Na starym po nowemu 4.
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na starym po nowemu 4.
Jakie te iryski ładne, no czemu u mnie jeszcze nie kwitną, no dobra czekam u siebie a podziwiam u Was 
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonko, dopiero dzisiaj zaczęły mi wychodzić te jasne błękitnoszare iryski, więc Twoje też się niebawem pokażą. Wygląda na to, że mam prawie wszystkie kolorki, ależ niespodzianka i radocha. Te jasne to mnie bardzo zaskoczyły jak je dzisiaj zobaczyłam.
I dobra wiadomość, z ciekawości jakąś tam cebulkę wsadziłam do niewielkiej nie osłoniętej donicy - irysek w niej przetrwał tę surowa zimę i już kwitnie.
One są niesamowite, pod każdym względem
Jutro przyjadą już pierwsze zamówienia: jakieś liliowce, jaśminowiec, kolkwicja (ale nie popatrzyłam na strefę i może u mnie być za delikatna, ale zobaczymy), wiciokrzewy zaostrzone. Niech to wszystko rośnie i cieszy, zdobi i osłania!
I dobra wiadomość, z ciekawości jakąś tam cebulkę wsadziłam do niewielkiej nie osłoniętej donicy - irysek w niej przetrwał tę surowa zimę i już kwitnie.
Jutro przyjadą już pierwsze zamówienia: jakieś liliowce, jaśminowiec, kolkwicja (ale nie popatrzyłam na strefę i może u mnie być za delikatna, ale zobaczymy), wiciokrzewy zaostrzone. Niech to wszystko rośnie i cieszy, zdobi i osłania!
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wow, 40 sztuk czosnku
to sie nasadziłaś
ja miałam 5 i ładnie wychodzą . A Iryski żyłkowane sobie kupię na mur beton , śliczne 
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Ja jednak muszę iryski jesienią dokupić, niestety wyszły, ale nie one...
Jakoś nie wydaje mi się, żeby jeszcze wyszły. Zwyczajnie zniknęły, może zostały zjedzone... 
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Beatko kolkwicja bez problemu przezimuje ale dla pewności zrób jej kopczyk z kompostu taki jak różom. Ja takie kopczyki robiłam pięknotce i właśnie kolkwicji.
A co do powojników to na pewno pokażesz te kratki wraz z kwitnieniem powojników. Bez pergoli też się póki co obejdziemy
Wiosna u Ciebie w pełni....iryski są cudne a krokusy ...ach
..niech trwa taki stan. 
A co do powojników to na pewno pokażesz te kratki wraz z kwitnieniem powojników. Bez pergoli też się póki co obejdziemy
Wiosna u Ciebie w pełni....iryski są cudne a krokusy ...ach
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękne iryski. Ja takich wczesnych nie posiadam.TO podziwiam u ciebie.
Pobmimo że ciepelka jeszcze nie mam I siapi deszcz ale już ta wiosna cieszy ;)
Pobmimo że ciepelka jeszcze nie mam I siapi deszcz ale już ta wiosna cieszy ;)
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Bea już byłam u Ciebie w nowym roku ,w nowym wątku ,ale potem gdzieś mi zginął wątek
A tu tyle ciekawych rzeczy, pięknych fotek
W każdym niemalże wątku gdzie zaglądam są te śliczne iryski ... muszę je koniecznie wpisać do kajetu pod JESIENNE ZAKUPY
Dzisiaj miałam ogrodowe plany, a tu znowu leje
Może by ta wiosna już się określiła
.
życzę
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- Beaby

Karola, no takie sporsze paczuszki sprzedawali, no to kupiłam jedną odmianę, a tak to miałabym kilka różnych czosnków. Byleby ładnie kwitły.
A iryski żłkowane musisz mieć
Są doskonałe.
Basiu, może jeszcze wyjdą te iryski. A jak nie to na przyszłą wiosnę będę zmartwiona, że też mi je cosik może podjeść. Nigdy nie wiem za co się te nornice zabiorą. Po prostu sadzę i ryzykuję...
