z tym to bywa różnie, mam takie które nie zgubiły pączków, mimo zakupu podczas zimy, a teraz u mnie jeden falenopsis po przekwitnięciu został wyniesiony do storczykowej sypialniWanda pisze: te kwitnące, zakupione gdy temperatury powietrza są niskie, po przywiezieniu do domu bardzo często tracą kwiaty i pąki
Lana i storczykowe towarzystwo.
Lucynko u Ciebie to wyższa szkoła jazdy
cudowny maluszek
i stoi tam w niezmienionej pozycji, ma zapewnione światło wschodnie plus południowe, ciepło i wysoką wilgotność, nawet przy podlewaniu nie zmienia miejsca, a mimo to na nowych pędach zżółkły 2 i 3 pączki
a inne falenopsisy tam stojące rozwijają swoje pączki i nie żółkną 
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie muszę już nic pisaćJeanne pisze:Lano, skądże znowu byś miała nas zanudzać![]()
To właśnie bardzo ciekawe co piszesz, że botaniczne gatunki można z powodzeniem uprawiać w mieszkaniu, mi zawsze wydawało się że bez orchidarium ani rusz![]()
jak już się odważę na podobne cudeńko to wiem do kogo zwrócić się po poradę 8)
-
Lana

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Jeanne to nie jest jedyny botanik w moim domku
. Jeszcze parę innych się znajdzie, czyli mimo wszystko dają sobie radę.
Sonieczko dawno cię nie widziałam na forum lub nie miałam za dużo czasu do jego przeglądania. dziękuję serdecznie w imieniu maluszka.
Wiem, że ty także bardzo dobrze poradziłabyś sobie z takim osobnikiem
.
Mambo nie jestem w żadnym razie autorytetem w sprawach storczyków, ale w ramach swoich doświadczeń zawsze chętnie pomogę.
Sonieczko dawno cię nie widziałam na forum lub nie miałam za dużo czasu do jego przeglądania. dziękuję serdecznie w imieniu maluszka.
Wiem, że ty także bardzo dobrze poradziłabyś sobie z takim osobnikiem
Mambo nie jestem w żadnym razie autorytetem w sprawach storczyków, ale w ramach swoich doświadczeń zawsze chętnie pomogę.
ja już tego taka pewna nie jestem, ale milo miWiem, że ty także bardzo dobrze poradziłabyś sobie z takim osobnikiem
bywam prawie codziennie, zaglądam na wątki, ale zazwyczaj nic nie piszędawno cię nie widziałam na forum
-
Lana

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Nie za bardzo jest co pokazywać, bo w tej chwili kwitnie to, co już kwitło wcześniej
Skoro jednak obiecałam ...
Zdjęcia nie najlepszej jakości, ale zawsze coś widać
.
Kwitnący Phal. Mini Mark od 15 listopada 2008r.

Phal. aboinensis od 07 grudnia 2008r.

Epidendrum ballerina także rozkwitła w grudniu 2008r.

Oprócz tego nieprzerwanie od października 2008r. kwitnie Encyclia Octopussy, czyli popoularnie zwana Ośmiorniczką, ale zapomniało mi sie pstryknąć jej zdjęcie
. Obiecuję naprawić ten mankament jak najszybciej
.
Oczywiście większość roślin dopiero szykuje się do kwitnienia, więc za jakiś czas będzie się działo. Niedawno zauważyłam także nowy pęd kwiatowy u Phal. kunstleri i to mnie najbardziej cieszy.
Zdjęcia nie najlepszej jakości, ale zawsze coś widać
Kwitnący Phal. Mini Mark od 15 listopada 2008r.

Phal. aboinensis od 07 grudnia 2008r.

Epidendrum ballerina także rozkwitła w grudniu 2008r.

Oprócz tego nieprzerwanie od października 2008r. kwitnie Encyclia Octopussy, czyli popoularnie zwana Ośmiorniczką, ale zapomniało mi sie pstryknąć jej zdjęcie
Oczywiście większość roślin dopiero szykuje się do kwitnienia, więc za jakiś czas będzie się działo. Niedawno zauważyłam także nowy pęd kwiatowy u Phal. kunstleri i to mnie najbardziej cieszy.