Od ugoru do ... cz.1
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Od ugoru do ...
22KW powinien dać sobie radę z tunelem 220m2, więc nie jest źle
W tym okresie na temperaturę w dzień nie masz już wielkiego wpływu, gdy słoneczko przyświeci to u mnie w marcu przekraczało niekiedy trzydzieści stopni. W nocy raczej nie mniej niż dziesięć, szczególnie pelargonie nie lubią drastycznych zmian. Przy takiej mocy utrzymasz taką bez problemu

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- drakka
- 500p

- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Super
Kupiliśmy bardzo ciekawe urządzonko. Czujnik w tunelu, w domu "centralka", mogę monitorować temperaturę bez wychodzenia z domu. Niestety nagrzewnica czasem szwankuje potrafi po kilku godzinach ponownie się nie włączyć.
Kilka dni temu miałam psikus. Temperatura spadła do 2 st.
Na szczęście nic nie zmarzło- pewnie będą skutki w tempie wzrostu.
Jak dobrze pójdzie to pod koniec lata będziemy instalować CO z kotłowni do tunelu
Wczoraj w tunelu 32st. - słońce grzało niesamowicie. Myślałam że się roztopię.
Pikowanie już powoli chyli się ku końcowi- została lobelia i resztki petunii.
Ilościowo nie wyszło rewelacyjnie, ale na początek niech sprzeda się chociaż połowa to będzie sukces.
Pelargonie mam z nasionek, wzeszły w 80%- zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.
Niedługo przyjadą byliny
Jutro dotrą róże - oczywiście prywatnie!
Niedawno dotarły lilie, liliowce, żurawki
Czekam jeszcze na wywrotkę ziemi
i do dzieła !
Kupiliśmy bardzo ciekawe urządzonko. Czujnik w tunelu, w domu "centralka", mogę monitorować temperaturę bez wychodzenia z domu. Niestety nagrzewnica czasem szwankuje potrafi po kilku godzinach ponownie się nie włączyć.
Kilka dni temu miałam psikus. Temperatura spadła do 2 st.
Jak dobrze pójdzie to pod koniec lata będziemy instalować CO z kotłowni do tunelu
Wczoraj w tunelu 32st. - słońce grzało niesamowicie. Myślałam że się roztopię.
Pikowanie już powoli chyli się ku końcowi- została lobelia i resztki petunii.
Ilościowo nie wyszło rewelacyjnie, ale na początek niech sprzeda się chociaż połowa to będzie sukces.
Pelargonie mam z nasionek, wzeszły w 80%- zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.
Niedługo przyjadą byliny
Jutro dotrą róże - oczywiście prywatnie!
Niedawno dotarły lilie, liliowce, żurawki
Czekam jeszcze na wywrotkę ziemi
-
stokrotka12345
- 200p

- Od: 9 mar 2017, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zibi a może spróbować wrzosy to jest coraz bardziej modne a tuneli do tego nie potrzeba
tylko kwaśny rozsadnik . Ja w tym roku zaryzykuję zamówiłam pare tyś i czekam przyjadą w maju i zobaczymy z czym to się je a może jakiś forumowicz ma już doświadczenie w tej kwesti?
-
stokrotka12345
- 200p

juna0 pisze:zibi,mam surfinie która praktycznie wcale mi nie rośnie. Jak wyrwałem jedną sadzonkę to z korka prawie nie puściła korzonków.
Co to może być ? Użyłem zwykłego substratu torfowego pH od 5,5 6,5
Przyznaj się co do niego nasypałeś bo są trzy możliwości jedna z nich to po prostu za dużo nawozu
22kw wystarczy na tunel 70mkw przy zimie do minus 10. Przelicznik na szklarnie tunele jest inny. 300-400 wat na mkw. A jak ma on przekazywać to ciepło bo przy nagrzewnicy 25kw będzie chodził ciągle. Kupiłem Piec taki dam jak Ty Drakka tylko chyba ten mocniejszy 27kw wczoraj go odpaliłem na próbę i ciągle leciało wrzące powietrze a paliłem tylko kilkoma drewkami i łopatka ekogroszku.
Stokrotka12345 wrzosy w maju to już trochę późno początek połowa kwietnia jest optymalnie. Chyba że kupiłaś jakieś wielkie już sadzonki. Jak normalne to trzeba będzie pędzić go dużą ilością wody i Petersami. Jak przeschnie to po nim.
Stokrotka12345 wrzosy w maju to już trochę późno początek połowa kwietnia jest optymalnie. Chyba że kupiłaś jakieś wielkie już sadzonki. Jak normalne to trzeba będzie pędzić go dużą ilością wody i Petersami. Jak przeschnie to po nim.
- drakka
- 500p

Teraz to już piec stoi i "ładnie wygląda". Może uda się go odsprzedać.
Jakby nie było to sprzedawca mnie oszukał, bo zapewniano mnie że piec dogrzeje do 300m2.
Forestit, ja mam pecha zawsze kiedy chce "przydziechcić" i zaoszczędzić trochę pieniędzy, to zawsze idzie nie tak jak powinno. Wychodzi ze mnie mały "januszek".
Dzisiaj skończyłam doniczkować petunie. Zauważyłam coś dziwnego że się dzieje z liśćmi. Co jest nie tak?