Eluniu, bo teraz przeczytałam, że ta kolkwicja to na zachodzie a ja jestem dzikie południe
A też mi się wydaje, że ktoś w opisie był za bardzo zachowawczy. Myślałam więc, że dam jej na zimę sweterek, ale jak mówisz, że kopczyk powinien wystarczyć to jeszcze lepiej,
Tak, wiosna niech trwa, no może być nieco bardziej cieplejsza i sloneczna
A do powojnika mam tylko takie wieszaki na kwiaty, jak tylko będą przymocowane to wstawię fotkę. Mam nadzieję, że będą pomocne we wspinaczce po sznurkach. No moje pozostałe powojniki na pewno muszą jeszcze poczekać na kraty, krateczki, itp. - mam nadzieję, że tylko rok ...
Dla jednego muszę coś sama na prędce wykombinować, bo nie ma nawet siatki.
Coś mi jeszcze wychodzi z wiosennych ale mam je po raz pierwszy i nie wiem na razie co jest co. Na zdjęciach już będzie wszystko wiadomo, albo jak zakwitną. Może to śnieżniki? Zobaczymy.
Aniu, ciepełka to i ja nie mam na razie. ale liczę na to, że to się szybko zmieni i będzie i cieplej i słonecznej i zieloniuśko i kolorowiuśko.
Te iryski na zdjęciach są śliczne ale jak na nie sobie patrzę w ogrodzie to w ogóle wielka miłość
Bardzo polecam. Zresztą i mnie do nich namówiono. Na szczęście posłuchałam
Ewusiu, bardzo mi się podoba zdanko żeby się ta wiosna wereszcie określiła
Oczywiście mamy wyłącznie optymistyczne myśli, by było tak jak na tę polską, słoneczną, kolorową wiosnę przystało.
No ja za iryskami spoglądałam tu i ówdzie, ale ich nie podeszłam. Jednakże udało mi się je kupić w ostatniej chwili przed tymi srogimi mrozami i się udało - kwitną.
Również życzę słoneczka!
A iryski żłkowane musisz mieć
Basiu, może jeszcze wyjdą te iryski. A jak nie to na przyszłą wiosnę będę zmartwiona, że też mi je cosik może podjeść. Nigdy nie wiem za co się te nornice zabiorą. Po prostu sadzę i ryzykuję...
Eluniu, bo teraz przeczytałam, że ta kolkwicja to na zachodzie a ja jestem dzikie południe
Tak, wiosna niech trwa, no może być nieco bardziej cieplejsza i sloneczna
A do powojnika mam tylko takie wieszaki na kwiaty, jak tylko będą przymocowane to wstawię fotkę. Mam nadzieję, że będą pomocne we wspinaczce po sznurkach. No moje pozostałe powojniki na pewno muszą jeszcze poczekać na kraty, krateczki, itp. - mam nadzieję, że tylko rok ...
Coś mi jeszcze wychodzi z wiosennych ale mam je po raz pierwszy i nie wiem na razie co jest co. Na zdjęciach już będzie wszystko wiadomo, albo jak zakwitną. Może to śnieżniki? Zobaczymy.
Aniu, ciepełka to i ja nie mam na razie. ale liczę na to, że to się szybko zmieni i będzie i cieplej i słonecznej i zieloniuśko i kolorowiuśko.
Te iryski na zdjęciach są śliczne ale jak na nie sobie patrzę w ogrodzie to w ogóle wielka miłość
Ewusiu, bardzo mi się podoba zdanko żeby się ta wiosna wereszcie określiła
No ja za iryskami spoglądałam tu i ówdzie, ale ich nie podeszłam. Jednakże udało mi się je kupić w ostatniej chwili przed tymi srogimi mrozami i się udało - kwitną.
Również życzę słoneczka!
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ja też jesienią przegapiłam sadzenie irysów żyłkowanych, ale dowiedziałam się, że można zrobić to na wiosnę, Cebulki kupiłam już takie lekko podsuszone, ale wydaje mi się, że są żywe i posadziłam tydzień temu. Podobno zakwitną latem, a za rok już normalnie na wiosną
Mam nadzieję, że w tym miksie trafi się kilka takich niebieściutkich z żółtym językiem, bardzo mi się u Ciebie spodobały
Mam nadzieję, że w tym miksie trafi się kilka takich niebieściutkich z żółtym językiem, bardzo mi się u Ciebie spodobały
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Ja w zeszłym roku o tej porze kupiłam cebulki irysków wsadzone w doniczkę.
