Ogród zielonej
-
clem3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu nie wiem co ty masz za ziemię, że nawet sasanki ci się rozsiewają
Ja je tak kocham, a jeszcze w życiu siewki jej nie widziałam
Już rozpoczęłaś tulipanowy show?
Ty szczęściaro...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- megi1402

- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, złocień maruna zakwitnie, nie wywalaj. U mnie też przezimowało kilka, zaczynają się już kształtować pączki kwiatowe.
Co roku podziwiam twoje sasanki i tulipany, śliczne.
Z pomidorami wiedziałam że tak będzie
40 na spółkę z siostrą czy każda po 40?
W warzywniku to lubczyk z siewu? Pochwal się całym warzywnikiem, pliss.
Co roku podziwiam twoje sasanki i tulipany, śliczne.
Z pomidorami wiedziałam że tak będzie
W warzywniku to lubczyk z siewu? Pochwal się całym warzywnikiem, pliss.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Jednak Twoja wiosna szybsza od mojej.
Bardzo dobrze, jest na czym oko zawiesić podczas spacerku po forumowych ogrodach.
Karolek fantastyczny pomocnik.
Soniu znalazłam Cię bo mi się zapodziałaś Kochana z nowym wątkiem,com się naszukała ale jesteś
Wspaniała wiosenka u Ciebie,wszytsko ciagnie do słoneczka
Pozdrawiam Cię serdecznie
Wspaniała wiosenka u Ciebie,wszytsko ciagnie do słoneczka
Pozdrawiam Cię serdecznie
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu Karolkowi zróbcie piaskownicę , foremki,wiaderka,podlewaczki na pewno robienie babek z piasku go zainteresuje!
Maruny nie usuwaj bo zakwitnie z pewnością...Znowu będzie załamka pogody...

Maruny nie usuwaj bo zakwitnie z pewnością...Znowu będzie załamka pogody...
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu no jakby nie patrzeć, lepiej by Kamyków Karol nie próbował.
Jesteście bardzo troskliwymi dziadkami więc myślę, że zdołacie uchronić małego przed niebezpieczeństwami.
Exotic Emperor jest przepiękny.
U mnie w weekend powinny pokazać się pierwsze kolory tulipanów.
Exotic Emperor jest przepiękny.
U mnie w weekend powinny pokazać się pierwsze kolory tulipanów.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Nareszcie pada od kilkunastu godzin. Moje przesadzane byliny się cieszą, ja też, nie muszę podlewać. Dzisiaj tylko ponawoziłam po raz pierwszy trawnik, może wreszcie się zazieleni, choć zimno raczej nie sprzyja trawie. Siewki, które już stały na dworze, dziś powędrowały z powrotem do garażu, już tylko 1 stopień na termometrze.
Karol jest nieodłącznie już związany z ogrodem. Nie zrobiłam wczoraj zdjęcia, jak leżał na ścieżce z kamieni i rozgarniał je rękami, cudny widok.
Chyba się z nimi oswaja, bo tylko raz próbował brać do buzi.

Sabinko bardzo mi się takie podejście podoba. Jak roślina nie chce rosnąć, trzeba z niej rezygnować.
Jest wiele innych, które będą cieszyć w ogrodzie.
Dominiko mam cztery kępy Exotic, w różnych częściach ogrodu. Największa przetrzebiona przez gryzonie zmalała do kilkunastu sztuk. Zimno, które od dziś panuje, na pewno wstrzyma kwitnienie tulipanów.
Kasiu ta ubiegłoroczna kępa z blisko 30 sztuk Exotic niestety nie oparła się gryzoniom, ale i tak ładnie ją widać z tarasu.
Kupuj jesienią, bo są łatwo dostępne, a wczesne kwitnienie jest ich wyjątkową zaletą.
Agnieszko nasiona sasanek chyba tak mają, że najlepiej wschodzą świeżo po kwitnieniu. Same też się rozsiewają, zawsze jesienią parę siewek widzę wokół roślin matecznych. Exotic doskonale się też rozmnażają. Miałam je też w donicy, oddzieliłam cebulki przybyszowe i już teraz kilka kwitnie, choć nie były imponujących rozmiarów.
Ewelinko mam w promieniu kilkunastu kilometrów chyba ponad 10 szkółek, giełdę hurtową i sklepy ogrodnicze. Zdecydowanie mam gdzie wydawać pieniądze.
Niestety w tym roku połowa tulipanów chyba zostanie bez kwiatów. Trzeba się przyłożyć i wykopać, bo tylko straszą na rabatach. Szafirków mam dużo, ale dziś taka pogoda, że sfotografować się ich nie dało. Tylko zbliżenie nadaje się do pokazania.
Małgosiu czasem boję się pisać o samosiejkach w moim ogrodzie, bo to wydaje się nienormalne.
Wczoraj spacerując z Karolem, wypatrzyłam setki różnych siewek. Smagliczka, Maruna, kocimiętka, ślaz piżmowy, nie wspomnę o ostróżce jednorocznej, której chyba się pozbędę całkiem, bo nie mam siły jej tępić. Tulipanami się cieszymy, tylko ciepło by się przydało, żeby zakwitły inne odmiany.
Małgosiu megi1402 dzięki,
zostawię Marunę, dziś nawet trochę nawozu jej podsypałam. Aż takie zachłanne nie będziemy i te 40 pomidorów dla siostry i dla mnie wystarczy.
Lubczyk mam w innej części ogrodu, ale świerk go zarasta, więc wykopałam kawałek korzenia jesienią i posadziłam w nowym miejscu. Świetnie sobie poradził. To taki kawałek grządki pod płotem, który traktuję, jak przechowalnik, a teraz kawałek przeznaczyłam na zieleniny do bieżącego podjadania. Mały warzywnik zrobiłam za garażem, posiałam podstawowe warzywa, nawet rzodkiewka już wzeszła.
Niestety jest mało reprezentacyjny, bo zrezygnowałam ze skrzyń, a zsuwaniu się ziemi ze skarpy, M zabezpieczył paskiem poliwęglanu. Jak zarośnie trochę, pokażę.
Nie wiem, czy docelowo tak warzywa zostaną, wszystko zależy od moich ulubionych gryzoni. 
Lucynko na razie tylko trzy odmiany tulipanów kwitną, kolejne czekają na ciepło. Wczoraj trochę pogoda popsuła nam radość z zabaw na dworze, padało z przerwami, ale i tak Karol pięknie bawił się ziemią, która została w wiaderku po wtorkowych pracach.
Kaszka miło będzie cię gościć w nowym sezonie ogrodowym.
Wiosna nas optymistycznie nastawia do życia, a praca z roślinami odstresowuje.
Maryniu dzięki,
Maruna zostaje, pewnie wcześniej zakwitnie. Żałuję tylko, że większość sprzątnęłam jesienią.
Samosiejki jeszcze malutkie, więc na kwitnienie trzeba będzie dłużej poczekać. Akcesoria do piaskownicy już są, tylko piaskownica jeszcze w sklepie.
Czekamy na prawdziwe ciepło.
Aniu Exotic polubiłam za lekko oliwkowy odcień i wczesne kwitnienie. Z 50 sztuk trochę gryzonie zjadły, ale też w koszykach się rozmnożyły, więc kwitnie sporo.
Niestety jeszcze trochę potrwa zanim Karol przestanie wszystko brać do buzi.

Ostnica, która przezimowała ładnie się zieleni.

Chyba się z nimi oswaja, bo tylko raz próbował brać do buzi.
Sabinko bardzo mi się takie podejście podoba. Jak roślina nie chce rosnąć, trzeba z niej rezygnować.
Dominiko mam cztery kępy Exotic, w różnych częściach ogrodu. Największa przetrzebiona przez gryzonie zmalała do kilkunastu sztuk. Zimno, które od dziś panuje, na pewno wstrzyma kwitnienie tulipanów.
Kasiu ta ubiegłoroczna kępa z blisko 30 sztuk Exotic niestety nie oparła się gryzoniom, ale i tak ładnie ją widać z tarasu.
Agnieszko nasiona sasanek chyba tak mają, że najlepiej wschodzą świeżo po kwitnieniu. Same też się rozsiewają, zawsze jesienią parę siewek widzę wokół roślin matecznych. Exotic doskonale się też rozmnażają. Miałam je też w donicy, oddzieliłam cebulki przybyszowe i już teraz kilka kwitnie, choć nie były imponujących rozmiarów.
Ewelinko mam w promieniu kilkunastu kilometrów chyba ponad 10 szkółek, giełdę hurtową i sklepy ogrodnicze. Zdecydowanie mam gdzie wydawać pieniądze.
Małgosiu czasem boję się pisać o samosiejkach w moim ogrodzie, bo to wydaje się nienormalne.
Małgosiu megi1402 dzięki,

