że masz to co masz ... wywrotki?
Nie jestem bytem zaprogramowanym tylko w jednym kierunku i wyznaję zasadę, że czegoś dobrego to i od samego Diabła można się nauczyć , a z Aniołem wypić wódkę i obrabować bank :;230 . Mam głowę do myślenia a nie po to tylko, żeby mi się w czasie deszczu woda do środka nie lała :wink:. Jeżeli jest coś dobrego w permakulturze to biorę to w ciemno, jeżeli mi nie pasuje, odrzucam. Nie winię nikogo za stan mojej gleby, bo sam sobie to zrobiłem przez brak doświadczenia i chęć ekologicznego uprawiania działki. Przez 25 lat przywoziłem obornik od znajomych, sypałem dolomit i skorupki, żeby była struktura gruzełkowa. Czysta głupota, ale zaczerpnięta z mądrych książek. Napisałem kiedyś, że dzięki forum dowiedziałem się o możliwości zbadania gleby i to zrobiłem, nawet 4 razy! . Wcale nie żałuję tych 2 stówek. Opłacilo się. :D
Na marginesie-przez te 30 lat może by się wywrotka uzbierała ;:306 .
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janusz!

I tak nie przebijesz jednego z naszych kolegów,który kilka lat temu jednorazowo zasilił swój foliak czy też szklarnię przyczepą obornika.

I żeby nie było,że ja taka mądra to dodam.
Po analizie gleby w moim foliaku już trzeci rok nie będę mogła go nawozić.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takich "ekologów" to na moim RODOS jest kilku co to wyznają zasadę, że "naturalnym" to nie przenawozi . Jak po worku kurzaka na grządkę marnie rośnie, to za rok będzie po 2 :;230 .
podjadek
200p
200p

Post »

solaris37 pisze:Jak już wykonam tą analizę i okażę się, że jednych pierwiastków jest za dużo a innych za mało, pH też nie będzie w normie to będę musiał uzupełniać te barki nawozami sztucznymi. A jeśli będę chciał używać naturalnych nawozów np. obornik jak odmierzyć ile go dać?
Wszystko zależy jakie będą to wyniki. Ile jakiego pierwiastka jest z dużo lub za mało. Może okazać się że masz niedobór proporcjonalny wszystkich składników i wtedy będzie łatwiej zastosować np. obornik.
solaris37 pisze:. Od czasu do czasu podlewałem florovitem.
Florovit jest nawozem sztucznym.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Solaris37, a sąsiada, rolnika ekologicznego nie pytałeś o radę? Skoro zdecydowałeś się na nawożenie naturalne, a masz za miedzą świetnego specjalistę warto go poprosić o pomoc. Ciekawe, czy on też robi badania gleby i co stosuje :shock:
Poczytałam o Humusie Active i muszę się za nim rozejrzeć. Opis wygląda bardzo obiecująco :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”