Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

Ja dzisiaj mimo mżawki pojechałam na działkę,trochę rzeczy podgoniłam , wróciłam mokra ale zadowolona . :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynkonie żałuj działki poradzi sobie ;:168 , dostała wody reszta po świętach .Trochę zazdroszczę słonka mam zimno i paskudnie , może jutro będzie lepiej i słonko zajrzy w moje strony. Dziś zrywałam zielone do jutrzejszej palemki.W najbliższym tygodniu już tylko przygotowania do świąt i działka w odstawce, może skoczę tylko po szczypiorek i rzodkiewki na świąteczny stół.
Piękna ta fuksja, tylko jak będzieśz wystawiać na działkę to stopniowo przyzwyczajaj do słońca bo kiedyś zrobiłam to zbyt pochopnie i poparzyłam liście , potem trochę to trwało zanim znowu była śliczna. Teraz nie mam ;:145
Miłej niedzieli ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam w niedzielne popołudnie!
Na działeczce byłam w odwiedzinach, bo nic tam nie ma do roboty, zresztą w niedziele i święta nie pracuję z zasady.
Kwiatów niewiele przybyło, pąków rozmaitych nawet dużo, ale jako że słonko dzisiaj za chmurami, to owe pąki nie chciały się rozwinąć. Zmarzlaki. ;:224
Zresztą sami zobaczcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz słońce wyszło zza chmur, ale tylko świeci, nie grzeje i nawet na balkonie zimnica.

Basiu [apus] - zwizytowałam swoją działkę i stwierdziłam, że owszem trochę podlało, ale nie za bogato. ;:185 Niektóre roślinki musiałam napoić z koneweczki. :lol:

Danusiu [danuta z] - ja mam jedną kotkę, jedynaczkę, a balkon nie jest wielki. Po wystawieniu foliaczków, w jednym miejscu muszę bokiem się przeciskać, by spokojnie podlać umieszczone w nich rośliny. Tylko że na balkonie stoi jeszcze mały regał i dwa krzesła. ;:108
Ty masz miejsce na ziemniaki? :shock: To jaka duża jest Twoja działka?

Aguś [with] - witaj! :wit
Tej mojej wiośnie słoneczka brakuje, z tego też powodu nie rozwija wszystkich kwiatków. ;:223
Fuksję przechowałam po raz pierwszy i od teraz zawsze będę to robić. ;:108

Tereniu [tencia] - też byłam na działce i stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że chwasty mnie nie lubią. ;:333 Jeszcze nie miałam co plewić i dalej nie mam. ;:63

Julio - dzisiaj g'woli sprawiedliwości ja nie miałam słońca, ale teraz mam i świeci mi prosto w oczy. Musiałam opuścić rolety. ;:306
Fuksja już od dawna stoi na balkonie, ale w takim miejscu, że ma zapewniony półcień. Zresztą na działce też rosła w półcieniu i w tym samym miejscu będzie również w tym roku. W tej sytuacji raczej nic jej nie zagraża. Mam nadzieję. ;:218
Próbowałam ukorzenić kilka szczepek z fuksji, ale przez choroby w rodzinie zaniedbałam i wyszło mi okrągłe zero. ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Moja działka chyba taka jak Twoja czyli 3 ary.Ziemniaków będzie 40 szt na jednej grządce. Chcę posadzić ziemniaki na próbę ponieważ ani
marchew ani pietruszka nie chcą rosnąć, więc będą ziemniaki. Tak sobie obmyśliłam.Z warzyw posadzę pomidory/folia/ cebulę,buraczki,ogórki
Fasolka szparagowa.Starczy. :heja Po wycięciu uschniętej jabłoni zwalonej przez wiatr śliwki mam teraz sporo miejsca na kwiatki :tan
muszę tylko przekopać i wygrabić.
Masz widzę fajną sasankę czerwoną, czy zbierasz z niej nasionka??
To niebieskie to jakiś zawilec.?
Pozdrówka. Danuta. ;:3
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..ależ pączki do kwiatków także cieszą, to znak że będą kwitły i będzie kolorowo a że póżniej , dłużej będą cieszyć. ;:128 . Moje sasanki także wczoraj nie dały się sfocić, skulone i mokre. ;:173 . Dziś już pogodowo lepiej, ale także odpoczywam . ;:oj Ciepełka życzę. ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam! U mnie dzisiaj piękny,słoneczny i dość ciepły dzień! Spacer w plenerze z własnym eM bardzo miły! ;:333 jako, że nie tylko działką się żyje! :tan
Wczoraj byliśmy chwilę na działce w celach poznawczych tylko bo głowę urywało!Obrazek
Mam nadzieję,że jutro uda się coś popracować bo nie mogę powiedzieć,że nie mam nic do roboty... ;:7 Cieszę się, że moje róże na które straciłam nadzieję , żyją!Trochę roślin,które spisałam już na straty,pokazały się! ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
jagusia111

Post »

