Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Basiu, radość z każdych ogrodowych zakupów, prawda? Na pewno znajdziesz dla nich świetne miejsce, jak nie to co wcześniej zaplanowałaś to jeszcze lepsze.
Rojniki Ci coś zjada?
A jakie kolory masz tych nowych ostróżek?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Rękawice dziwne, chyba by mi się nie przydały. Ja mam sporo pazurków-grabek, takich wąskich o różnej długości trzonków. I to najlepiej się sprawdza. Oprócz tego trójzębne pazurki do spulchniania. Tam gdzie nie sięgam ręką, sięgnę pazurkami i nic się rękawów nie czepia no i oczy są bezpieczne przed kolcami i pędami róż ;:306

Skalniak miałaś piękny. Po pracach modernizacyjnych pewnie będzie jeszcze ładniejszy. Rozumiem kłopot z poprzerastanymi floksami. U mnie też tak się działo, nie mogłam sobie z tym poradzić i w końcu usunęłam floksy :;230 Ale może ty będziesz miała więcej cierpliwości bo szkoda ich zmarnować.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj udało mi się trochę popracować, pogoda dopisała.
Posadziłam dwa klaczą bodziszka, anemony i przycięłam część róż. Niektóre miały już listki ;:oj
Na dzisiaj miałam ambitny plan prac na skalniakach, ale leje od rana...

Iwonko dziękuję ;:196 Na zdjęciach ładnie to wygląda w rzeczywistości perz aż bije po oczach. A podstawa skalniaka to już busz trawiasty. Będzie wyplewione, agrołóknina i białe, drobne kamyczki.

Tolinko, też kupiłam te rękawice, dwie pary. Będziemy testować... i też liczę na szybką dostawę (najszybciej jak miałam od nich dostawę, to było 16 dni).

Beatko, już wcześniej sobie jakaś koncepcję założyłam, ale zapomniałam jak to miało być ;:124 Ech ta skleroza... ;:306
No nie wiem co z tymi rojnikami. Miałam ich tyle fajnie się rozrastały. Maluszki wciskałam sobie w glebę, a teraz okazuje się, że ich nie ma. Zniknęła spora część... ;:185 Cóż, trzeba będzie kupić.
Ostróżki kupiłam białe. :)

Aprilku
, przetestuję rękawice jak do mnie dojdą i dam znać czy warto. Musze sobie kupić pazurki na dłuższym trzonku, jeszcze przydałoby się namierzanie elektroniczne bo ciągle gdzieś zawierusza mi się taki sprzęt. ;:306
Na razie floksy zostają, jak przekwitną zetnę je krótko, żeby odmłodzić wtedy też podłożę agrowłóknię pod nie. Zobaczymy na ile to się sprawdzi...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Chyba każdy kiedykolwiek zakładając ogród zaczynał od skalniaka .. Ja też ale po latach mi przeszło i jako takiego oddzielnie nie uprawiam ale maluchy lubię i wciskam je na rabaty mieszane .
Co do rojników to i u mnie poszły na straty..posadziłam je wszystkie w donicach , żeby je zgrupować no i w ub, roku dziki dokładnie je wybrały co do jednego.. ;:145 Zostało mi kilka niedobitków w zapomnianych miejscach...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Oj Basiu jak już przyszły roślinki to przecież je pchniesz! nie zmarnują się :;230
No i pamiętaj, że się rozrosną ;:306 Białe ostróżki? ładniutkie :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, nie martw się o skalniaczek. ;:185 Mój też nieciekawie się teraz prezentuje. ;:222
Słonko przygrzeje, ;:3 roślinki ożyją i będzie pięknie. ;:63
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu masz rację. Pierwsze zakłada się skalniak, a właściewie sadzi się roślin, okłada kamieniami, a potem... plewi... plewi... :pogon
Nie wiem co z tymi rojnikami, ale żeby to taki przysmak aż był? :roll:

Marysiu, wcisnę, wcisnę... z tym nie ma problemu ;:306

Lucynko, ożyją, ożyją :) Chwasty już ożyły. ;:222
Trzeba sprężać się z robotą, tylko znowu ta pogoda.

Dzisiaj u mnie cały dzień padało, bardzo się ochłodziło, teraz jest około +2 ;:202
Wczoraj kupiłam w lidlu 20 bratków (10 szt. za około 5 zł), chciałam je posadzić, niestety... nie szło nic zrobić na zewnątrz.
Pozdrawiam, Basia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No patrz, Basiu, a u mnie dzisiaj bezdeszczowo, ;:333 ale i bezsłonecznie, ;:222 choć ciepło. ;:333
Jednak teraz temperatura mocno spadła i na moim IX-tym piętrze jest tylko 7 stopni. Czyżby szykował się jakiś przymrozek? ;:oj
A ja zlikwidowałam różom kopczyki. ;:174
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko u mnie dzisiaj poprawa pogody (bo nie pada, ale zimno), wykorzystałam to na prace.
Trochę utyrana jestem, ale przyjemnie.
Posadziłam maliny, powojniki (została tylko Solina).

Jutro przyjdą róże :heja
Muszę przesadzić na tę okoliczność przesadzić tulipany, w sierpniu je wykopywałam, ale widocznie nie dokładnie, bo wschodzi ich dosyć sporo... Proszę powiedzcie mi, czy zakwitną jak je teraz przeniosę?
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Basiu w takim razie koniecznie musisz zafundować lifting swojemu cudnemu skalniakowi. ;:224 Pogoda powoli się poprawia, także powodzenia!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Byłam w Ldl ale jakoś bratki nie rzuciły mi się w oczy, pewnie były pączaste. Jedna pani przeglądała tulipany i nawet ładne, ale strasznie w nich przebierała ;:124 Pokazały się nasiona w nowej szzacie graficznej, ale tego to ja mam nadmiar :D
Basiu to rano budzimy się i za oknem słońce? ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, lifting w trakcie... ;:215 Tylko żeby właśnie ta pogoda dopisywała.

Marysiu
, u mnie były raz że w pączusiach, a dwa, że takie z lekka omdlałe, ale wzięłam, wybrałam najlepsze z tych najbardziej badziewiastych :wink: Dzisiaj je oglądałam u siebie i odżyły :) Mimo chłodu odżyły i nabrały wigoru.

Tak, na jutro zamawiamy słonko!!! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Basiu, ja nawet kwitnące tulipany kiedyś przesadzałam i wszystkie dalej kwitły, ;:333 żaden nie odchorował przeprowadzki. ;:63 Niektóre pojechały nawet trochę dalej, dwie działki dalej, do sąsiadki i u niej też zachowywały się przyzwoicie. ;:138
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mnie uspokoiłaś Lucynko ;:196 Te tulipany czy chcą czy nie chcą muszą zmienić miejscówkę ;:333
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjechały do mnie dzisiaj różyczki! :heja :heja :heja
No i oczywiście cześć już w ziemi, została tylko Lemon Parady i jedna sztuka Baleriny.
Reszta już posadzona. ;:333
Nawet pogoda do mnie się uśmiechała, przy okazji przesadziłam angielkę, którą w ub. roku kupiłam w markecie no i okazuje się, że z jednej róży mam dwie ;:oj Jak sadziłam ją to nadłamana była przy korzeniu, a teraz okazuje się, że ta część puściła korzeń.
Ale ogólnie to korzonek słabiutki ma... no zobaczymy co to będzie.

Róże przyszły bardzo dorodne, Afrodyty wprost wymiatają takie kolosy! Ogólnie jestem zachwycona! ;:215

Obrazek

I dostałam.... :wink:

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”