Ja nieczęsto w B. bywam, ale w dwóch różnych widziałam kłącza i bulwy. Poszukaj, gdzieś trafisz
Bukszpany Lemonki
- lemonka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bukszpany Lemonki
No, tak. Tępe narzędzia to tez niedobrze. Mój zeszłoroczny sekator też trochę tępy się zrobił.
Ja nieczęsto w B. bywam, ale w dwóch różnych widziałam kłącza i bulwy. Poszukaj, gdzieś trafisz
- wagabunga123
- 1000p

- Od: 11 lip 2013, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sekator kupuję co sezon nowy, jakoś tak lepiej mi na duchu wiedząc, że mam ostre narzędzie do cięcia 
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Sekator warto kupić firmowy.Ja żonie kupiłem Fiskarsa ale niski tani model coś koło 40zł kosztował.Wcześnie mieliśmy różna takie po 10-20zł. Praca Fiskarsem jest przyjemna,bez porównania do poprzedników.Jeszcze go nie ostrzyłem ale nie jest to jakiś problem i każda z was sama naostrzy każdy sekator nawet zwykłym papierem ściernym.Bardzo ułatwia ostrzenie rozkręcenie sekatora i ostrzenie każdego ostrza osobno.
- wagabunga123
- 1000p

- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Sekatorów za 20 pln nie warto kupować, rozpadają się w ręku
Ja mam już dwa fiskarsy i rzeczywiście są super, w tym roku zamówiłam sekator u Ćwika, różowy
Tak jak pisałam, nie mogę się powstrzymać 
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Zgadzam się w całej rozciągłości -tanie marketowe sekatory to wyrzucanie pieniędzy w błoto . Na samym początku też takie kupowałam -nawet nie potrafię zliczyć ile . Dopiero jak kupiłam najpierw gardenę-którą mam już dobrych parę lat i teraz na nową działkę fiskarsa widzę rożnicę. A nie kosztowały dużo ok 40 zł.
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
U mnie sekatorów różnistych mnóstwo
...najlepszym pracuje eM pochodzącym jeszcze z domu rodzinnego,zwykły,prosty,żeliwny i niezawodny...Mnie udał się malutki,poręczny ale do drobnicy roślinnej tylko i trzymam go w domu do balkonowych i doniczkowych, jest super i liczy sobie już kilkanaście lat!
Sposób na ginące sekatory mam taki, że przywiązuję kawałek barwnej tasiemki,sznurek itp, do rączki i jak gdzieś walnę to łatwo go znaleźć na rabacie czy trawie...Najczęściej na długo gubię je w kompoście podczas wyrzucania chwastów
..Czasem odnajdują się jak eM przesiewa kompost... dlatego muszę ich mieć kilka na stanie... 

Sposób na ginące sekatory mam taki, że przywiązuję kawałek barwnej tasiemki,sznurek itp, do rączki i jak gdzieś walnę to łatwo go znaleźć na rabacie czy trawie...Najczęściej na długo gubię je w kompoście podczas wyrzucania chwastów
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Izka bez dobrego sekatora się nie obejdzie bo to ulubione przez nas urządzenie i nazbyt często poszukiwane
A co do bukszpanów to śmiało przesadzaj...zawsze się przyjmują. Toć to rośnie jak chwast przynajmniej u mnie.
Dziś u mnie leje od nocy.
A co do bukszpanów to śmiało przesadzaj...zawsze się przyjmują. Toć to rośnie jak chwast przynajmniej u mnie.
Dziś u mnie leje od nocy.
- lemonka