Lucynko na razie tylko trzy odmiany tulipanów kwitną, kolejne czekają na ciepło. Wczoraj trochę pogoda popsuła nam radość z zabaw na dworze, padało z przerwami, ale i tak Karol pięknie bawił się ziemią, która została w wiaderku po wtorkowych pracach.
Kaszka miło będzie cię gościć w nowym sezonie ogrodowym.
Maryniu dzięki,
Aniu Exotic polubiłam za lekko oliwkowy odcień i wczesne kwitnienie. Z 50 sztuk trochę gryzonie zjadły, ale też w koszykach się rozmnożyły, więc kwitnie sporo.
Niestety jeszcze trochę potrwa zanim Karol przestanie wszystko brać do buzi.

Ostnica, która przezimowała ładnie się zieleni.

Soniu, śliczny wnusio!
Mój młodszy synuś w zeszłym roku brał kamienie do buzi
No nie mógł się powstrzymać. Musiał kazdego spróbować
W tym roku już jest starszy, to zapomniał o tym i nie próbuje 
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Soniu, Karol to prawdziwy przystojniak, przesyłam mnóstwo buziaków dla niego, niech zdrowo rosnie
Tulipany Exotic masz cudne
teraz się głowię czy je kupiłam jesienią - bo jeśli nie, to wielka szkoda by była.
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Soniu Karolek jest boski, taki uśmiechnięty 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Soniu, widzę, że Karol świetnie sobie radzi w ogrodzie. Ten uśmiech ma rozbrajający. Słodziak.
Ogród to raj dla wyobraźni naszych maluchów. Kubuś polubił wiaderko i wyrywa trawkę i tam wkłada. Dziadek ma za zadanie stworzyć piaskownicę. A tak niedawno rozbieraliśmy poprzednią po Zuzi.
Kamyczki na ścieżce też były już przerabiane, wynosi ja stamtąd i układa na rabacie. Rosną mali ogrodnicy
Piękne tulipany.
Ogród to raj dla wyobraźni naszych maluchów. Kubuś polubił wiaderko i wyrywa trawkę i tam wkłada. Dziadek ma za zadanie stworzyć piaskownicę. A tak niedawno rozbieraliśmy poprzednią po Zuzi.
Piękne tulipany.
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Soniu, wnusio słodki! Buźkę ma jak aniołek

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Soniu wnusio ciekawy świata, więc wszystko go ciekawi a jak to u dzieci co do rączki to do buźki
W ogrodzie pięknie kwiatki kwitną, a tulipanki ślicznie wyglądają 
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu prześliczny aniołek ztego Twojego wnusia. Takie radosne ma oczka. No ale co się dziwić kiedy jest tak kochany.
Exotic naprawdę ładne. Może zapoluję na nie i posadzę zamiast White Parrot, które mocno mnie wnerwiają.
Szafirki u Ciebie już dumnie prężą się do słonka . A moje dopiero gramolą główki z głębi liści.
Exotic naprawdę ładne. Może zapoluję na nie i posadzę zamiast White Parrot, które mocno mnie wnerwiają.
Szafirki u Ciebie już dumnie prężą się do słonka . A moje dopiero gramolą główki z głębi liści.
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Soniu piękne tulipany, szafirki, sasanki, hiacynty... wszystkie roślinki!
Jednak Karolek to najsłodszy kwiatuszek.
Ma takie figlarne oczka i roześmianą buziulkę.
Drepcze na własnych nóżkach,
a dopiero co na świat przyszedł...
Niesamowicie szybko czas nam ucieka.
Jednak Karolek to najsłodszy kwiatuszek.
Drepcze na własnych nóżkach,
Niesamowicie szybko czas nam ucieka.