Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Obejrzałam Twoją nową rabatę. Będzie cudnie i dostojnie :wink: Moja rada:pamiętaj , żeby całe lato podlewać te iglaki bez względu na pogodę. Wtedy ładnie się zakorzenią. Zajrzyj na priv, proszę :D .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, napisałam już odpowiedź, wydawało mi się, że wysłałam, a dziś zaglądam i nie ma :|
Bardzo elegancka rabata! Dobrze, że wyrwałaś te krzaczki spod tuj. Szkoda by było, jakby je stłamsiły. Oczywiście, że muszą się przyjąć, innej opcji nie ma ;:215
I zachód, i księżyc wyszły Ci pięknie na zdjęciu!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Genialne ujęcie księżyca ;:oj . Rabata pięknie wysprzątana ;:333 . Myślę, że kiedyś przekonasz się do konia ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj :wit rabata z iglakami bardzo elegancko wygląda. Iglaste kule to przycięte bukszpany? Proszę zrób zbliżenie niebieskiemu iglakowi, na fotografii słabo widać. Chyba się nie mylę to drzewko dorasta do ogromnych rozmiarów, miejsca będzie miał za mało. Bukszpan można poskromić i corocznie przycinać do planowanej wielkości. Świerka Conica szkoda ruszać, kształt ma zgrabny. Ochraniasz go profilaktycznie od przędziorków, teraz nachodzi odpowiednia pora. Moje w ubiegły roku załapały tego robala. Od północnej strony część igieł całkiem zbrązowiała i opadła. Górna część jest całkiem łysa. Nawet chemia nie pomogła, kupiłam w tym roku jakiś preparat olejowy. Ma na sto procent zadziałać. Te drzewka są bardzo wrażliwe, trzeba cały czas zwracać na to uwagę. Co na tej rabacie jeszcze zostanie posadzone :?:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit
Deszczowo dzisiaj i kanapowo. Miałam plany związane z porządkami w warzywniku, ale widać nie dane mi będzie.

Ewuś - Krokusiki się rozrosną z czasem, spokojnie. U mnie z roku na rok coraz więcej. Kiedyś, na samym początku, jak zamieszkałam to posadziłam krokusowe cebulki na trawniku. Chciałam mieć taką wiosenną łączkę, jak w górach. Nie był to dobry pomysł, bo żadnego do dzisiaj nie widziałam. Nornice miały niezły wypas.
Żywopłot bukszpanowy mam nadzieję zastąpi drewniane rollbordery, które już i tak ledwo zipią. Mam przynajmniej taki plan.

Dorotko - Tak, kompost porozkładałam na nowej rabacie. To dość trudne miejsce dla roślin, jeśli chodzi o ziemię. Mam nadzieję, że roślinkom będzie dobrze.

Basiu - Kulki tujowe sama sobie zrobiłam, chyba ze dwa lata temu. Rosła jakaś tuja, wycięłam, pocięłam i mam. Co jakiś czas przycinam końcówki i jakoś rośnie. To był taki eksperyment, jak dla mnie bardzo udany.
Basiu, kompost to dla mnie bardzo ważna rzecz w ogrodzie. Produkuję go non stop. Mam dwa plastikowe pojemniki, dość sporą pryzmę układaną corocznie z resztek ogrodowych jesienią. To moje podstawowe nawożenie w ogrodzie, oprócz oczywiście obornika.

Aniu Aneczko - Dziękuję. ;:136

Tulapku - Zgadłeś :lol: Bywam tam czasami podczas pełni ;:224

Madzia - A skąd miałaś nasionka bukszpanów? Róż jeszcze nie ukorzeniałam, chociaż corocznie planuję. Może tym razem coś mi wyjdzie.

Soniu - Za późno do nas dotarło, że mogliśmy coś z tym właścicielem zrobić. Uświadomiono nas dopiero na 100 % w obecnej stadninie, do której trafił Aramis. Najważniejsze, że koń zdrowy i szczęśliwy. A ludziom złym i tak źle na świecie.
Na rabacie za dużo kolorów nie będzie, jedynie biel Anabelek i delikatna zieleń traw. Ma tak być raczej spokojnie, a poza tym rabata położona jest na wschodniej ścianie.

Aniu - No oczywiście, że latam codziennie z konewką. :lol: Nareszcie się wybudziłaś ;:136

Aguś - Iglaczki zaczęły się naprawdę dusić. Korzenie tuj są bezlitosne ;:222 Jak wykopywałam te roślinki, to widać było tą siatkę splątanych i zaborczych drapieżników. Teraz sobie złapią oddech.

Ewelinko - Dziękuję ;:196

Aniu 11
- Kulki to tuja, moje dzieło przyznam się nieskromnie. O conice słyszałam, ale moja nigdy nie chorowała. Może masz rację, lepiej dmuchać ;:202
Ten niebieskawy iglaczek rośnie już kilka lat, ma niewielkie przyrosty. Może aż tak nie poszaleje? Zobacz Aniu co to za jeden, bo ja do nazw nie mam głowy.
Na rabacie posadziłam jeszcze krzak Anabellki, dosadzę trawy. Ale niedużo, tylko dwie kępki. Na samym rogu, zaraz za conicą rośnie niebieski tojad, więc akcent maleńki jakiegoś koloru i tak będzie.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Doszły do mnie nareszcie róże. Zamawiałam po raz pierwszy w szkółce Hyżowie. Jestem bardzo zadowolona z jakości krzaczków, oraz z fachowości obsługi klienta. Mega plus mają ode mnie. Jutro sadzenie, bo obecnie moczymy nóżki nadwątlone suchotami podróżnymi.

