Moje przez 10 dni na wacikach w piekarniku przy 30 stopniach nie puściły ani kiełka
A wyłożyłam chyba z 10 odmian, z których za co najmniej połowę mogę ręczyć, że świeże i dojrzałe. Ktoś pisał, że mu na wacikach nie kiełkowały a jak włożył do ziemi, to od razu się wzięły do roboty. Moje wczoraj poszły do ziemi i zobaczymy co będzie.
Waciki koniec końców to nie jest naturalne środowisko dla nasion
Ja swoje kiełkowane na wacikach też przeniosłam do ziemi. Oczywiście bez kiełków, bo im się nie chciało wyjść. Na dzień dzisiejszy pokazała się jedna sztuka Roberty i jedna Rokita
Mnie się wydaje , że masz zrąbany termostat, bo to niemożliwe , żeby z 10-ciu odmian nie skiełkowała Ci żadna. Po prostu je upiekłaś Jak coś to mam duuuużą nadwyżkę papryk i się podzielę za free
Siałam papryki razem z pomidorami 8 marca. pomidory ładnie powschodziły, puszczeją już pierwsze liście właściwe, a papryki nic a nic, tylko czarna ziemia
Nie wiem czy wysiewać nowe czy coś jeszcze z tego może być?
Naprawdę , cos musicie robić nie tak , bo ja kiełkowałem nasionka dość wymagających papryk i 99,8% wykiełkowało , a teraz mam roślinki ; Habanero White , Fatali White, Habanero White Peruwian, Saras Green, 7 Pot Lucy, Habanero Green , Fatali Gurmet Jigsaw, prawie wszystkie odmiany Jalapeno itd. itd... część na pewno oddam w dobre ręce , bo działka nie z gumy
Skąd ja znam ten problem. Sieje się roślinki, sieje... a później wydaje, bo tak jak piszesz, działka nie z gumy. U mnie jest jeszcze inny problem. Nie umiem posiać jednej odmiany, a jak kupię opakowanie nasion, to nie wysieję kilku, tylko od razu co najmniej 9 (tyle oczek ma najmniejsza wielodoniczka). Obiecuję sobie że już nie będę kupować nasion, ale kto mnie powstrzyma? Kusi strasznie żeby spróbować, szczególnie jak ja dopiero drugi rok mam swój ogród. W tym roku miałam w ogóle nie siać papryki, ale skusiłam się na Marte Polkę, później ta kupiona w bierdronce i już mam nadmiar. A jeszcze bardzo chciałam takie (nie wiem jak się ta odmiana nazywa) przypominające pomidora. Ale nigdzie nie mogłam kupić nasion, a w internecie jak doliczyłam przesyłkę, to dałam sobie spokój.
Moje Jalapeno i inna NN Hugo, wykiełkowały ładnie i teraz sobie rosną. Mają już liście właściwe. Kolejne słodkie kiełkowałam w ten sam sposób i one nic. Myślę, że to nasiona mogą być bardziej wysuszone.
Saute pisze:Mnie się wydaje , że masz zrąbany termostat, bo to niemożliwe , żeby z 10-ciu odmian nie skiełkowała Ci żadna. Po prostu je upiekłaś
To raczej niemożliwe, bo piekarnik był cały czas wyłączony, jedynie żarówka się świeciła
A ja myślę, że wykiełkują w ziemi, poprzednia partia nie licząc pojedynczych sztuk też tak długo kiełkowała, po włożeniu do ziemi wyszło prawie 100%. Może te cholerne waciki im się nie podobają
Ja kiełkuję na wacikach ze względu na fakt, że zazwyczaj robię jedną sadzonkę z odmiany. Gdybym wyłożyła do doniczki po jednym chyba bym nie wytrzymała i rozgrzebywałabym ją co chwilę, żeby sprawdzić czy kiełkuje. W tym sezonie mam kilka "pustych" nasion choć przed wyłożeniem wyglądały na dobre. Nawet nie chciały spęcznieć
Na szczęście mam coś na pocieszenie
Cyklon
Słodkie- maluchy grzeją się do lampy a część dopiero przełożona do podłoża
Pozdrawiam Małgosia Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz Spis moich wątków
Ja wykładam nasiona bezpośrednio na ziemię do wysiewów i po zwilżeniu podłoża z nasionami zakrywam pojemnik folią (pojemnik musi być codziennie "wietrzony"); dzięki temu zabiegowi widzę, co się dzieje z nasionami bez przymusu rozgrzebywania ziemi; dopiero po wykiełkowaniu delikatnie podsypuję stopniowo ziemią, aby roślinki się nie przewracały i zawsze dają radę
Tak na marginesie, obserwuję co wysiewacie i w jakich ilościach i zastanawia mnie co niektórzy z Was robią z taką ilością papryk Ostrych. Przecież to się chyba nie da tak normalnie przejeść a i suszone przyprawy starczają na długo ?
Ja też się kiedyś nad tym zastanawiałam. Teraz wiem,że są kulinarni smakosze na ostrości, ale też są tacy, którzy uprawiają je dla zdrowia. Ja np będę robić miksturę olejową do picia i do nacierania. Tu są potrzebne właśnie te najostrzejsze.