Jakby nie było to sprzedawca mnie oszukał, bo zapewniano mnie że piec dogrzeje do 300m2.
Forestit, ja mam pecha zawsze kiedy chce "przydziechcić" i zaoszczędzić trochę pieniędzy, to zawsze idzie nie tak jak powinno. Wychodzi ze mnie mały "januszek".
Dzisiaj skończyłam doniczkować petunie. Zauważyłam coś dziwnego że się dzieje z liśćmi. Co jest nie tak?

-
stokrotka12345
- 200p

Mówisz Forestit ze 19 tydzień to za póżno , a handlowiec mówił ze oki. Teraz to po ptakach
w razie problemów będę Cię prosić o podpowiedzi jeśli mozna , ja pracuje nie na Potersach a na Intermagach tez niezłe, ale nie sprawdzałam jeszcze czy mają coś co nada się do wrzosów. Tak w ogóle to te wrzosy to moja prywatna inicjatywa i na męża to nie mam co liczyć
Trzeba będzie nad tym popracować żeby sobie wstydu nie na robić 
- drakka
- 500p

Stokrotka ja również nie mam co liczyc na męża ;) rosliny to zupełnie nie jego bajka. Natomiast jezeli chodzi o stoly to spisal sie na piątkę ;)
-
stokrotka12345
- 200p

U mnie też nowy tunel nowe stoły jeszcze nie zalewowe ale może kiedyś to jego dzieło
kwiaty - moje
pracy ogrom ale jak ja to kocham
aż żal wychodzić teraz to najładniejszy okres w tunelu 
przebarwienia na fioletowo to brak fosforu rośliny zabiedzone. Te jasne plamy to oparzenia od słona jak na moje oko własnie od zabiedzenia. Podlac petersem starterem 10-52-10 Lub doraźnie plantonem do surfinii 0.2 tylko na wieczór lub w pochmurny dzień..
Stokrootka wszystko zależy jaki wrzos, jaka sadzonka duża i na kiedy ma być. AnnaMaria sadzi sie stosunkowo wczas.
Stokrootka wszystko zależy jaki wrzos, jaka sadzonka duża i na kiedy ma być. AnnaMaria sadzi sie stosunkowo wczas.
I bardziej mi to wygląda na petunie kaskadowa niż stojąca jeśli stojąca to bym skarlił jak korzenie wyjdą z doniczki chyba ze chcesz przycinać. jeśli grzejesz nagrzewnicą olejową to czy ma ona odprowadzenie spalin? jeśli nie to trzeba wentylować tunel a najlepiej zostawić lekko uchylone okno. rośliny mogą się zaczadzić!!!
-
stokrotka12345
- 200p

Prawdę mówiąc to nie mam pojęcia co to za wrzosy i jakiej wielkości
mają przyjechać w 19 tygodniu tj. ok 10 maja
. po prostu pewnego dnia obudziłam się i zapragnęłam mieć w swoim asortymencie wrzosy i poszło .teraz tak sobie myślę będzie kłopot
trzeba mieć porąbane co ułańska fantazja

- drakka
- 500p

Wysiałam petunie kaskadową Legutko, czytałam na naszym forum że niestety z niej jest tyle kaskadowej co napisali na etykiecie.
Brak doświadczenia powalił mi dużo sadzonek, które się powyciągały.
Odnośnie spalin- nawet nie pomyślałam że mogą się zaczadzić. Uchylone wrota wystarczą?
stokrotka ja zamówiłam byliny
co prawda myślałam nad tym dobry tydzień ale kto nie ryzykuje szampana nie pije!
Brak doświadczenia powalił mi dużo sadzonek, które się powyciągały.
Odnośnie spalin- nawet nie pomyślałam że mogą się zaczadzić. Uchylone wrota wystarczą?
stokrotka ja zamówiłam byliny
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Petunii wybiegnięcie bardzo nie zaszkodzi, możesz je w każdej chwili przepikować głębiej lub pobrać sadzonki wierzchołkowe, spokojnie zdążą zakwitnąć. Przebarwienie na fiolet może być też wynikiem przechłodzenia, plamki - szkodnik, opryskaj kilka Fastakiem, zobaczysz czy pomoże.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,