Pnącze jednoroczne
- twojogrodnik
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam jak w temacie. Być może zima trwa za długo i spowodowała dziury w prawidłowym myśleniu ogrodniczym, czyli jaki gatunek pnącza wraz z odmianą posadzić w cienistym osłoniętym miejscu na kratce o wymiarach 2x2m? Pnącze powinno być nie tylko masą zieleni ale i kwitnąć. Kratka jest dość solidna. Ze studiów pamiętam że była jakaś grupa clematisów do półcienia. Ale jakie i czy w cieniu dadzą sobie radę nie mam pojęcia. Za pomoc z góry wielkie dzięki 

W przygotowaniu...
- dorota1007
- 200p
- Od: 26 wrz 2009, o 21:38
Re: Poszukiwane pnącze do cienia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Pozdrawiam- Dorota
Sprawdź proszę: Hydrangea petiolaris i Aristolochia durior.... cień obydwu posłuży.... z pewnościä masz sekator... wymiar kratki 2x2 nieco skäpy w obu przypadkach....
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz wypróbować wiciokrzew pomorski. Da radę. U mnie od strony północno-zachodniej rośnie 'Belgica select'. Słońca ma ok 2 godziny dziennie. Kwitnie 3 miesiące ,a jak pachnie
Nieźle byłoby go podsadzić czymś, bo jednak od dołu nieco się ogałaca
Zdjęcie sprzed 3 lat, teraz to już duży okaz...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1282012