Marleno, różowy będzie piękny
Iwonko, ja ma taki tani właśnie, z Lidla i już widzę, że się stępił a kupiłam go chyba w maju albo w czerwcu. Teraz kupię jakiś porządny.
Maryniu, ja dziś co chwilę szukałam sekatora podczas prac. A taki żeliwny to rzeczywiście skarb. A sekatory w kompoście
Elu, masz rację. Bukszpany wszystkie przesadzone przed zimą się przyjęły
Jeszcze mam kilka
do przesadzenia
Dziś byliśmy z mężem na działce kilka godzin i wywaliliśmy mnóstwo śmieci
Nie musimy juz kontenerów zamawiać
Wywieźliśmy ogromną stertę gałęzi, liści, korzeni i drugą stertę ( no, tę akurat w połowie ) betonu
Już jest coraz czyściej. Wygrabiłam mnóstwo liści, trawy gałązek. Tylko, patrzeć jak chwasty wyrosną
Taka zarośnięta ta działka była, że pewnie z chwastami będę sie użerać mocno przez pierwsze sezony. Może potem już trochę lepiej będzie. Odkryłam w chaszczach kilka przyczółków ślimaków
Wywaliłam ślimory
Jutro też idę na poszukiwania paskud.
Wczoraj kupiłam trochę kłączy daliowych i łubinowych. Nie wiem czy już sadzić? Chyba poczekam jeszcze trochę.
Ale dziś mieliśmy działkowy dzień
Bardzo męczący, ale jakże przyjemny 
Iwonko, ja ma taki tani właśnie, z Lidla i już widzę, że się stępił a kupiłam go chyba w maju albo w czerwcu. Teraz kupię jakiś porządny.
Maryniu, ja dziś co chwilę szukałam sekatora podczas prac. A taki żeliwny to rzeczywiście skarb. A sekatory w kompoście
Elu, masz rację. Bukszpany wszystkie przesadzone przed zimą się przyjęły
do przesadzenia
Dziś byliśmy z mężem na działce kilka godzin i wywaliliśmy mnóstwo śmieci
Wczoraj kupiłam trochę kłączy daliowych i łubinowych. Nie wiem czy już sadzić? Chyba poczekam jeszcze trochę.
Ale dziś mieliśmy działkowy dzień
Gratuluję ilości pracy wykonanej dzisiaj na działce
dobrze że już nie trzeba będzie kontenera. Goń ślimaki ile wlezie bo później będą miały u ciebie stołówkę a szkoda pięknych roślin. Sekator kup sobie porządny ,nie wiem czy masz mrówkę-znaczy się sklep- tam dobrą gardenę lub fiskarsa kupisz za ok 50 zł. Ja gardenę mam już kilka lat i nic a nic jej nie patrzyłam. Co do dalii to jeszcze z miesiąc poczekałabym natomiast o łubinie nie wiem. 
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
C.D...Mój sekatorek z B.był w użyciu dzisiaj kilka godzin nawet przycięłam kilka hortensji nim i spisał się na medal..Zauważyłam kilka ślimaków oskorupionych- trochę wcześnie bo w ub.sezonie prawie ich nie było...
Dzisiaj dało radę pobyć na działce kilka godzin ...familia dopisała i w mig oporządziliśmy wreszcie działkę a cały "urobek" został spalony...Jestem mega zadowolona!
W przyszłym tygodniu poprawa pogody więc będzie można zająć się bieżącymi pracami wiosennymi..
.
Opróżnię wreszcie balkon z koczujących roślin i posadzę na działce...

Dzisiaj dało radę pobyć na działce kilka godzin ...familia dopisała i w mig oporządziliśmy wreszcie działkę a cały "urobek" został spalony...Jestem mega zadowolona!
W przyszłym tygodniu poprawa pogody więc będzie można zająć się bieżącymi pracami wiosennymi..
Opróżnię wreszcie balkon z koczujących roślin i posadzę na działce...
- krysp50

- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Co do sekatora nie poradzę - mam od kilku lat wyrób spółdzielczy i nadal dobrze się spisuje.
Dalie możesz posadzić w doniczkę lub dłuższą kuwetę i postawić w altance a pod koniec kwietnia posadzisz trochę głębiej do gruntu. Nawet jak przymrozek lekko zetnie to i tak odbije. Można też w razie spodziewanych przymrozków nakryć gałązkami np. tui, gazetą, kartonem, agrotkaniną - do wyboru. Łubin wg mnie można już posadzić - wszak to bylina i zimuje w gruncie.
Dalie możesz posadzić w doniczkę lub dłuższą kuwetę i postawić w altance a pod koniec kwietnia posadzisz trochę głębiej do gruntu. Nawet jak przymrozek lekko zetnie to i tak odbije. Można też w razie spodziewanych przymrozków nakryć gałązkami np. tui, gazetą, kartonem, agrotkaniną - do wyboru. Łubin wg mnie można już posadzić - wszak to bylina i zimuje w gruncie.
Pozdrawiam Krystyna
- lemonka

Iwonko, kupię Fiskarsa pewnie bo widzialam w Obi, a tam mam blisko dość. Mrówki nie ma w pobliżu chyba. Ślimory będę goniła chyba ciągle bo zatrzęsienie ich dziś wyrzuciłam.
Maryniu, też gonisz ślimaki
Cieszę się, że oporządziliście ogród. Wyobrażam sobie jak bardzo to cieszy
A kilka godzin pracy na powietrzu dobrze nam robi
Krysiu, dziękuję za wskazówki. Łubin posadzę już niedługo a z daliami poczekam trochę i może na balkonie posadzę, tam przymrozek zazwyczaj nie dociera, potem rośliny na działke wyniosę
Wklejam kilka zdjęć robionych naprędce telefonem w krótkich przerwach w pracy
Tam gdzie widać w miarę czyste poletko przed świerkiem jeszcze dziś rano była wielka sterta gałęzi i innych takich. Gruz i płytki betonowe pochowane były za tujami, część była wszędzie niemal, poukładana na terenie całej działki. Teraz jest czyściej

Maryniu, też gonisz ślimaki
Krysiu, dziękuję za wskazówki. Łubin posadzę już niedługo a z daliami poczekam trochę i może na balkonie posadzę, tam przymrozek zazwyczaj nie dociera, potem rośliny na działke wyniosę
Wklejam kilka zdjęć robionych naprędce telefonem w krótkich przerwach w pracy

No Izus wykonaliście ogrom pracy,gratulacje wasza działka wygląda coraz lepiej