Mój wymarzony ogród - czyli przygody Mariusza z działką.
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój wymarzony ogród - czyli przygody Mariusza z działką.
Witaj Mariuszu
. Zdrowiej a na działkę znajdziesz później czas
. Bardzo ładne powojniki wybrałeś
. Ja w tym roku nie kupowałam
, czekam aż moja gromadka podrośnie. Widzę u Ciebie pierwsze wiosenne kwiaty
. U mnie tulipany i czosnki też powiększyła swoją liczbę
. Będziemy podziwiać, oby tylko pogoda wreszcie zmieniła się na bardziej wiosenną. Pozdrawiam
.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładna działeczka
będę podglądać
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Mariuszu najpierw muszę Cię pochwalić za clematisy, bo zamawiałeś je w najlepszym źródle.
I ja tylko w e-clem... zamawiam swoje. Skoro Ty już masz swoje to i ja na dniach dostane paczkę.
Mam ogromną nadzieję że akurat Tobie powojniki wielkokwiatowe nie będą sprawiać większego problemu. Bardzo Ci tego życzę. I szkoda, że w tej piętnastce nie znalazły się choć ze dwa łatwe i przyjemne w uprawie.
Wiosenka u Ciebie aż miło! Uwielbiam te wychodzące z ziemi nosy! Jeszcze trochę i zaczną się kolorki.
Zdrówka!
Mam ogromną nadzieję że akurat Tobie powojniki wielkokwiatowe nie będą sprawiać większego problemu. Bardzo Ci tego życzę. I szkoda, że w tej piętnastce nie znalazły się choć ze dwa łatwe i przyjemne w uprawie.
Wiosenka u Ciebie aż miło! Uwielbiam te wychodzące z ziemi nosy! Jeszcze trochę i zaczną się kolorki.
Zdrówka!
- buum

- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Aniu a powojników nie traktuje się wszystkich jednakowo??? Mają one inne wymagania???
- mimoza55

- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Mariusz, wiosna u Ciebie szaleje, kwiatuszki już kwitną, clematisy posadzone , rozsady w kuwetkach no tylko czekać na zielona trawkę,
jeszcze tydzień dwa i wszystko ruszy z kopyta i będziemy narzekać- ufff... jak gorąco- będziemy wycierać pot z czoła i pić chłodne piwko dla ochłody

jeszcze tydzień dwa i wszystko ruszy z kopyta i będziemy narzekać- ufff... jak gorąco- będziemy wycierać pot z czoła i pić chłodne piwko dla ochłody
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
No nie traktuje się wszystkich jednakowo. Przede wszystkim dzieli się je na grupy i każda grupę tnie się wiosną inaczej. To taka zasadnicza różnica w obrębie powojników.buum pisze:Aniu a powojników nie traktuje się wszystkich jednakowo??? Mają one inne wymagania???
I niestety nie wszystkie rosną jednakowo ochoczo. Takie wielkokwiatowe na przykład, mam wrażenie, że zostały stworzone, by uczyć nas cierpliwości. Trzeba dużo samozaparcia do nich. A takie włoskie (viticella) to znów łatwe, miłe i przyjemne. Za minimum opieki odwdzięczają się maksimum kwitnienia. Aż miło. Ach... długo by można było prawić o powojnikach.
-
jagusia111
Mariusz widzę, że z zakupami poszalałeś
. Ja mam jednego clematisa w dodatku marketowego posadzonego jesienią. Wczoraj patrzyłam i ma jakieś pączki więc chyba żyje.
- buum

- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Kurcze nie wiedziałem
byłem pewny że powojnik to powojnik i tylko się różni kwiatami
teraz będę wiedział jak będę chciał zakupić jaki wybrać
Dzięki Aniu 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Mariuszu mam w pamięci ogród w Szczawnicy, w którym rosły głównie clematisy. Piękne różnokolorowe i rozrośnięte na podporach. Nie spotkałam nigdy kogoś kto się nimi opiekował, żeby zapytać jak to robi. Wiele powojników kupiłam część rośnie, część nie ale żaden nie tak bujnie jak tamte! Tobie życzę, żeby zakupione się o przyjęły i ozdobiły ogród a my będziemy je podziwiać! 
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Mariuszku, no coś w tym jest z tymi powojnikami, że mi się nie udawały i nie udawały. Dałam więc sobie z nimi spokój, ale tylko do momentu aż Aneczka1979 zaczęła nas "namawiać" na takie ich odmiany, które na pewno się sprawdzą. I kupiłam takowe w ubiegłym roku - i są, i mam i już puszczają pąki
Mam nadzieję, że te Twoje będą ślicznie rosły i kwitły, ale jakby co - to zawsze jest wyjście, by zacząć od tych pewniaków. Wśród nich wielkokwiatowe też się znajdą. Powodzenia!
I wstawiaj ich zdjęcia. 
Mam nadzieję, że te Twoje będą ślicznie rosły i kwitły, ale jakby co - to zawsze jest wyjście, by zacząć od tych pewniaków. Wśród nich wielkokwiatowe też się znajdą. Powodzenia!
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariusz , ale zaszalałeś z powojnikami. Lubię je i mam kilka , nie poświęcam im więcej uwagi niż innym kwiatkom a odwzajemniają się swoim pięknem. Myślę,ze Twoje też pokażą swoją pełną krasę, czego życzę z całego serca 
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
No panie kolego,zakupy nie kiepskie
Też mam powojniki ale psy mi je obgryzają przy ziemi
Podejrzewam że to przez mączkę rogową którą powojniki podsypuje a psy za nią szaleją 
- Carmelka00

- Od: 25 lut 2015, o 14:22
No zakupy niezłe
życzę aby wszystko ładnie się przyjęło i pięknie kwitło, to będzie bajka 
- maniolek

- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Witajcie Kochani 
Czas leci, słońca brak, człowiek w jakąś depresje wpadnie
Dzisiaj dostałem paczuszki z liliami
zamawiałem w 2 miejscach i akurat z obu dzisiaj dostałem, niestety potwierdziły się moje obawy po przeczytaniu u Was komentarzy o cebulach z lilly... zawiodłem się cebulki są małe, moim zdaniem jak na taką cenę to drogie, na szczęście z Wild Li.... okazały się sporawe, w sumie dwa razy większe, więc w przyszłym roku już tylko od nich zamówię
Poniżej foto paczek po prawej stronie z lilly.... po lewej z Wild L..... taka sama ilość cebulek różnicę widać (pudełka wypełnione tylko cebulami do pełna)

No i zajrzałem na działkę na moment, powoli coś się budzi, ale słońca brak ewidentnie.
Piotrek [buum] no mam nadzieję, że clemki będą rosły jak szalone.
Iwonko [iwona0042] ze zdrówkiem już trochę lepiej, ale jeszcze nie do końca mi przeszło

Gosiu [Margo2] niby porządek ale sporo pracy jeszcze mnie czeka
moje lilie już są więc niedługo sadzenie.
Marlenko [wagabunga123] mam nadzieję, że z każdym dniem pogoda będzie coraz lepsza, też na to czekam.

Ewelinko [ewelkacha88], Soniu [cyma2704] no mam nadzieję, że będzie co podziwiać hehe
Kasiu [1Kasia1] zapraszam i dziękuję

Aniu [aneczka1979] jak wypadną mi jakieś wielkokwiatowe to na pewno zamówię w ich miejsce te łatwe w uprawie
teraz trzymam je w pokoju w domu, rosną jak szalone i boję się czy nie zdziczeją, w ogóle niektóre pąki już dostały... nie wiem czy tak powinno być i nie wiem kiedy je wysadzić, bo teraz chyba jeszcze za wcześnie.

Wandziu [mimoza55] no mam nadzieję, że to ciepło przyjdzie
Aga [jagusia111] i marketowe są piękne, a skoro wypuścił pączki to na pewno żyje

Marysiu [Maska] no szkoda, że się nie udało spotkać opiekuna, bo byśmy pewnie byli bardziej doinformowani jakby się podzielił wiedzą jak dbać żeby takie okazy były.
Beatko [Beaby] zdjęcia na pewno będą a i jak nie wyjdzie to też się nie poddam.

Bogusiu [bwoj54] dziękuję i mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz.
Mariuszu [gloff] hehe no ja pieska nie mam więc nie będzie takiego problemu, a mączkę też zakupiłem
Lenka [Carmelka00] dziękuję

No a tutaj moja Edenka jeszcze w okryciu, ale w weekend będę już ściągał i chyba lilie, które nigdy nie zakwitły

Hmm nie wiem czemu zdjęcia mi się obracają
muszę to zweryfikować :P=== [już zweryfikowane i obrócone dzięki jagusi111]

Czas leci, słońca brak, człowiek w jakąś depresje wpadnie
Dzisiaj dostałem paczuszki z liliami

No i zajrzałem na działkę na moment, powoli coś się budzi, ale słońca brak ewidentnie.
Piotrek [buum] no mam nadzieję, że clemki będą rosły jak szalone.
Iwonko [iwona0042] ze zdrówkiem już trochę lepiej, ale jeszcze nie do końca mi przeszło

Gosiu [Margo2] niby porządek ale sporo pracy jeszcze mnie czeka
Marlenko [wagabunga123] mam nadzieję, że z każdym dniem pogoda będzie coraz lepsza, też na to czekam.

Ewelinko [ewelkacha88], Soniu [cyma2704] no mam nadzieję, że będzie co podziwiać hehe
Kasiu [1Kasia1] zapraszam i dziękuję

Aniu [aneczka1979] jak wypadną mi jakieś wielkokwiatowe to na pewno zamówię w ich miejsce te łatwe w uprawie

Wandziu [mimoza55] no mam nadzieję, że to ciepło przyjdzie
Aga [jagusia111] i marketowe są piękne, a skoro wypuścił pączki to na pewno żyje

Marysiu [Maska] no szkoda, że się nie udało spotkać opiekuna, bo byśmy pewnie byli bardziej doinformowani jakby się podzielił wiedzą jak dbać żeby takie okazy były.
Beatko [Beaby] zdjęcia na pewno będą a i jak nie wyjdzie to też się nie poddam.

Bogusiu [bwoj54] dziękuję i mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz.
Mariuszu [gloff] hehe no ja pieska nie mam więc nie będzie takiego problemu, a mączkę też zakupiłem
Lenka [Carmelka00] dziękuję

No a tutaj moja Edenka jeszcze w okryciu, ale w weekend będę już ściągał i chyba lilie, które nigdy nie zakwitły

Hmm nie wiem czemu zdjęcia mi się obracają