Obrazek

Po raz pierwszy mam z własnych nasion niecierpka. Strasznie mnie cieszą te mikruski.

Obrazek

I cały wesoły kramik :heja

Obrazek

Bratki zawędrowały na tarasowe donice, zrobiło się od razu weselej.

Obrazek

Z drugiej strony domu inny kolor, bardziej energetyczny.

Obrazek

W ogrodzie na razie szaleją krokusy.

Obrazek

Aniu, to ten iglak.

Obrazek

Przypominają mi kolorem moją papużkę falistą :D

Obrazek

W domu pięknie pachną hiacynty. Okazało się, że to ulubione kwiaty mojej córki.

Obrazek

A na tarasie rzodkiewka w doniczkach, podobno 18 -sto dniowa. Do tego czasu zostało jej już niewiele :lol:

Obrazek

Pozdrawiam, mam nadzieję, że jutro będzie pięknie i umorusam się solidnie w ogrodzie :wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Siewki bukszpanu pojawiły się samoistnie pod dużym krzewem, tylko je rozsadziłam.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Zrobię foto temu ogromnemu iglakowi, gałązki będzie można porównać...rośnie u moich znajomych ;:108 Bratki wyglądają jak namalowane,ładny wiosenny widok ;:333
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Oj i u mnie rozpadało się na dobre. ;:222
Małgosiu , piękne brateczki kupiłaś.Też muszę się rozejrzeć za nimi...Sieweczki ładnie ci przyrastają. A ja muszę się pochwalić ,że moja kobea wystartowała., Jedno kolanko się ukazało. Ciekawe czy nie ostatnie... ;:306
Chiacynty to i moje ulubione kwiaty...A ten ich zapach!!! :wink:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Obrazek
A wiesz, że mój Kubuś też miał te kolorki :lol: Nawet na szyi paseczki podobne!
Bardzo mi się podoba zielony kramik ;:108 Rzodkiewka to musi się sprężać, ja też mam 18-dniową i mniej-więcej po tym czasie pokazały się...liścienie :D
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,świetny kącik z sieweczkami ,no i kwiaty wiosenne zakupione i zdobią przed domkiem ,jakie to wszystko dla nas ważne ,niby szczegół a tyle radości wnosi,pozdrawiam i życzę słoneczka ,bo u mnie ponuro i deszcz ;:168
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj Małgosiu :wit
U mnie również leje, ciśnienie byle jakie.
Piękne bratki kupiłaś, rozweselają chociaż trochę serducho ;) Krzaczki różane pewnie już posadzone. Piękne i dorodne są, będzie co oglądać latem.
Pozdrawiam - Justyna
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Madzia - Nie widziałam u siebie, albo nie zauważyłam, albo wydziabałam ;:oj

Aniu 11 - Czekam na te fotki, bo muszę się przygotować w razie czego :shock:

Olka - Kobea jak już pokazała kolanka to jeszcze chwila i poleci na maxa ;:333

Aguś - Moja niebieska śp to Ari, a ta obecna to Nastia, papugi nazywa moja córka. Ari zginęła zjedzona przez kota ( nie upilnowaliśmy ) , a Nastia pilnowana jest tak, że nawet głowa naszego państwa mogłaby pozazdrościć kompetencji. :lol:

Martuś - Uwielbiam te szczegóły. Wiosna, to każdy kiełek raduje, każdy pączek....Jak ja to lubię.

Justynko - Róże posadziłam w przerwie międzydeszczowej :D Mam nadzieję, że jutro będzie sucho, bez opadów bo mam kilka planów. Weekend za krótki ;:145
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, ja w tym roku dopiero będę miała kompostownik z prawdziwego zdarzenia. Bo teraz to już nie ma wyjścia... zresztą tyle mam domowych odpadków nadających się do kompostowania (ogryzki z jabłek, obierki itd) do tego odpady ogrodnicze, nie ma rady! Musze mieć tę kopalnię drogocennego złota ogrodowego! ;:333
Piękne sadzonki... ;:215 ja już swoich nie mogę się doczekać! ;:65
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Małgosiu piękne szaty pomogłaś przyodziać naszej Pani Wiośnie na swoim tarasie. ;:215 W tym roku też pokusiłam się na jedną donice z pomarańczowymi bratkami. ;:333 Bo niebieskie to już standard. :wink:
Może przy osiemnastodniowej rzodkiewce producent miał na myśli jej kiełki? :lol:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Małgosiu jakie piękne,energetyczne kompozycje z bratków ;:215 ja wszędzie rozglądam się za błękitnymi i niestety nie mogę ich dostać.
Może dziś pojadę na giełdę i capnę? Pomarańczowe są również ciekawe ;:108
Widzę,że lobelię masz już sporą,moja jeszcze mikrusek,ale chyba się uda wyhodować.
Różyczki przyjeżdżają to wiosna na całego,pewnie już posadzone?
Miłej niedzieli ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”