Araukaria chilijska, igława chilijska ( Araucaria araucana )
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choinka ozdobna
araukaria chilijska
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Araukaria ?
"Odwrocona choinka" co to za iglak?
Potrzebuję waszej pomocy w rozpoznaniu odmiany
niestety nie mam foto, wiec będzie tylko opis jak pamiętam tego iglaka, a bardzo bym chciała go zdobyć i posadzić w moim ogrodzie.
Charakterystyczny jest kształt gdyż wygląda jak odwrócona choinka, czyli nie trójkąty łączące się czubkiem do następnej podstawy a, odwrotnie podstawa do czubka ;) coś w tym stylu

W dodatku rozgałęzienia są bardzo regularne i symetryczne. Kolor igieł to ciemna zieleż z jasno zielonymi przyrostami. Dość duże. U nas bardzo mało popularna, natomiast dość często widywałam ją w ogrodach na wyspach kanaryjskich, Majorce czy Grecji.
Drzewko zwarte, raczej wąskiej średnicy, widziałam egzemplarze mające po ok 5-8m nawet. Szyszek nie zaobserwowałam, ale może nie ta pora roku.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Przeglądałam katalogi ale się na nią nie natknęłam. Jodły mają podobny wygląd, szczególnie Jodła arnolda Jan Paweł II, lecz jest dość nieregularna i ma dużo "pięter" w porównaniu do drzewka o którym myślę..
To jest dość podobne, ale też nie wiem co to za drzewko.
http://regiodom.pl/portal/sites/regiodo ... aki_10.jpg
Poprawiłam pisownię. Zgodnie z regulaminem forum posty piszemy poprawną polszczyzną używając polskie znaki diakrytyczne
Obrazki wklejamy tylko wtedy gdy mamy do nich prawa autorskie.
Jeżeli obrazek jest wyszukany w sieci wstawiamy link do niego/AN
Potrzebuję waszej pomocy w rozpoznaniu odmiany

Charakterystyczny jest kształt gdyż wygląda jak odwrócona choinka, czyli nie trójkąty łączące się czubkiem do następnej podstawy a, odwrotnie podstawa do czubka ;) coś w tym stylu

W dodatku rozgałęzienia są bardzo regularne i symetryczne. Kolor igieł to ciemna zieleż z jasno zielonymi przyrostami. Dość duże. U nas bardzo mało popularna, natomiast dość często widywałam ją w ogrodach na wyspach kanaryjskich, Majorce czy Grecji.
Drzewko zwarte, raczej wąskiej średnicy, widziałam egzemplarze mające po ok 5-8m nawet. Szyszek nie zaobserwowałam, ale może nie ta pora roku.
Ktoś ma jakiś pomysł?
Przeglądałam katalogi ale się na nią nie natknęłam. Jodły mają podobny wygląd, szczególnie Jodła arnolda Jan Paweł II, lecz jest dość nieregularna i ma dużo "pięter" w porównaniu do drzewka o którym myślę..
To jest dość podobne, ale też nie wiem co to za drzewko.
http://regiodom.pl/portal/sites/regiodo ... aki_10.jpg
Poprawiłam pisownię. Zgodnie z regulaminem forum posty piszemy poprawną polszczyzną używając polskie znaki diakrytyczne
Obrazki wklejamy tylko wtedy gdy mamy do nich prawa autorskie.
Jeżeli obrazek jest wyszukany w sieci wstawiamy link do niego/AN
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Odwrocona choinka" co to za iglak?
Pozdrawiam Anna
Re: "Odwrocona choinka" co to za iglak?
Dzięki rzeczywiście ta araukaria bardzo podobna 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sie 2016, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Araukaria chilijska, igława chilijska ( Araucaria araucana )
Witam wszystkich. Zobaczyłam piękne drzewo, nigdy takiego nie widziałam, nawet wśród moich znajomych jest ono nieznane.
Mam prośbę, jeśli ktoś zna nazwę tego drzewa? Bardzo proszę o podanie nazwy a może ktoś to drzewko już ma to może od razu podpowie gdzie je kupić w Wrocław ( okolice) i jaki jest koszt przy okazji się dowiem.
Mam wielki ogród i to drzewo pięknie by go uzupełniło.
Naprawdę polecam, robi wrażenie

Mam prośbę, jeśli ktoś zna nazwę tego drzewa? Bardzo proszę o podanie nazwy a może ktoś to drzewko już ma to może od razu podpowie gdzie je kupić w Wrocław ( okolice) i jaki jest koszt przy okazji się dowiem.
Mam wielki ogród i to drzewo pięknie by go uzupełniło.
Naprawdę polecam, robi wrażenie

MARCIA
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: piękne drzewko
Zapraszamy na forum
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +chilijska
To Araukaria chilijska ( Araucaria araucana )

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +chilijska
To Araukaria chilijska ( Araucaria araucana )
Re:
Niestety nie Krzysztofie. Wyspy na Bałtyku - szwedzkie, duńskie (np. Bornholm) mają cieplejszy klimat niż w Polsce (no może z wyjątkiem niektórych miejsc nad samym morzem).KrzysztofF pisze: (...) Niewątpliwie egzotyczna w Polsce. Zdjęcie zrobione na duńskiej wyspie, a więc musi być wytrzymałe na nasze warunki klimatyczne
zobacz mapę: http://bestpalm.pl/strefy-klimatyczne-usda/
Jak już wcześniej pisałem, na Bornholmie rosną w gruncie nie tylko araukarie, ale i chociażby cytrusy. Co prawda nieduże ale zawsze coś.

salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Pozdrawiam - Michał
-
- 200p
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: co to za drzewo
Araukaria chilijska (Araucaria araucana), tak mi przypomina.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris