Są większe od murarkowych i nie były przegrodzone ściankami.

Bardzo intrygujące stwierdzenieMzimu pisze:Cieszę się, bo takiej pszczoły jeszcze nie miałam:)
Myślałam, że uda mi się im przyjrzeć, ale już wszystkie się wygryzły, został tylko puchklik pisze:Nie tak do końca Anthidium oblongatum lata od maja do sierpnia, ale czy jest równie wredna jak Anthidium manicatum trzeba sprawdzić.
Nie jestem znawcą, niestety, i przez 4 lata hodowli w rurkach miałam głownie murarki plus osy, chyba taszczyny. W zeszłym roku niespodzianką były dwie rurki mieserki, a w tym roku te makatki:)klik pisze:Bardzo intrygujące stwierdzenie. Napisz-wielka prośba-jakie inne gatunki do Ciebie zawitały?
O, dzięki, rzeczywiście widywałam takie osobniki w lato.DaniM pisze: Takie gliniane lepianki buduje Wolnica ( Auplopus carbonarius ) Czarny owad polujący na pająki.
Są żywe. Wysypały mi się z nieotwartych rurek, nie było tam przegródek (chyba) ani innych larw/kokonów. Będę je obserwować.DaniM pisze:Te żołte larwy to ciężka sprawa, przynajmniej dla mnie, wszystko zależy od mieszkania, gdzie przebywały. Mogą to być larwy jakiś os, albo letnich pszczół. Ważne też czy są żywe.