Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

U mnie też niestety róze zimą lepiej wygladały. Teraz mają tak samo brązowe przebarwienia w róznych miejscach, nie koniecznie na końcu. A niektóre dom samej ziemi , to chyba zginą, ale jeszcze n ie ruszam, czekam na kwitnienie forsycji, wtedy się tnie róze , tyle ,że niektóre juz mają prawie listki i jak tu potem ciać taką różę ? Gizelka na drewutnie będzie sie ładnie pięła, ale trzeba jej pomóc przypinając większe pędy :wink: Dzisiaj znowu kupiłam 9 róz ;:306 w markecie :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, no faktycznie róża nie zastosowała się do zadania :lol: Ona pierwszoroczniak? Może jak zetniesz nisko, to troszkę zmieni pokrój? Ale z takim pokrojem to rzeczywiście nie pasuje. Nie znam się aż tak na różach, ale widziałam taką fajniutką, różową Pepitę i Lupo w katalogu Kordesa o takim pokroju w sam raz na skalniak. Niziutko się płożyły.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolinko, poczekamy - zobaczymy , liczę że nic z naszych ogrodów nie wypadnie.
Niechaj tylko już ta wiosny przybędzie!
U mnie co poniektóre róże wypuszczają to i owo spod kopców, ale na razie ich też nie tykam.
Gizelkę planowałam własnie podwiązywać. Mam nadzieję, że miejsce, które dla niej znalazłam będzie jej odpowiadało.
9 róż? Ja już nic nie kupuję, w sumie tylko dobrałam dodatkowo do wcześniejszego zamówienia 3 szt. Afrodyty.... ;:oj ale na tym koniec z różami... (chwilowo)

Małgosiu, moje Fairy to pierwszoroczniaki, więc obaczymy jak będą się w tym roku sprawować po moim cięciu. Może trochę się zagęszczą bo to co teraz z sobą przedstawiają... :roll: Póki co śmiesznie to wygląda.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu mnie się Fairy spodobała w takim opuszczonym ogrodzie przy płocie. Nikt jej nie przycinał i szalała, ułamałam parę gałązek i tydzień we flakonie stała...wtedy zapragnęłam ją mieć i pewnie będę miała :D
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

No to się zmartwiłam tym, że plamki oznaczają ostre cięcie. Nie jestem jednak pewna, czy takie pędy oznaczają przemarznięcie. Wydaje mi się, ale mogę się mylić, że to róże mocno w ubiegłym roku porażone plamistością. Żal serce ściska, bo cała w dziwacznych plamkach jest Augusta Louisa. Chciałam w końcu doczekać się krzaczyska, bo to jedna z piękniejszych róż w moim ogrodzie, a tu ...zonk.
Co się zaś tyczy Queen Elizabeth, to u mnie nie przemarzają. Wszystkie mają się dobrze i będą wymagały niewielkiego cięcia, ot zwykłego przy krzaczastych.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, moje Fairy pewnie muszą sie jeszcze zaaklimatyzować, żeby pokazać co potrafi, ale liczę że będzie zgrabnym okrywowym krzaczkiem, a nie wysokim drapakiem ;:306