Wsadziłam je w kompozycję bratkowo- żonkilową do koszyków na parapecie. Po przekwitnięciu wszystko poszło na rabaty. Teraz też się za nimi rozglądam i na razie nigdzie nie mogę wyczaić...
Ale jutro jadę na targ. Może tam będzie jakiś większy wybór....
Ale jutro jadę na targ. Może tam będzie jakiś większy wybór....
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Beatko coś wychodzi, póki co dwa... i chyba wiem co się z nimi stało, ale chyba się domyślam... zostały przysypane ziemią przy przebudowie rabaty i chyba teraz mają problem z wyłażeniem 
Pozdrawiam, Basia.
- ewarost

- Kontakt:
Bea ja zauroczona tymi iryskami się uparłam i upolowałam na all... (kolorowe-ogrody) żółte i szaro niebieskie i już nie mogę się doczekać
, bo podobno zaczynają kwitnąć, są w doniczkach
Jak tylko przyjdą na pewno je obfocę 
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jutro jadę w rejs po marketach <ogrodowych> może trafię na iryski żyłkowane i mam chęć na Skimię , Tulap mi przypomniał i narobił ochoty 
- Beaby

Agnieszko, jak czytamy to sporo osób sadzi je dopiero wiosną. Ciekawa jestem jak sobie u Ciebie poradzą w tym roku z kwitnieniem. Ja sadząc swoje brałam pod uwagę to, że mogę je zobaczyć dopiero w następną wiosnę. ale dały radę. I wyszło na to, ze mam już jednak wszystkie kolorki, bo te jasne już też kwitną.
Oleńko - jak wyjdą iryski to daj nam koniecznie znać
Dają śliczną plamę na rabacie, widać je nawet daleka
Dzisiaj przed pracą patrzyłam sobie z drogi na te jasne, super się prezentują właśnie z dalsza.
Na jesień na pewno będą, jakby co to podeślę Ci wysyłkowy z nimi.
Basiu, już dwa iryski są u Ciebie, a mnie się zaczęło od jednego, dopiero później pokazała się reszta, więc tylko czekać aż całe gromadki Ci zakwitną.
No tak, możliwe, że są przysypane. Winda by im się przydała, co by łatwiej na górę się im było dostać.
Ewuniu, to super, że je jeszcze teraz zamówiłaś. Ale polecam Ci takze te ciemniejsze iryski, są cudowne! Czekam na fotki. Ja spróbuję jutro zrobić zdjęcie tym jasnym, może nie będzie zbyt szaro i będzie się dało coś pstryknąć.
Karola, ja obie skimmie mam z wysyłkowego. Dzisiaj byłam w Casto po płytki podłogowe na ganeczek i odwiedziłam oczywiście ogrodniczy, ale tylko oglądałam. No cuda..... Wszystkie roślinki do mnie machały
Odpowiadałam im tylko, że nie teraz, nie teraz 
Oleńko - jak wyjdą iryski to daj nam koniecznie znać
Dają śliczną plamę na rabacie, widać je nawet daleka
Na jesień na pewno będą, jakby co to podeślę Ci wysyłkowy z nimi.
Basiu, już dwa iryski są u Ciebie, a mnie się zaczęło od jednego, dopiero później pokazała się reszta, więc tylko czekać aż całe gromadki Ci zakwitną.
No tak, możliwe, że są przysypane. Winda by im się przydała, co by łatwiej na górę się im było dostać.
Ewuniu, to super, że je jeszcze teraz zamówiłaś. Ale polecam Ci takze te ciemniejsze iryski, są cudowne! Czekam na fotki. Ja spróbuję jutro zrobić zdjęcie tym jasnym, może nie będzie zbyt szaro i będzie się dało coś pstryknąć.
Karola, ja obie skimmie mam z wysyłkowego. Dzisiaj byłam w Casto po płytki podłogowe na ganeczek i odwiedziłam oczywiście ogrodniczy, ale tylko oglądałam. No cuda..... Wszystkie roślinki do mnie machały
- ewarost

- Kontakt:
Bea na te ciemne fioletowe zapoluję w jesieni... może się uda