Nieźle byłoby go podsadzić czymś, bo jednak od dołu nieco się ogałaca

Zdjęcie sprzed 3 lat, teraz to już duży okaz...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p1282012
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 paź 2016, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pnącze do cienia
Witam.
Jestem tu nowa proszę o pomoc.
Szukam pnącza na płot, do cienia w wilgotne miejsce. Najlepiej gdyby jeszcze kwitło.
Jestem tu nowa proszę o pomoc.
Szukam pnącza na płot, do cienia w wilgotne miejsce. Najlepiej gdyby jeszcze kwitło.
Bluszcz, hortensja pnąca, ale kwitnące pnącza wieloletnie kwitną przez krótki czas, dlatego polecam trzmielinę, stale ładnie rozjaśnia ciemne zakątki i jest zimozielona. Hortensja lepiej kwitnie w bardziej nasłonecznionym miejscu.To jest logiczne, każdy kwiat potrzebuje względnie jasnego miejsca i choć w cieniu też zakwitnie, to znacznie słabiej.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
przywarka japońska 'Roseum'
kokornak wielkolistny
kokornak wielkolistny
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Witam wszystkich.
Chciałbym Was prosić o pomoc, bo choć mieszkam na wsi to o roślinach ozdobnych mam raczej blade pojęcie.Mam na jednym boku działki około 20m ogrodzenia z płyt betonowych.Płot od strony wschodnio-zachodniej,stale nasłoneczniony.Jak wygląda takie ogrodzenie każdy wie,dlatego chcę zamaskować je pnączem zimozielonym.Po przeczytaniu kilku wątków na forum, postanowiłem,że obsadzę je bluszczem. Tylko zanim ten bluszcz ładnie zakryje całe ogrodzenie,trzeba pewnie będzie pewnie trochę poczekać. Zastanawiam się więc, czy przy tym bluszczu nie nasadzić jakieś pnącze jednoroczne,które przynajmniej w okresie letnio-wiosennym zakryje ogrodzenie? Tylko czy taka roślina go nie zagłuszy? Doradzicie coś? A może jakieś inne rozwiązanie? Mieszkam w zachodniopomorkim, bo to pewnie istotna informacja.
Chciałbym Was prosić o pomoc, bo choć mieszkam na wsi to o roślinach ozdobnych mam raczej blade pojęcie.Mam na jednym boku działki około 20m ogrodzenia z płyt betonowych.Płot od strony wschodnio-zachodniej,stale nasłoneczniony.Jak wygląda takie ogrodzenie każdy wie,dlatego chcę zamaskować je pnączem zimozielonym.Po przeczytaniu kilku wątków na forum, postanowiłem,że obsadzę je bluszczem. Tylko zanim ten bluszcz ładnie zakryje całe ogrodzenie,trzeba pewnie będzie pewnie trochę poczekać. Zastanawiam się więc, czy przy tym bluszczu nie nasadzić jakieś pnącze jednoroczne,które przynajmniej w okresie letnio-wiosennym zakryje ogrodzenie? Tylko czy taka roślina go nie zagłuszy? Doradzicie coś? A może jakieś inne rozwiązanie? Mieszkam w zachodniopomorkim, bo to pewnie istotna informacja.
Re: Bluszcz+pnącze jednoroczne?
Proponuję jednoroczny chmiel japoński.Szybko rośnie daje sporo zieleni (i cienia nowo posadzonym bluszczom), a tam gdzie posadzisz sadzonki bluszczu pilnuj, by zbyt nie przysłonił i zagłuszył.
U mnie plot betonowy szybko bluszcz zarósł, w ciągu ok.3 lat, ale kupiłam większe sadzonki z długimi pędami ( udało mi się takie znaleźć), które rozpięłam na metalowej siatce o dużych oczkach zamocowanej na ogrodzeniu, by wspomóc wspinanie.Sadziłam co ok.1,5 m.Dodatkowo między nimi w międzyczasie podsadzałam mniejsze odkopane sadzonki z korzonkami, dbałam o wilgotność i szybko poszły.
W tym roku jednak bluszcz dość mocno od strony wschodniej podmarzł.
U mnie plot betonowy szybko bluszcz zarósł, w ciągu ok.3 lat, ale kupiłam większe sadzonki z długimi pędami ( udało mi się takie znaleźć), które rozpięłam na metalowej siatce o dużych oczkach zamocowanej na ogrodzeniu, by wspomóc wspinanie.Sadziłam co ok.1,5 m.Dodatkowo między nimi w międzyczasie podsadzałam mniejsze odkopane sadzonki z korzonkami, dbałam o wilgotność i szybko poszły.
W tym roku jednak bluszcz dość mocno od strony wschodniej podmarzł.
Dzięki selli7. Fajny ten chmiel japoński. Tylko nie wiem czy jest na tyle samoczepny by wspiąć się po betonowym murze. U Ciebie jest zamontowana dodatkowo siatka więc pewnie owijał się po niej bez problemu.
Mam jeszcze jedno pytanie. Znalazłem na tym forum wątek na temat chmielu japońskiego Chmiel japońskii (Humulus japonicus ) i część forumowiczów ma problem z samorozsiewającym się chmielem i jego ekspansją.Natomiast inni pisali że chmiel japoński jest jednoroczny i się nie rozsiewa a problem jest ze zwyczajnym. Czy ktoś może doprecyzować jak jest rzeczywiście? A może jest kilka odmian chmielu japońskiego?
Mam jeszcze jedno pytanie. Znalazłem na tym forum wątek na temat chmielu japońskiego Chmiel japońskii (Humulus japonicus ) i część forumowiczów ma problem z samorozsiewającym się chmielem i jego ekspansją.Natomiast inni pisali że chmiel japoński jest jednoroczny i się nie rozsiewa a problem jest ze zwyczajnym. Czy ktoś może doprecyzować jak jest rzeczywiście? A może jest kilka odmian chmielu japońskiego?
Sory,że post pod postem, ale wyżej nie udało mi się wrzucić linka. Mam nadzieję, że teraz będzie okhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 00&start=0
Ja robiąc ogrodzenie z bluszczu nie siałam tam chmielu, czekałam cierpliwie, aż zarośnie, ale chmiel miałam kiedyś przy garażu gdzie były napięte linki i po nich się owijał.Rósł na rabacie i miałam problem z samosiewami, ale jeśli masz przy ogrodzeniu trawę, to nie będzie miał takiej możliwości.Nie ma jednorocznych pnączy, które będą czepiały się muru, trzeba naciągnąć linki, by mogły się owijać, albo czepiać wąsami.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pnącze na sierpień
Witam serdecznie,
wiem, wiem, wiem że raczej nie ma szans ale ze względu na brak 100% pewności postanowiłem zapytać,
czy jest jakiś kwiatek jednoroczny pnący który obrośnie mi 10 m szeroką ścianę i wysoką na 1,5 m ??
oczywiście z 10, 15 sadzonek bym wsadził,
jest szansa czy już stanowczo za późno ?
Dziękuję!
wiem, wiem, wiem że raczej nie ma szans ale ze względu na brak 100% pewności postanowiłem zapytać,
czy jest jakiś kwiatek jednoroczny pnący który obrośnie mi 10 m szeroką ścianę i wysoką na 1,5 m ??
oczywiście z 10, 15 sadzonek bym wsadził,
jest szansa czy już stanowczo za późno ?

Dziękuję!
Re: Pnącze jednoroczne
Na jednoroczne już za późno.