Ewuniu, mnie też to zmartwiło, bo myślałam, że te plamki, to taka pozimowa, niegroźna "ozdoba" na pędach... ;:131
No nic, trzeba będzie czekać. Nie ma co się martwić...
Moja Augusta też będzie trochę przycięta, po sporo gałązek jest suchych (tak na moje oko). A powiedz mi jak ona wysoko potrafi dorosnąć?
Z innych róż to najgorzej wygląda Camppasion, obydwie do kopca trzeba będzie, pędy ma czarne. Biedermeier też będzie skrócony i taka fioletowa NN, chociaż tak liczyłam, że przetrwa bez szwanku zimę, bo do lutego ładnie się prezentowała ;:219
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Augusta w moim ogrodzie wiele przeszła . Przesadzałam ją w najgorszym z możliwych momentów, więc obraziła się i chorowała. Mimo, że mam ją od kilku lat, ciągle coś jej jest, więc i wzrost pewnie nie taki, jak być powinien. W ubiegłym roku osiągnęła ok. 70 cm, na pewno nie więcej( tak mi się wydaje).
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Moja Augusta w ubiegłym roku pomimo łagodnej zimy mocno przemarzła. Musiałam wyciąć jej kilka całkowicie czarnych pędów. W tym roku będzie powtórka z rozrywki :( Znów to samo. Kopiec ratuje ją chyba przed całkowitym zmarznięciem, bo gdyby nie on, to pewnie było by po niej. Coś wrażliwa z niej panna. A co do wzrostu, to ona potrafi bez problemu dorosnąć nawet do 1.40 m. W pierwszym roku po posadzeniu mocno pohulała. W ubiegłym troszkę mniej, ale nadal było to powyżej 1 m.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moja Augusta, przypomnę, że była pierwszy rok u mnie, pierwsze kwitnienie miała na wysokości mniej więcej mojej łydki ;:202 Musiałam paść na kolana, żeby ją powąchać. A później poszybowała prawie do nieba. 140 cm miała na pewno, a może nawet jeszcze więcej ;:108 W każdym razie gadałyśmy jak równy z równym ;:306 U mnie plamek żadnych nie ma. Za to całe pędy są brązowo bordowe, ale żywe w środku. Nie wiem co o nich sądzić :uszy
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, to może kup nowy krzak? Skoro ten nie chce rosnąć, to może ogólnie z nim coś nie teges?

Ewo, Dorotko, Iwonko, moja Augusta nawet nie omarzła bardzo, w zasadzie to tylko końce ma nieładne, ale jest malutka, bo tak jak u Ciebie Iwonko była... żeby ja powąchać też musiałam padać na twarz ;:306
No cóż, przed królową trzeba bić pokłony. Mam nadzieję, że w tym roku podrośnie... Bo jest ślicznota z niej.
Przed zimą zapodam jej ciepłe ubranko, jeśli tylko raczy podrosnąć. ;:224

Cudowna dzisiaj pogoda, widziałam motyla, trzmiela ;:167 Nawet kilka krokusów mi zakwitło! ;:215
Wysiałam żeniszek, smagliczkę, trawkę jednoroczną, której już nazwę zapomniałam ;:224 Więc na parapetach mam już ścisk.
Nie wiem jak będzie pikowanie, gdzie ja to upchnę... ;:306

Wzeszły mi już heliotropy, ale nie jest to powalająca ilość, z dwóch paczek może jest z 8 - 9 roślinek, póki co, ale za to ryż ozdobny wschodzi na potęgę! ;:215

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Basiu będziesz miała bardzo dużo ryżu ozdobnego, jak widzę. ;:224 Ciekawe czy masz na niego aż tyle miejsca. :wink:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ciekawa bardzo jestem tego ryżu ozdobnego. Na rabaty będziesz wysadzać, czy do pojemników ? Jaki masz na niego pomysł ?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Wiolu, jak wyjdzie wszystko to będzie 45 sadzonek ;:oj Myślę, że znajdę miejsce, chciałabym zrobić z niego m.in. obwódkę przy jednej rabacie. Pomyślałam też o takiej kompozycji do donicy - ryż jako wypełniacz i biała smagliczka zwisająca.

Podpatrzyłam ten ryż u naszej Daysy, bardzo mi się spodobał. Mam nadzieję, że nie jest on zbytnio wymagający :)
Pozdrawiam, Basia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, znowu mnie coś zaskakuje. :shock:
Po raz pierwszy spotykam się z rośliną zwaną ryżem ozdobnym.
Będę cierpliwie-niecierpliwie czekać na zdjęcia tego ryżu. :tan Bardzo jestem ciekawa, jak to będzie u Ciebie wyglądało. ;:108
Heliotropy jeszcze powinny wzejść. ;:131 One nierówno pokazują się nad ziemią. Jednak w miarę upływu czasu roślinki wyrównują wzrost. ;:333
Niech Ci wszystkie sieweczki ładnie rosną. ;:303
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, to moje pierwsze doświadczenie z ryżem, mam nadzieję, że nie ostatnie i że zakocham się w nich. Wydaje mi się, że on takim ładnym wypełniaczem na rabatach i jako obwódka.
Heliotropów przydałoby mi się ze 12 - 15 sztuk, bo część też mamie dać chciałam, ona uwielbia pachnące kwiaty :)
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”