Lucynko jaką masz już dużą skalnicę. Mojej dopiero kolą się pączki. Sasanki próbowałam dwa razy wysiewać, ale nawet jedno nasionko nie skiełkowało ;:306 . Ten karminowy pierwiosnek zapowiada się interesująco :D . Zrobiła się straszna zimnica na noc więc wielkich postępów wiosny chyba nie będzie.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko ja dzisiaj też nic nie robiłam, odpoczywałam :lol:
Jedynie wieczorem podlałam tuje i nowo posadzone roślinki.
Ładne już masz kępki kwiatów.
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Lucynko pięknie roślinki są zapączkowane a niektóre nawet kolorek pokazały więc nie jest żle. Mamy w tym roku niezdecydowaną wiosnę,przyzwyczailiśmy się do ciepłych wiosen ale niestety nieraz zdażają się chłodniejsze,roślinki za to dłużej kwitną ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko to pewnie nie równo w kraju padało, bo u mnie ziemia pięknie nasączona, co widać też po roślinkach, że dostały sporo energii i bujają. Powiedz mi co jest na drugim zdjęciu?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko ja też pytam o roślinkę na drugim zdjęciu.
W ogrodzie wiosennie ale chłodno, kiedy słoneczko się pokazało grzało ale ogólnie jek na tą porę troszkę za chłodno....chciało by się już ciepełka.

pozdrawiam
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Danusiu [danuta z] - moja działka taka sama, tylko u mnie dużo miejsca zajmują mężowskie budynki dla królików i gołębi. Mam obiecane, iż w związku z tym, że M czeka dłuższe leczenie, hodowla gołąbków zostanie wstrzymana, ale obawiam się, że tych "budowli" nie zlikwiduje w nadziei na wznowienie hodowli. ;:223
Sasanki rozsiewam prosto z roślin, bo nasiona zebrane i wysiane później nie chcą kiełkować. :oops: W tym roku też tak zrobię i jeśli wzejdą, pozostawię młodziaczki dla Ciebie. :tan
Tak, ten niebieski to zawilec, ale - jak to u mnie - bezimienny. ;:306
Tobie też dużo ;:3 życzę.

Zuziu111 - jasne ,że pąki się kiedyś rozwiną, tylko że za pasem święta i brak czasu dla działki, a one mogą w tym czasie kwitnąć. ;:110
Jutro ma być ciepło, ale tylko jutro. Szkoda. ;:174

Maryniu - spacery sentymentalne tak samo potrzebne dla równowagi psychicznej jak woda i powietrze. ;:333
Tobie wczoraj wiało, mnie słoneczko grzało, za to dzisiaj odwrotnie. Jakaś sprawiedliwość jednak istnieje.
Moje róże też dają nadzieję. Zobaczymy. ;:218

Aguniu [jagusia] - moja skalnica mieszka na skalniaku w sąsiedztwie kamieni, które ją dogrzewają. Może dlatego zbiera się do kwitnienia. Mam jeszcze jedną, która siedzi trochę dalej od kamieni i ona jeszcze się nie spieszy. ;:7
Sasanki rozsiewam prosto z roślinek, bo tylko ten sposób daje nadzieję na sadzonki.
Rośliny mateczne kupiłam kiedyś na ryneczku.

Kasiu100780 - kępki są, tylko mało pąków się rozwija. ;:224

Krysiu2201] - tak bym chciała, żeby zapączkowane roślinki choć do poświątecznego okresu poczekały, bym mogła nacieszyć nimi oczy. ;:108

Basiu [apus] - masz rację. Nierówno, ale i tak się cieszę, bo co nie co pomoczyło. :tan A i śniegu nie miałam ani przymrozków, więc nie mogę narzekać.
Na drugim zdjęciu jest jakiś zawilec. Jakiś, bo nie znam jego imienia. ;:306

Krysiu [leszczyna] - to ja i Tobie napiszę, że to zawilec, niestety NN. ;:131 Do niedawna nie przywiązywałam wagi do nazw odmianowych, a tego zawilca mam od kilku lat. W ubiegłym roku strajkował i pokazał tylko jednego kwiatuszka, w tym roku już się odobraził i widać dużo pąków.
Także tęsknię za cieplutkimi, choć niekoniecznie gorącymi dniami. ;:3

Dorzucam troszkę kolorków. Na dobrą noc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Zawilec

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko ładniusi ten zawilec, jak by się Tobie udało upolowac nasionka to włóż do koperty.
Troszkę mnie podsmuciłaś likwidacją podopiecznych męża...niedobrze, ale trzeba byc dobrej myśli.

pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko ja nawet na Twoim miejscu nie pozwoliłabym zlikwidować gołębników, żeby była motywacja do walki z choroba w imię zasiedlenia pustych miejsc...tak jakoś sobie pomyślałam :D
Śliczne hiacynty takie pełne! pewnie sadzone jesienią? Sasanki masz śliczne jak ciągle mam nadzieję że dorobie się sasanek chociaż to sprawa beznadziejna :D
Bardzo mi się podoba podejście twoje do całości wydarzenia i życia...tak trzymaj ;:4
Niech Ci słonko jutro zaświeci i dobrego samopoczucia życzę ;:196 ;:196
jagusia111

Post »

Lucynko piękne te hiacynty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”